BANCI | Opinie

Bancile poloneze au platforma comuna de mobile banking. O idee si pentru bancile romanesti?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-11 15:54

O platforma comuna pentru plati cu telefonul mobil a fost dezvoltata recent de 6 banci poloneze, cu o cota de piata de 70% din serviciile bancare electronice. Este vorba de  un joint venture intre Alior Bank, Bank Millennium, Bank Zachodni WBK, BRE Bank, ING Bank Śląski si PKO Bank Polski.

Este pentru prima data cand un astfel de proiect comun este dezvoltat pe piata bancara poloneza de catre cele mai importante 6 banci din aceasta tara.

Datorita caracterului inovator si a costurilor reduse de operare (sub ratele aplicabile în prezent pentru utilizarea cardurilor), dezvoltarea noului standard de plati mobile din Polonia va avea un impact pozitiv asupra platilor fara numerar, sporind eficienta economiei, precizeaza PKO Bank Polski intr-un comunicat.

Proiectul va permite clientilor acestor banci se efectueze plati cu telefonul mobil in magazine, atat la POS-uri, prin  tehnologia NFC (serviciu lansat in premiera in Romania de ING), cat si printr-o aplicatie pe internet (solutie existenta, de asemenea, in Romania, oferita de MasterCard si Netopia).

Noua platforma va mai permite accesul la ATM-uri de pe telefonul mobil, inclusiv pentru retrageri de numerar, precum si transferuri de bani doar pe baza numarului de telefon, nefiind necesar contul bancar (serviciu disponibil in Romania la BCR, insa doar pentru clientii acestei banci).

Toate aceste servicii, existente deja, dupa cum vedem, separat, la diferite banci, atat in Romania, cat si in Polonia,  vor fi disponibile, gratie acestui parteneriat, tuturor clientilor celor 6 banci poloneze.

Ar fi momentul unui parteneriat si intre bancile romanesti?

O idee buna si pentru bancile romanesti? Mai ales ca este iminent atacul altor industrii, precum cele de telefonie, pe piata platilor mobile. Grupul britanic de telefonie mobila Vodafone a anuntat va lansa in acest an in Romania un serviciu de plati mobile si de transfer de bani denumit M-Pesa, ce va fi administrat de o companie serparata, Vodafone Romania M-Pyments SRL.

De altfel, solutia ca bancile sa se uneasca pentru a face fata noilor servicii online oferite de firme din afara sistemului financiar a dus la realizarea de parteneriate si in alte tari.

Luna trecuta, in Franta, BNP Paribas, Societe Generale şi La Banque Postale au lansat împreună un portal de plăţi online prin dispozitive mobile, Paylib, care ar trebui să rivalieze serviciul PayPal pe piaţa franceză.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii