BANCI | Stirea Zilei

A inceput razboiul deschis dintre Isarescu si Carabulea, actionarul majoritar al Bancii Carpatica, aflat in inchisoare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-13 08:07

BNR, avand de partea sa conducerea Bancii Carpatica, a inceput un razboi public, prin anunturi la BVB, cu actionarul majoritar al bancii din Sibiu, Ilie Carabulea, in prezent arestat in cazul Carpatica Asig, despre care a sugerat ca in aceasta situatie nu mai indeplineste conditiile pentru a avea drept de vot in banca. In acelasi timp, BNR ar dori o fuziune a Bancii Carpatica cu o alta banca, mai mica, pentru a-si consolida pozitia pe piata, caz in care Carabulea ar pierde controlul institutiei de credit, asa incat a anuntat ca nu este de acord.

Nicolae Cinteza, seful supravegherii banciilor din cadrul BNR, a declarat recent ca banca centrala urmeaza sa emita un ordin prin care sa-i retraga dreptul de vot al lui Carabulea, intrucat nu mai indeplineste conditiile de a fi actionar al Bancii Carpatica.

Carpatica a transmis miercuri un raport Bursei în care se arată că prin ordin al prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, s-a dispus instituţiei de credit să consemneze că Ilie Carbulea şi Corneliu Tănase, care impreuna detin 52% din actiunile bancii, acţionează concertat.

In replica, Carabulea si Tanase au emis si ei o informare, datata 10 martie si publicata miercuri pe site-ul BVB in care arata ca nu sunt de acord cu fuziunea si cer conducerii bancii sa o anuleze.

"Ţinem să atenţionăm că noi nu am solicitat, nu am acceptat şi nu am fost şi nu suntem de acord cu înscrierea pct. 5 pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din data de 10 aprilie 2014, formulat astfel: «împuternicirea Directoratului Băncii pentru a analiza şi identifica eventualele oportunităţi de dezvoltare a Băncii, prin realizarea unei fnziuni şi, în cazul în care există o astfel de oportunitate pentru a întocmi proiectul de fuziune care va fi supus spre aprobare AGEA»", se arată într-o adresă transmisă de Carabulea şi Tănase preşedintelui Directoratului băncii, Johan Gabriels.

"Din modul de formulare şi înscriere în ordinea de zi a AGEA a unui nou punct, necerut de noi, care avem calitatea de acţionari semnificativi semnatari ai cererii de convocare a celor două adunări generale, lasă să se înţeleagă că acest convocator, publicat de dumneavoastră în data de 6 martie 2014, şi corectat în data de 10 martie 2014, a fost acceptat de noi, având calitatea de acţionari semnificativi, care deţinem 52,5077% din capitalul social al Bancii şi din drepturile de vot, lucru total neadevărat şi revoltător. Pentru corecta informare a acţtionarilor şi a investitorilor BCC, vă cerem să faceţi de urgenţă rectificările şi comunicările necesare îndreptării acestei induceri în eroare cu bună ştiinţă a celor interesaţi de bancă, în caz contrar vă asumaţi personal şi în numele întregului Directorat toate riscurilc şi consecintele prevăzute de lege pentru astfel de fapte", arată Carabulea şi Tănase.

Ilie Carabulea controlează 41,2898% din acţiunile băncii, iar Corneliu Tănase deţine 11,2179% din titluri.

Carabulea şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fosat arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurări.

Conducerea Bancii Carpatica este de acord cu BNR, nu cu Carabulea

Conducerea Bancii Carpatica a anuntat Bursa, saptamana trecuta, ca va cere aprobarea actionarilor pentru o fuziune cu alta banca. Decizia privind o posibila fuziune va fi luata in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor (AGE) convocata pentru data de 10 aprilie.

AGE a fost convocata la solicitarea actionarului principal al bancii din Sibiu, Ilie Carabulea, aflat in prezent in inchisoare in cazul Carpatica Asig, care detine 41,2% din actiunile bancii, si Corneliu Tanase, cu 11,2% din actiuni, care impreuna au capitalul majoritar al bancii (53,4% din actiuni), dar nu cu intentia de a propune fuziunea bancii, ci de a reduce numarul membrilor din conducerea bancii, de la 5 la 3 in prezent, atat in cadrul Consiliului de Supraveghere cat si in conducerea executiva (directoratul).

Vezi detalii aici

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii