BANCI | Ultima Ora

BCR simplifica procedura greoaie de utilizare a aplicatiei de mobile banking cu e-token, cu ajutorul codurilor QR. Cum functioneaza?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-11 17:48

BCR a introdus codurile QR in aplicatia de mobile banking, cu scopul de a simplifica autorizarea platilor realizate cu ajutorul token-ului digital, denumit eToken. Sa le luam pe rand, pentru a intelege despre ce este vorba.

Accesul la aplicatia de mobile banking pentru smarphone, adica versiunea pentru telefoanele mobile a serviciului de internet banking al BCR, denumit Click 24 banking, se poate face atat cu ajutorul unui token clasic (un dispozitiv de marimea unei chei de masina cu taste si un ecran pe care se afiseza coduri numerice unice pentru accesul in aplicatia de internet banking), cat si cu recentul lansat token electronic, adica o aplicatie ce se instaleaza pe telefon si care genereaza, la fel ca un token clasic, parole unice de securitate.

Cum se foloseste tokenul clasic

Mai intai trebuie sa introduci codul PIN al tokenului, format din 4 cifre, dupa care trebuie sa apesi tasta 1 pentru generarea unui cod unic de autentificare (One time password - OTP), cu care te poti loga in aplicatia de internet banking, de pe calculator sau de pe telefon, avand astfel acces online la conturi.

Daca vrei sa faci si operatiuni, adica sa platesti facturi, plati sau sa transferi bani, trebuie sa introduci inca un cod de securitate generat de token, denumit cod unic de autorizare (DS – Digital Signature).

Problema este ca pentru generarea acestui cod DS, procedura e destul de complicata: o iei de la capat prin introducerea codului PIN al tokenului, dupa care apesi alta tasta (3), dar care nu-ti genereaza direct codul DS, ci mai intai trebuie sa introduci suma platii pe care o faci, fara virgula, apoi se apasa lung o alta tasta, dupa care (nu va enervati!) trebuie introduse ultimele 4 cifre din contul IBAN al beneficiarului platii!

Si asta dupa ce ai introdus deja respectivele date (numele beneficiarului si datele facturii, inclusiv valoarea platii) in momentul initierii platii!

Probabil ca avem de-a face cu cea mai greoaie procedura de plata prin internet banking dintre bancile romanesti, in conditiile in care multe dintre acestea nu mai solicita coduri suplimentare pentru tranzactii, ci doar pentru accesul in aplicatie.

Cum se utilizeaza eToken BCR

Varianta electronica a tokenului fizic, aplicatia pentru mobil eToken BCR, se utilizeaza la fel: dupa instalarea gratuita din Google play, AppStore sau Windows Phone Store, aplicatia se acceseaza cu un cod PIN. Dupa introducerea acestuia, pe telefon apare codul unic de autentificare (OTP) cu care intri in aplicatia de internet banking.

Pentru plati si transferuri ai nevoie, la fel, de codul unic de autorizare DS, care se genereaza tot in trei pasi: codul PIN, suma tranzactiei si ultimele 4 cifre al IBAN-ului.

Acesta este motivul pentru care BCR a gasit acum o solutie pentru simplificarea acestei ultime proceduri de autorizare a platilor, cu ajutorul codurilor QR.

Cum functioneaza codurile QR

Codurile QR sunt reprezentarea grafica (acel patrat cu diverse linii albe si negre) a datelor ce trebuie introduse la fiecare plata, adica suma tranzactiei si ultimele 4 cifre ale IBAN-ului.

Dupa ce se introduc datele aferente unei plati, printre care si suma si contul beneficiarului, banca genereaza un cod QR in aplicatia de internet banking versiunea pentru desktop, cod pe care clientul il poate scana cu camera telefonului (e nevoie de o aplicatie pentru citirea codurilor QR), astfel incat cele doua tipuri de date vor aparea automat in campurile necesare generarii codului, fara a mai trebui sa le introduca manual, fiind suficient codul PIN.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING Pay va fi inlocuit cu Google Pay, Apple Pay sau Garmin Pay

ING Pay, serviciul de plati cu telefonul mobil al ING Bank, nu va mai putea fi folosit din 12 septembrie 2024, a anuntat banca. Pentru platile cu telefonul, clientii ING Bank vor trebui sa foloseasca alte aplicatii tip portofel electronic, precum Google detalii

Credite cu garantii BEI pentru firme la BCR

Banca Comercială Română (BCR) și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat un acord pentru implementarea garanției de portofoliu PNRR, prin care BCR va acorda credite de până la 200 milioane de euro companiilor cu peste 500 de angajați, anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Depozitele la Credit Europe Bank vor fi garantate in Olanda

Depozitelele persoanelor fizice si firmelor la Credit Europe Bank vor fi garantate in Olanda, sediul bancii-mama detinute de oligarhul turc Hüsnü Özyeğin, dupa ce banca inregistrata pana acum in Romania se va transforma in sucursala a celei olandeze. Credit Europe Bank detalii

Cum am pierdut 10.000 de euro cu investitia in criptomonede: nu faceti ca mine ca veti regreta!

"Am fost păcălit de firma de tranzactionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit pîna la 5000 de euro suma în cont crescuse pîna la 54000 ! Cînd am încercat sa fac retragerea m-au pus sa plătesc diploma de comerciant , taxe detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • plangere

    de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

  • Revolut

    Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

  • Am fost păcălit

    Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

  • frauda prin GapInvest

    Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

  • frauda GapInvestCapital

    Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii