BANCI | Stirea Zilei

Bancpost a primit amenda de la BNR pentru ca a incasat ilegal dobanzi penalizatoare la creditele clientilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-07-23 21:53

Bancpost a fost amendata luna trecuta de BNR cu 25.000 de lei pentru ca si-a pus clientii sa achite dobanzi de penalizare pentru intarzieri in rambursarea ratelor la credite, fara ca acestea sa fie stipulate in contracte.

Mai exact, Bancpost “a implementat un proces defectuos de rambursare automată a ratelor de credit, prin efectuarea unor tranzacții prin care au fost percepute penalităţi care au condus la înregistrarea de venituri necuvenite, decurgând din operațiunile de creditare cu clienții, fără ca acestea să fie stipulate în contract”, se arata in sanctiunea facuta publica de BNR, prin care a constat ca banca a incalcat astfel prevederile art.101 alin.2 si art.117 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.227/2007, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 101 alin.2 spune ca “institutiile de credit trebuie să-şi organizeze întreaga activitate în conformitate cu regulile unei practici bancare prudente şi sănătoase, cu cerintele legii şi ale reglementărilor emise în aplicarea acesteia.”

Art. 117 prevede urmatoarele:

Art. 117. - (1) Institutiile de credit pot derula tranzactii cu clientii doar pe baze contractuale, actionând într-o manieră prudentă şi cu respectarea legislatiei specifice în domeniul protectiei consumatorului.

(2) Documentele contractuale trebuie să fie redactate astfel încât să permită clientilor întelegerea tuturor termenilor şi conditiilor contractuale, în special a prestatiilor la care aceştia se obligă potrivit contractului încheiat. Institutiile de credit nu pot pretinde clientului dobânzi, penalităti, comisioane, ori alte costuri şi speze bancare, dacă plata acestora nu este stipulată în contract.

Am intrebat BNR depre ce penalitati la ratele la credite este vorba, care a fost procentul sau suma fixa a acestora si pe ce perioada au fost incasate, cati clienti au fost afectati si care a fost valoarea totala a veniturilor necuvenite, cum s-a ajuns la perceperea respectivelor penalitati si cine a fost responsabil, cum s-a descoperit aceasta incalcare a legii si daca xista si alte banci care au incasat sau ar putea incasa aceleasi penalitati.

BNR a refuzat insa sa ne raspunda la intrebari, invocand secretul profesional, cu toate ca este vorba de o problema care afecteaza si ar putea afecta multi romani care au credite la banci, astfel ca ar fi de interes public ca acestia si toata lumea sa stie cum este posibil ca o banca sa le poata incasa comisioane ilegale, pentru a putea reclama potentiale abuzuri.

“Datele solicitate fac parte din categoria celor reglementate de dispozițiile art.52 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României care statuează că informațiile obținute în cursul exercitării atribuțiilor băncii centrale în domeniul autorizării, reglementării și supravegherii prudențiale a instituțiilor de credit sunt considerate secret profesional și implică respectarea obligației corelative de păstrare a confidențialității, putând fi dezvăluite numai în condițiile expres prevăzute de lege”, spune BNR.

BNR se eschiveaza asadar, de la publicarea unor informatii care sunt, evident, de interes public?

Bancpost nu a rapuns la intrebarile trimise de Bancherul.ro.

In ce conditii se poate percepe dobanda penalizatoare

Conform legii (OUG 52/2016 privind contractele de credit), bancile sau IFN-urile pot percepe pentru credite o dobanda penalizatoare, in cazul intarzierii rambursarii ratelor, in urmatoarele conditii:

ART. 17

“Pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiză dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, costuri aferente contractelor de asigurare încheiate şi, după caz, dobânda penalizatoare, alte costuri aferente creditului respectiv percepute de terţi, precum şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.“

ART. 53

(1) Rata dobânzii penalizatoare se calculează pe bază de procent fix ce nu poate fi mai mare de trei puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii curente şi se aplică la principalul restant.

(2) În cazul în care consumatorul sau soţul/soţia acestuia se află în una din următoarele situaţii: şomaj, reducere drastică a salariului, deces, dobânda penalizatoare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale rata dobânzii curente. Prin reducerea drastică a salariului se înţelege o reducere de cel puţin 15% din valoarea acestuia. Această dobândă va fi percepută până la încetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor, dar nu mai mult de 12 luni. În caz de deces, perioada nu poate fi mai mică de 6 luni.

(3) Consumatorul notifică creditorul, de îndată, dar nu mai târziu de 15 zile calendaristice, cu privire la încetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor.

ART. 54

(1) Se interzice aplicarea dobânzilor penalizatoare la soldul creditului sau la valoarea totală a creditului ori la valoarea totală plătibilă de către consumator.

(2) În toate cazurile, cuantumul dobânzilor penalizatoare nu trebuie să depăşească principalul restant.

ART. 55

(1) După declararea scadenţei anticipate, se poate percepe doar o dobândă penalizatoare calculată pe bază de procent fix şi care nu poate fi mai mare de două puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii contractuale.

(2) Prin excepţie de la prevederile art. 53 alin. (1) şi ale art. 54 alin. (1), dobânda penalizatoare se aplică la datoria exigibilă. Se interzice perceperea altor dobânzi după declararea scadenţei anticipate.

(3) Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor şi a dobânzilor penalizatoare.

(4) Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanţă de către consumator.

(5) Perioada dintre declararea scadenţei anticipate şi declanşarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni. La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă. În cazul în care executarea silită nu este iniţiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenţei anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare, cu excepţia situaţiei în care între părţi a intervenit, la solicitarea consumatorului, un acord scris.

Legea mai interzice perceperea de comisioane, dobânzi şi dobânzi penalizatoare, cu excepţia dobânzilor penalizatoare legale, de către entităţile de recuperare creanţe.

Taguri: banci  credite  legi  BNR  Banca Nationala a Romaniei  Bancpost  dobanda  

Comentarii

virginia
comentariu
Straniu este ca din toate ordinele emise de BNR s-a publicat abia ordinul nr 21 pe site. Chiar acum cand bancpost este in negocieri de vanzare avansate. Se incearca o diminuare a pretului? Sa fie chiar o simpla coinicidenta?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiPolonia reinvie legea conversiei creditelor in franci elvetieni

Cu doar cateva zile inainte ca Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sa avertizeze, la inceputul acestei luni, ca polonezii nu au adoptat nici pana astazi legea privind conversia in zloti a creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, dupa cum a promis in campania electorala de anul detalii

Costul unui cont curent pentru firme la Raiffeisen este dublu fata de ING

Cele mai mici comisioane pentru operatiunile aferente un cont detinut de firme le gasim la ING, iar cele mai mari la Raiffeisen Bank, rezulta din analiza unui numar de 19 tipuri de comisioane si operatiuni bancare practicate de cele mai mari sapte banci romanesti: BCR, BT, BRD, Raiffeisen, detalii

In aceasta toamna nu vor mai fi fonduri pentru creditele prin Programul Prima Casa (actualizare)

Garantiile de stat pentru creditele prin Programul Prima Casa alocate pentru acest an au fost epuizate si nu vor mai fi suplimentate, cum s-a intamplat in anii precedenti, spune Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care se va concentra de acum inainte pe sustinerea detalii

Doar 15% dintre clientii Raiffeisen Bank cu credite in franci elvetieni (CHF) au acceptat oferta de conversie in lei

Raiffeisen Bank si-a redus volumul de credite in franci elvetieni (CHF) in prima jumatate a acestui an cu doar 40 de milioane de euro, adica in jur de 1.000 de credite dintre cele peste 5.000, in ciuda faptului ca la 1 februarie a lansat o oferta de conversie a acestora in lei, cu un discount de detalii

Ultimele Comentarii