BANCI | Opinie

Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania: Ministerele trebuie sa se abtina sa intervina in conducerea companiilor de stat, ce trebuie administrate de manageri privati

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-08-01 07:06

Ministerele de resort trebuie să se abţină să intervină în conducerea companiilor de stat, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Banca Naţională a României, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Andrea Schaechter (foto).

Potrivit oficialului FMI, conducerea companiilor de stat ar trebui lăsată la discreţia managerilor privaţi, care trebuie selectaţi într-o manieră transparentă, aşa cum prevede legea.

'Pentru noi este foarte important ca ordonanţa privind guvernanţa corporativă să fie aplicată în spiritul şi litera ei. Am sfătuit cu fermitate autorităţile să aplice aceste prevederi, să se asigure că noile numiri (de manageri privaţi - n.a.) se fac în conformitate cu prevederile ordonanţei, acum transpusă şi într-o lege. Este o lege bună, făcută cu asistenţa Băncii Mondiale. Este vorba despre implementarea ei, va fi important ca autorităţile să se reţină de la intervenţia în conducerea acestor întreprinderi de stat', a subliniat reprezentanta FMI, citata de Agerpres.

România a înregistrat progrese semnificative în redobândirea stabilităţii economice

România a înregistrat, în ultimele două programe cu finanţatorii internaţionali, progrese semnificative în redobândirea stabilităţii economice, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Andrea Schaechter, negociatorul-şef pentru România al Fondului Monetar Internaţional.

"Dezechilibrele fiscale şi externe au fost reduse, pieţele financiare au luat notă de acest lucru, marjele CDS au scăzut semnificativ, la fel şi ratele dobânzii. România a beneficiat de această ajustare. În acelaşi timp, au fost iniţiate reforme structurale, un exemplu fiind introducerea noului cadru de reglementare şi de formare a preţurilor în sectorul energetic. În ceea ce priveşte programul economic, de acum încolo va reclădi pe realizările programelor anterioare şi are două obiective principale. Autorităţile îşi propun să asigure câştigurile realizate în materie de stabilitate şi pot să avanseze pe linia reformelor structurale, adică să susţină creşterea economică pe termen lung. Dacă ar fi să sumarizez acest program economic: continuă politicile bune, dar îşi propune şi să accelereze ritmul reformelor structurale şi să finalizeze reformele acolo unde acestea nu sunt finalizate", a spus Schaechter. 

În opinia reprezentantului FMI, un cadrul economic stabil şi predictibil de politici economice este esenţial pentru creştere şi pentru crearea locurilor de muncă. 

"Stabilitatea macroeconomică în mod clar singură nu este suficientă. Trebuie combinată cu reforme structurale. În ceea ce priveşte politica fiscală, Guvernul este determinat să realizeze o consolidare fiscală treptată. România a ieşit din procedura de deficit excesiv. Ieri, odată cu anunţarea rectificării bugetare, Guvernul şi-a propus să atingă ţinta de 2,3% de deficit în termeni cash pentru acest an, dar acesta este un angajament deja asumat în trecut, deci nu a apărut nicio modificare din punctul de vedere al acestei ţinte. Pentru anul viitor sau următorii doi ani, Guvernul îşi propune să realizeze angajamentele asumate prin pactul de stabilitate şi să ajungă la un deficit de nu mai mult de 1% din PIB până în anul 2015. Pe partea de politică monetară, politicile vor fi ghidate de ţinta de inflaţie stabilită de Banca Naţională a Românie pentru a menţine inflaţia în intervale rezonabile", a explicat oficialul FMI. 

Potrivit oficialilor FMI, autorităţile îşi propun să avanseze cu implementarea agendei de reformă în sectorul sanitar, esenţială pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor sanitare, prin eficientizarea cheltuielilor şi asigurarea sustenabilităţii financiare. 

"Alte reforme structurale vor viza reforma întreprinderilor de stat ineficiente şi stimularea investiţiilor şi eficienţei în sectoarele energie şi transporturi, care constituie sectoare cheie pentru sporirea competitivităţii României şi pentru impulsionarea creşterii pe termen lung. Politicile sectorului financiar vor căuta să consolideze bilanţurile bancare, în mod special, prin abordarea împrumuturilor neperformante bancare ce au un volum considerabil, în vederea susţinerii creşterii creditării şi a redresării economice", arată reprezentanţii FMI.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii