BANCI | Analiza

Analiza UniCredit Tiriac Bank: Iesirea Romaniei din recesiune s-a facut pe baza economiilor populatiei, cu care bancile au creditat firmele

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-01-25 18:55

Creditele pentru companii au crescut substantial in 2011, cu peste 11%, ajustat la cursul valutar, in timp ce creditele de consum au scazut. Practic iesirea din recesiune in Romania s-a facut prin accentuarea procesului de economisire de catre populatie si prin credite mai multe acordate de banci companiilor, apreciaza Dan Bucsa, economistul-sef al UniCredit Tiriac.

"Desi se tot vorbeste despre faptul ca nu a crescut creditarea in Romania, de fapt aceasta a avansat destul de repede pentru companii si imobiliare si deloc pentru consum", a spus acesta, cu ocazia prezentarii unei analize a evolutiei sectorului bancar din Romania (VEZI prezentarea in documentul atasat).

"Ca in orice tara normala, populatia economiseste mai mult decat se imprumuta si companiile se imprumuta mai mult decat economisesc. Practic companiile sunt finantate partial de populatie. Acelasi lucru se intampla si la noi. Vedem ca economisirea populatiei crescand, odata cu ajustarea contului curent, adica intern a trebuit sa economisim mai mult decat am investit, apoi pentru ca si-au redus gradul de indatorare fata de sistemul bancar iar ratele dobanzilor au fost foarte bune. Acest fapt a permis companiilor sa-si mareasca gradul de indatorare", a explicat economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Bucsa a mai spus ca majorarea volumului de credite pentru companii s-a datorat, pe de o parte, performantei realizate de industrie, iar pe de alta de disponibilitatea bancilor de a finata companiile romanesti a caror situatie financiara s-a imbunatatit.

"Bancile au vrut sa sustina aceste firme mult mai lichide in perioada 2009-2010 decat in timpul crizei internationale din 2007-2008, care a gasit companiile romanesti expuse, in pragul unor investitii foarte mari, precum si foarte sarace in cash".

In ceea ce priveste prognoza de crestere a creditelor pentru companii in acest an, ritmul se va reduce substantial in 2012, la 6,5%. "Ne asteptam ca activitatea economica si cererea de credite sa incetineasca in prima parte a anului, dupa care sa-si revina in a doua parte", a spus Bucsa.

"In privinta creditelor acordate de banci populatiei, ne asteptam sa scada in 2012 cu 0,4%. Desi anticipam o crestere destul de puternica a creditarii ipotecare, ne asteptam la o scadere destul de semnificativa a creditelor pentru consum", a adaugat el.

Intra in CLUBUL BANCHERILOR pentru a afla amanunte despre:

- Perspectivele UniCredit pentru evolutia economiei in 2012

- Efectele Acordului de la Viena, varianta 2

- Care sunt riscurile pentru 2012

- De ce crede UniCredit ca dezintermedierea brusca nu este in carti pentru grupurile bancare europene

- Prognoza de crestere pentru credite si depozite

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii