BANCI | Analiza

Bancile straine continua sa scoata bani din Romania: din 2009 au fost retrase 18 miliarde de euro, respectiv 12% din PIB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-16 21:11

Romania se afla printre tarile din estul Europei afectate de reducerea expunerilor bancilor straine, care continua sa-si retraga fondurile disponibile pentru finantarea economiei si populatiei, afectand astfel revenirea economiei, arata ultimele statistici privind dezintermedierea (Deleveraging Monitor) publicate de FMI si BERD.

In trimestrul 3 din 2013, reducerea expunerilor din Romania ale bancilor straine au insumat aproximativ 3% din PIB-ul tarii, estimat pentru 2013 la aproximativ 150 de miliarde de euro, iar de la inceputul lui 2009 finantarile au fost reduse in total cu 12% din PIB, adica in jur de 18 miliarde de euro, conform datelor publicate vineri de FMI.

Intr-un comunicat al Initiativei Vienna 2 se arata ca, potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale, bancile straine au continuat si in T3 2013 sa-si reduca expunerile din Europa Centrala si de Est, în linii mari în același ritm ca și în T2 2013.

Aceasta tendinta sporeste ingrijorarea ca retragerea expunerilor bancilor straine s-ar putea intensifica odata cu decizia Fed-ului american de a-si reduce progresiv programul de achizitie de obligatiuni, ceea ce inseamna o diminuare a lichiditatilor din pietele financiare mondiale.

Motiv pentru care conditiile de finantare externa pentru tarile din estul Europei devin mai dificile, costul imprumuturilor fiind in crestere, la fel si iesirile investitiilor de portofoliu.

Creșterea creditelor acordate sectorului privat a rămas scăzuta în majoritatea tarilor, imprumuturile pentru firme fiind inca in teritoriu negativ.

B ăncile din țările care au suferit o reducere a finanțării bancare de peste 10% din PIB de la finele lui 2009 (Ungaria, Slovenia, Letonia, Lituania, Croația, Bulgaria, România și Ucraina) au următoarele caracteristici: deteriorare semnificativă a calității activelor, nivel scăzut al profitabilității și dependență ridicată de finanțarea venită de la băncile mamă.

In aceste conditii, perspectivele pentru 2014 indica faptul ca reducerea finantarilor externe va continua, fiind influentata in principal de reducerea stimulilor financiari ai Fed, precum si de viitoarele teste de stres asupra sectorului bancar derulate de Banca Centrala Europeana. In plus, recentul episod de volatilitate subliniaza provocări care vor persista probabil de-a lungul perioadei de tranzitie spre dobanzi mai ridicate la nivel mondial, arata documentul elaborat de Vienna Initiative.

Vezi documentul aici

Comentarii

dan
Stire fara noima si ...
prost analizata economic. ce scoala aveti la baza?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii