BANCI | Stirea Zilei

Banca Transilvania si-a facut start-up pentru microfinantarea start-up-urilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-20 21:30

Banca Transilvania si-a lansat astazi propriul start-up pentru finantarea start-up-urilor si a firmelor mici, in conditii mai avantajoase si mai flexibile decat creditele bancare standard.

Este vorba de o Institutie Financiara Nebancara (IFN) denumita BT Mic (www.btmic.ro), incrisa de la finalul anului trecut in registrul general al IFN-urilor de la BNR cu numele de BT Microfinantare IFN S.A.

Grupul Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, mai detine in Romania un IFN specializat pe microfinantari, Good Bee Credit, infiintat in 2009, dar a carui activitate a fost discreta pana acum.

Un jucator important pe piata microcreditarii este Patria Credit, un IFN detinut de Patria Bank.

Ramane de vazut daca BT Mic va face istorie in Romania in domeniul microfinantarilor, asa cum a facut BT Mare (Banca Transilvania) cu creditele pentru IMM-uri si pentru persoanele fizice.

Noul IFN al Bancii Transilvania va acorda credite de maxim 120.000 de lei firmelor mici, cu o cifra de afaceri anuala de pana la 1 milion de lei.

Principalele avantaje ale creditelor acordate de BT Mic sunt urmatoarele:

- nu se cere avans
- nu este nevoie in primul rand de garantii materiale, precum ipoteca pe casa, ci garantii personale, printr-un contract de fideiusiune
- se dau credite si firmelor nou-infiintate (start-up-uri), cu conditia sa aiba o activitate de minim trei luni

Perioada de rambursare a creditelor este de maxim 7 ani pentru cele destinate investitiilor si cel mult 5 ani pentru finantarile cu destinatie combinata (capital de lucru si investitii).

Noul start-up al BT este condus de Cristina Sindile, fosta sefa a departamentelor de credite si risc la ProCredit Bank, banca specializata in microfinantari.

Din echipa BT Mic mai fac parte:

Marian Ene – Director General Adjunct Aria Business 
Valentina Alexandru – Director General Adjunct Aria Credite 
Elena Mircea – Manager Produse Credit 
Simona Stanila – Manager Produse Credit 
Liliana Botez – Manager Produse Credit 
Andreea Iancu – Manager Produse Credit 
Sorin Chiorean – Manager Regional Business 
Pintea Anghel - Manager Regional Business

Iata in continuare cateva raspunsuri despre BT Mic primite la intrebarile trimise de Bancherul.ro:

1. De ce a fost nevoie de un IFN pentru aceasta activitate? Nu puteau fi oferite aceste credite in cadrul bancii?

Fiecare afacere mica si/sau la inceput de drum este speciala si specifica. De aceea, o abordare "clasica", oferita de o banca universala, nu este intotdeauna cea mai potrivita, asa incat sa cuprinda cat mai mult din cercul acestor mici antreprenori.

BT Mic se adreseaza unui anumit segment de piata - care se poate standardiza mai putin - pentru care Banca Transilvania considera ca poate veni cu solutii de finantare mai multe si mai potrivite avand o structura dedicata, adica aceasta companie nou lansata.

2. Care e diferenta dintre un credit de la BT si unul de la BT Mic?

Produsele de credit oferite prin BT Mic sunt construite pentru a fi cat mai potrivite profilului clientului mic, si anume:

o Criteriile de eligibilitate (experienta mai redusa solicitata prin BT Mic, fata de Banca Transilvania)
o Avans zero/contributie zero in caz de investitii 
o Garantii flexibile - BT Mic merge pe ideea de fideiusiune ca garantie si nu pe garantii reale 
o Documentatie minima pentru accesarea creditului

3. Care este capitalul de care dispune IFN-ul de microfinantare si cate credite poate acorda in urmatorul an?

Banca Transilvania este actionar la BT Mic, iar capitalul nu constituie si nu va constitui o problema in sustinerea businessului.

4. Care sunt conditiile de eligibilitate pentru o firma ca sa obtina un credit?

Minim 3 luni de activitate economica. De aici incepe discutia despre business si despre nevoia de finantare, iar BT Mic evalueaza punctual aceste aspecte.

5. Care sunt garantiile necesare pentru un credit?

BT Mic merge cu precadere pe garantia personala din partea asociatului/asociatilor – contract de fideiusiune, dar nu exclude alte tipuri de garantii (clasice) – gajuri, ipoteci, insa nu sunt majoritare.

6. Care sunt costurile unui credit?

- BT Mic acroda finantare doar in lei (astfel, clientii nu sunt expusi riscului valutar) 
- Dobanda este variabila in functie de Robor 6 luni 
- Comisonul de acordare este retinut din credit 
- Costul este relationat cu nivelul de risc de credit al clientului si cu destinatia finantarii

7. Nu este nevoie de avans pentru niciun fel de credit?

Nu, nu este nevoie de avans pentru niciun fel de finantare prin BT Mic.

8. Unde  se pot obtine creditele?

Produsele pot fi accesate in cadrul retelei BT Mic (14 agentii) si in cadrul retelei BT Mare, adica Banca Transilvania (sucursale si agentii). Informatii se pot obtine, desigur, si online (site, call center)

9. Cati clienti estimati ca veti atrage?

BT Mic: "Suntem la inceput de drum si ne place sa luam lucrurile pas cu pas. Ne dorim sa aducem solutii sustenabile de finantare si sa avem clienti multumiti. Prioritatea ramane asigurarea unor servicii de calitate fiecarui client in parte".

Comunicatul de presa al BT:

Grupul Financiar Banca Transilvania lansează BT Mic, companie dedicată finanțării afacerilor mici

● BT Mic ajută afacerile mici să crească ●

Grupul Financiar Banca Transilvania lansează BT Mic, companie dedicată finanțării afacerilor mici. Acest start-up completează rolul BT de susținere a antreprenorilor din România, iar segmentarea clienților companii la Banca Transilvania este acum următoarea: micro, IMM, clienți corporativi şi mari clienți corporativi. 

Detalii:

- Prin BT Mic sunt acordate finanțări antreprenorilor care au o cifră de afaceri anuală de până la 1 milion de lei, indiferent de domeniul de activitate şi de forma de organizare: societăți comerciale, persoane fizice autorizate, întreprinderi/asociații familiale, întreprinderi individuale, liber profesionişti, persoane care desfăşoară activități economice.

- Împrumuturile sunt oferite dacă firmele au cel puțin 3 luni de activitate economică. Creditele pot avea ca destinație susținerea şi dezvoltarea activității de zi cu zi, achiziționarea de marfă, plata furnizorilor, investiții în puncte de lucru şi/sau deschiderea unora noi, achiziția de maşini/utilaje etc. 

- Prin BT Mic, abordarea clienților este individuală, personalizată, având ca obiectiv înțelegerea fiecărei afaceri şi agreerea unei structuri de finanțare care să asigure dezvoltarea acesteia într-un mod sustenabil. Clienții beneficiază de flexibilitate în ceea ce priveşte garanțiile solicitate şi de sume de până la 120.000 de lei.

- Perioada de acordare a creditelor este de până la 7 ani.

- Împrumuturile sunt acordate rapid prin intermediul rețelei BT Mic şi a Băncii Transilvania.

- BT Mic este coordonat de Cristina Șindile, director general, persoană cu experiență relevantă în microfinanțare.

Declarații Grupul Financiar Banca Transilvania:

Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania: “BT Mic este o inițiativă a echipei noastre, devenită start-up al Grupului Financiar Banca Transilvania prin care ajutăm afacerile mici să crească. BT, ca bancă a oamenilor întreprinzători, are acum cel mai mare ecosistem de susținere a IMM-urilor din România”.

Cristina Șindile, Director General, BT Mic: “Dorim să asigurăm servicii foarte bune micilor antreprenori, iar în acest sens venim cu soluții de finanțare rapide, flexibile şi pesonalizate. Avem o echipă cu o înțelegere foarte bună a micilor afaceri, formată din persoane entuziaste, cu spirit antreprenorial, asemenea clienților noştri. Suntem încrezători că vom facilita într-un mod responsabil accesul la finanțare pentru un număr mare de clienți.”

Povestea BT Mic:

Povestea BT Mic – parcursul de la idee la lansare, impresii ale unor reprezentanți ai echipei şi care este legătura dintre BT Mic şi “BT Mare” (Banca Transilvania) - este prezentată pe Blogul BT.

Taguri: BT  Banca Transilvania  credite firme  Credite IMM  

Comentarii

lenger
credit
Buna ziua as dori sa intreb daca si firmele neplatitoare de tva pot optime credit multumesc

ISTRATIE BEATRIS
Credit
As dori un credit sunt o firma mică ,va rog sa mă contactati

Risipitu pavel
Imprumut pt extindere etc
Buna ziua as dori un imprumut de 10000 pt achizitionare Mart A si extindere

Popescu Antonel
Credit
Am un SRL si ma intereseaza un credit de 50000. Societatea are domeniul principal de activitate contructii. Cum pot sa obtin o finantare daca societatea nu are bunuri. Societatea functioneaza de peste 10 ani. Va multumesc.

Vasile Coman - Bancherul.ro
Credit firma nou infiintata
Se poate obtine credit si pentru firme nou infiintate. Va rog sa-mi trimiteti o solicitare de credit si cateva detalii pe adresa da email vasile.coman@bancherul.ro, iar eu le voi transmite mai departe bancii si voi reveni cu un raspuns.

slataru Florina
Pot aceesa un credit pt firma nou infiintata ! mentionez ca aceesez creditul pt spatiul al desfasurarii activitatii!
Va rog frumos sa imi raspundeti MULTUMESC!Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda la creditele ipotecare a revenit la nivelul din urma cu 5 ani

Dobanda (DAE) medie practicata de banci pentru creditele ipotecare acordate populatiei a revenit spre finalul anului trecut la nivelul din urma cu 5 ani, de 6,18% pe an, fiind in crestere cu 2,5 puncte fata de nivelul minim record de 3,6% inregistrat in 2016, arata statisticile Bancii Nationale detalii

Cum se aplica taxa bancara in Europa: in Romania este cu mult mai mare decat in alte tari, de opt ori peste media europeana si singura legata de dobanzi

Taxa de 1,2% pe an din activele bancilor romanesti este de aproape trei ori mari mare decat cea din Polonia, de 0,44%, de sase ori mari ridicata decat in Ungaria, unde e 0,20%, si de opt ori mai mare fata de media de 0,15% in restul celor 14 tari europene in care se aplica, conform analizelor si detalii

BNR avertizeaza ca riscurile si incertitudinile cresc substantial, din cauza taxelor impuse de Guvern; primele efecte se vad deja, prin cresterea cursului valutar si scaderea bursei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca risurile si incertitudinile pe termen mediu cresc substantial pe termen mediu, din cauza recentelor masuri fiscale si bugetare adoptate prin OUG 114/2018, intrate in vigoare din acest an, care prevad introducerea unor taxe substantiale pe activele detalii

BNR a facut cumparaturi in piata banilor, pentru a impiedica ieftinirea exagerata a ROBOR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost astazi in piata banilor pentru a-si umple sacul cu bani: le-a luat bancilor aproape 13 miliarde lei, printr-o operatiune de atragere de depozite, determinandu-le sa majoreze indicele de dobanda ROBOR la termen de o zi cu aproape un punct, de la 1,75% la detalii

Ultimele Comentarii

 • mda

  @Isa .. poate tu intri in "recesiune"... eu zis ca vezi in DEX ce inseamna recesiune si sa vezi cum ... detalii

 • BANCA ROMANEASCA

  Singura banca care o doare-n cot de clienti si nu a propus nicio conversie. Va rugam daragi ... detalii

 • Securitate si comisionare

  De acor dc a nu vor fi atat de mari comisioanele dar nu cred ca TPP-urile nu vor mai comisiona de ... detalii

 • Buna masura sa bagi economia in recesiune!

  Nu pricepi ca daca intra in faliment cateva banci intram si noi in recesiune? oricum creditarea va ... detalii

 • mda

  De trei ori mai ridicata decat profitul DECLARAT al bancilor. Profitul REAL este scos din Romania ... detalii