In procesele dintre clienti si banci privind clauzele abuzive, noi decizii contradictorii ale instantelor: Volksbank castiga comisionul de risc, BCR pierde dobanda de referinta variabila
Autor: Bancherul.ro
2013-10-23 23:32
Doua recente sentinte judecatoresti in cazul comisioanelor abuzive din contractele de credit, una impotriva BCR, alta in favoarea Volksbank, confirma articolele publicate recent de Bancherul.ro, precum si opiniile exprimate de reprezentantii BNR, care arata ca exista decizii contradictorii ale instantelor de judecata in aceleasi cazuri, motiv pentru care trebuie gasita o solutie pentru o practica unitara.
Astfel, dupa ce o serie de instante de judecata au constatat ca este abuziv comisionul de risc din contractele de credit ale Volksbank, zilele trecute Curtea de Apel Bucuresti a decis ca acesta este legal. Iar in cazul BCR, dupa ce instante superioare precum Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit in toate dosarele judecate ca nu este abuziva dobanda de referinta variabila a bancii si nu poate fi inlocuita cu Euribor, acum o instanta inferioara este de parere opusa.
Pe de alta parte, avem deja jurisprudenta, precum cea din cazul OTP Bank, sau cea in cazul BCR de la Curtea de Apel Bucuresti, care in opinia noastra poate fi folosita de autoriati ca exemplu pentru rezolvarea conflictului dintre banci si clienti, si anume decizii judecatoresti echitabile si echilibrate, care sa nu confirme dobanzi sau comisioane majorate si mentinute la niveluri abuziv de ridicate, dar nici sa mearga in cealalta extrema, eliminand dobanzile sau comisioanele si stabilind ca pot exista credite cu dobanzi de 0%, 2% sau alte niveluri, mai mici decat ar fi firesc, adica cel putin peste nivelul dobanzii platita de banca pentru depozite.
Sa vedem insa ce s-a intamplat in recentele decizii din cazurile Volksbank si BCR.
Volksbank a castigat zilele trecute la Curtea de Apel Bucuresti un proces cu un grup de peste 60 de clienti reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, in dosarul 53789/2010, care au cerut eliminarea comisionului de risc din contractele de credit, motivand ca ar fi perceput abuziv.
Anterior, Tribunalul Bucuresti a dat castig de cauza clientilor bancii, insa judecatorii de la instanta superioara au constatat ca decizia a fost eronata, astfel ca a anulat-o. Hotararea nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs.
Sa vedem insa detaliile procesului.
De ce s-au plans clientii Volksbank la Tribunalul Bucuresti:
- contractele de credit sunt contracte preformulate, bazate pe principiul ”il accepti asa cum e sau deloc”, ceea ce inseamna ca vointa consumatorilor a fost grav viciata la incheierea conventiilor de credit;
- prin comisionul de risc s-a transferat intregul risc contractual in sarcina imprumutatilor; iar justificarea comisionului de risc este neclara, acest cost nefiind altceva decat o dobanda mascata;
Cum s-a aparat Volksbank:
- Ca si cazul altor comisioane, și comisionul de risc este un element al pretului băncii, o componenta a costurilor aferente punerii la dispozitie a creditului, cu privire la care clientii au fost in mod transparent informati prin precizare DAE (care include atat dobanzile cat si celelalte comisioane) in contractul de credit si care a fost identificat in mod expres în graficul de rambursare a creditului.
- Banca a acordat un credit pe care spera sa-l recupereze intr-un interval indelungat de timp. Din partea clientilor nu mai exista riscul de a nu obtine sumele imprumutate, dar pentru banca subzista riscul de a nu primi sumele acordate si costurile sau profitul preconizat de aceasta prestatie. Riscurile care ar putea aparea de-a lungul derularii creditului trebuie administrate de catre banca din momentul acordarii si pana la ramburarea integrala, distanta dintre cele doua momente fiind foarte mare.
Cum a motivat Tribunalul Bucuresti decizia de a da dreptate clientilor:
Banca nu a definit ”riscul” pentru care percepe un comision, scopul perceperii acestui comision este neclar, terminologia folosita ”comision de risc” nu este descrisa in cuprinsul contractului, astfel incat clientii sa fie in deplina cunostinta de cauza cu privire la motivele pentru care sunt percepute aceste sume. Clauza privind comisionul de risc este lipsita de cauza juridica, neexistand nicio prestatie a Bancii care sa justifice perceperea acestui comision, au apreciat judecatorii.
Volksbank a contestat decizia la Curtea de Apel, invocand urmatoarele argumente:
Bancile pot percepe comisioane, daca acestea sunt stipulate clar in contract
Banca a adus ca argument principiile reflectate în reglementarile bancare specifice (al cãror obiectiv este sã asigure desfãsurarea unei activitãti bancare prudente si sãnãtoase), potrivit cãrora:
- costul riscului trebuie sã fie luat în considerare si reflectat în mod corespunzãtor în pretul produselor oferite de cãtre bãnci clientilor lor;
- documentele contractuale trebuie redactate în asa fel încât sã permitã clientilor sã înteleagã prestatiile la care se obligã potrivit contractului încheiat;
- bãncile pot pretinde clientilor lor dobânzi, penalitãti, comisioane, ori alte costuri si speze bancare, dacã plata acestora este stipulatã în contractele semnate.
Banca isi asuma riscuri, chiar si in cazul creditelor garantate cu ipoteca. Dovada: provizioanele constituite pentru creditele neperformante
Banca a mai invocat realitatea cã desi creditele sunt garantate (cu ipoteci, gajuri sau alte garantii), aceasta nu înseamnã cã banca nu îsi asumã riscuri prin acordarea fiecãruia dintre aceste credite. Dimpotrivã, asumarea riscurilor este confirmatã de însusi faptul cã:
- banca are obligatia, conform legii, sã constituie provizioane pentru partea din fiecare credit neacoperitã de garantii, modul de determinare a acestor provizioane fiind bine reglementat si supravegheat din punct de vedere prudential;
- din cauza conditiilor de piatã, pretul obtinut de banca din vânzarea garantiilor în cadrul procedurilor de executare silitã a creditelor neperformante nu acoperã integral creanta bãncii
Comisionul de risc a fost prevazut clar ca facand parte din costul creditului iar clientii au inteles acest lucru, dovada ca l-au platit mai multi ani
In apararea sa, banca a reiterat si caracteristicile produselor de creditare, inclusiv modul în care banca a structurat pretul produselor sale de creditare vândute în perioada 2006 - 2008 ca fiind format, în principal, din rata de dobândã si comisionul de risc, în vreme ce acest comision de risc:
- a fost prevãzut în mod expres si transparent în contractele semnate de cãtre clienti, ca reprezentând un cost de X% datorat bãncii de cãtre client pentru punerea la dispozitie a creditului, aplicabil la soldul creditului, plãtibil lunar pe întreaga duratã a creditului;
- a fost prezentat în mod distinct în graficele de rambursare semnate de cãtre clienti si a fost inclus în DAE încã de la data semnãrii fiecãrui contract;
- a fost plãtit de cãtre clienti pe parcursul mai multor ani în conformitate cu prevederile contractuale, acestia demostrând astfel, dincolo de orice dubiu, cã au înteles întinderea obligatiilor pe care si le-au asumat.
Costul total al creditului a fost si inca este printre cele mai mici de pe piata
Banca a mai precizat in fata judectorilor ca valoarea costului total al creditului (incluzând comisionul de risc) a fost si încã este una dintre cele mai scãzute de pe piatã. Tocmai acest pret scãzut (incluzând comisionul de risc) al produselor a fãcut ca produsele bancii sã fi fost atât de atractive pentru clienti.
De exemplu, in cazul unui credit imobiliar in CHF acordat de Volksbank, costul total exprimat prin DAE, care include dobanda si comisionul de risc, era in medie in jur de 5,7% in 2007 si de 6,9% in 2008.
Prin eliminarea comisionului de risc, DAE ar scadea spre 4,3%. Asa se explica interesul avocatilor si clientilor in a demoniza comisionul de risc, dupa cum am mai scris aici.
Procesul pierdut de BCR, dupa cele castigate
De cealalta parte, BCR a pierdut recent un proces la Tribunalul Suceava, care a obligat banca sa modifice dobanda in cazul unui client de la o valoare de aproximativ 11% la doar 2% pe an. Este vorba de creditele imobiliare prin care BCR percepea o dobanda fixa in primul an de 7,4%, dupa care se aplica o dobanda variabila, calculata dupa o formula interna a bancii si denumita dobanda de referinta variabila, la care se adauga o marja fixa de 1,5%.
Problema BCR a fost ca in loc sa scada dobanda variabila, pe parcursul ultimilor 5 ani, odata cu reducerea indicelui de referinta Euribor, banca a mentinut-o la niveluri ridicate, in jur de 10%, dand astfel ocazia clientilor si avocatilor sa o dea in judecata, motivand ca este vorba de o dobanda abuziva.
Clientii au obtinut, la unele tribunale din tara, o serie de decizii in favoarea acestora, judecatorii decizand sa inlocuiasca dobanda de referinta a BCR cu indicele de referinta Euribor, plus marja fixa de 1,5%, ceea ce inseamna o dobanda de doar 2% sau chiar 0-1%, in cazul contractelor in care marja fixa era 0. Ceea ce, fireste, este absurd.
Practic judecatorii au facut cadou un credit gratis clientilor in aceste cazuri, desi, dupa cum toata lumea stie, un credit trebuie sa aiba o dobanda, iar aceasta nu poate fi mai mica decat costurile pe care le are banca, la randul ei, cu acei bani imprumutati.
Pentru ca multa lume are impresia ca banca acorda credite din banii ei, cand in realitate acei bani sunt ai altor oameni, sunt banii celor care detin depozite sau care cumpara obligatiuni emise de banca.
Numai ca au existat judecatori, la Curtea de Apel si la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care nu s-au lasat impresionati de interesele financiare ale clientilor in cautarea unui credit gratis sau a avocatilor ahtiati dupa putere si bogatie, emitand decizii care, de fapt, NU au fost in favoarea BCR, cum gresit au inteles unii.
De fapt, judecatorii nu au dat dreptate BCR ci mai degraba au respins cererile aberante ale avocatilor clientilor, prin care au cerut credite cu dobanda 0
Deciziile emise de Curtea de Apel Bucuresti si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), au infirmat, de fapt, cererile aberante ale clientilor bancii, sustinute prin avocati, si deciziile eronate, in acest sens, a unor instante, prin care s-au anulat costurile unui credit sau s-au stabilit niste dobanzi anormal de mici.
Mai exact, ICCJ a decis, cum am scris aici, ca dobanda de referinta variabila a BCR nu poate fi inlocuita cu EURIBOR, in timp ce Curtea de Apel, asa cum am scris aici, a sugerat si o cale de rezolvare a acestui conflict, adica nici mentinerea dobanzilor de 10% nici anularea lor, si anume constatarea unui prejudiciu adus de banca clientilor, prin faptul ca nu redus dobanda, respectivul prejudiciu putand fi recuperat de clienti prin invocarea altor legi, nu cea a clauzelor abuzive.
De altfel, judecatorii au statuat ca dobanda in sine a unui credit nu poate fi clauza abuziva, iar in cazul in care respectiva dobanda nu a fost modificata corect, atunci inseamna ca banca nu a respectat contractul si a prejudiciat clientul. In acest fel, judecatorii pot calcula care ar fi fost dobanda corecta si pot stabili prejudiciul comis. Cu alte cuvinte, se poate face dreptate.
BCR nu doar a pierdut, ci a si castigat procese colective
Pentru ca in presa apar doar cazurile in care BCR si alte banci pierd procese, este corect si deontologic sa prezentam echilibrat situatie si sa precizam ca banca a si castigat unele procese, in aceleasi cauze.
De exemplu, exista 2 procese colective initiate tot de avocatul Piperea impotriva BCR, pe parcursul carora jumatate dintre clienti au renuntat la judecata ca urmare a acceptarii ofertelor bancii, dar care au fost respinse atat de Tribunal cat si de Curtea de Apel Bucuresti.
Piperea a cerut ca atat dobanda variabila cat si comisioanele de risc si administrare sa fie anulate, intrucat ar fi abuzive, astfel incat clientii bancii sa nu mai plateasca nimic pentru credite.
De ce a respins Curtea de Apel cererile clientilor BCR de anulare a dobanzilor si comisioanelor la credite, considerate de ei abuzive:
- clientii au avut posibilitatea sa reflecteze asupra conditiilor de creditare si costurilor acestuia;
- s-a constatat faptul negocierii nivelului de dobanda, inclusiv asupra tipului de dobanda;
- clauza de administrare si cea privitoare la riscuri intra in costul total al creditului, pe care consumatorului s-a obligat sa-l suporte;
- evaluarea naturii abuzive a clauzelor nu se asociaza nici cu calitatea de a satisface cerintele de pret si plata si nici cu produsele si serviciile oferite in schimb, singurul aspect de verificat fiind masura in care aceste clauze sunt exprimate intr-un limbaj usor inteligibil.
BCR a castigat toate procesele cu clientii pe tema comisioanelor abuzive la ICCJ
De asemenea, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) s-au solutionat irevocabil in favoarea BCR toate cauzele ajunse la nivelul acestei instante, care au vizat dobanda variabila perceputa de banca.
Argumentatiile din aceste decizii:
- critica solutia instantei inferioare privind constatarea identitatii intre "dobanda de referinta variabila" si Euribor; se concluzioneaza ca atunci cand "este sesizat un diferend in legatura cu un act juridic, indiferent daca este unilateral sau bilateral, ale carui clauze sunt clare si precise, judecatorul care solutioneaza fondul trebuie sa-l aplice in litera si spiritual lui, neavand dreptul sa-i dea alt inteles. Daca judecatorii sunt suverani in aprecierea faptelor ce li se supun judecatii, puterea lor este limitata in cazul actelor juridice,instantei nefiindu-i permis sa treaca peste termenii conveniti de parti in contract, interpretand gresit actul de vointa al partilor sau atribuindu-i un alt inteles";
- se concluzioneaza ca, toate clauzele din contractele supuse analizei sunt clare si exprima vointa reala a partilor care au convenit in privinta modului de determinare a dobanzii variabile.
- se mentioneaza ca pretul creditului nu este reglat /stabilit prin intermediul unui mecanism "extrem de tehnic" context in care "pretul creditului nu se poate negocia individual cu fiecare client", banca oferind produse din care clientii sa aleaga.
Care este pozitia BCR fata de procesele cu clientii:
Pentru ca, din nou, in unele articole publicate despre procesele colective, pozitia bancii implicate nu apare, din diverse motive, consideram ca in virtutea obiectivitatii si echidistantei, publicul trebuie sa stie si ce gandeste banca despre aceste situatii. Am cerut, asadar, punctul de vedere al BCR in privinta proceselor privind clauzele abuzive, pe care il redam mai jos:
"- Ne tratăm clienții corect, iar contractele de credit au fost propuse cu bună-credință. Majoritatea clienţilor sunt mulțumiți cu produsele pe care le-am oferit de-a lungul anilor, însă o minoritate a acestora a ales să nu respecte contractele semnate cu banca, fiind încurajaţi în această direcţie de către avocaţi care urmaresc doar câştigurile proprii din intermedierea acestor litigii.
- BCR respectă legea, reglementările bancare şi rolul ANPC în protecţia drepturilor consumatorilor. Nu vom da satisfacţie, însă, celor care încalcă angajamentele contractuale asumate sau încearcă, pur și simplu, să evite rambursarea creditelor. Pe baza argumentelor juridice şi economice, instanţele au dat câştig de cauză bancii în majoritatea acestor tipuri de procese. Vom contracara cu fermitate toate pretenţiile pe care le considerăm lipsite de valabilitate.
Este pur şi simplu falimentar impunerea unor dobânzi la credite mai mici decât dobânzile pe care banca le plăteşte la depozite, plus celelalte costuri de finanţare. Instabilitatea si neclaritatea cadrului legal pot paraliza finanţarea economiei. Suntem încrezători că, în cele din urmă, vom depăși aceasta situatie și îi vom putea susţine în continuare pe cei care economisesc şi investesc în România. Un sistem bancar solid este important pentru economia românească."
Este clar ca deciziile sunt contradictorii, este neclar ce facem cu ele
Concluzia este clara: asistam in continuare la decizii contradictorii ale instantelor de judecata in aceleasi cauze, astfel ca este necesar ca autoritatile sa incerce sa impuna o practica unitara in aceasta situatie. De altfel, Ministerul Justitiei a anuntat la 1 octombrie, in momentul in care s-a decis sa nu se mai amane prevederile legale privind clauzele abuzive, ca va infiinta un tribunal special pentru aceste dosare, despre care nu s-a mai auzit nimic pana acum.
Pe de alta parte, ANPC este cea care are initiativa de a cere eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit, nu doar din cele care au ajuns sa fie judecate, astfel ca aceasta institutie este cea care trebuie sa decida care decizii ale instantelor sunt juste si echitabile pentru a fi aplicate in toate dosarele de credit.
Am cerut ANPC sa-si exprime pozitia in aceasta privinta si inca asteptam raspunsul din partea sa.
Comentarii
Valentinun argument prea slab din partea Volksbank...
"Din partea clientilor nu mai exista riscul de a nu obtine sumele imprumutate, dar pentru banca subzista riscul de a nu primi sumele acordate si costurile sau profitul preconizat de aceasta prestatie" Si atunci de ce s-ar mai cere ipoteca pentru respectivul credit?
Victor
Argument forte
"Bancile pot percepe comisioane, daca acestea sunt stipulate clar in contract." Atata vreme cat scrie negru pe alb in contract, e clar ca clientii erau constienti de acest fapt, dovada fiind aceea ca l-au platit mai multi ani la rand...trebuie sa suporti consecintele din moment ce ti-ai pus semnatura pe un contract de credit. Clientul trebuie sa-si asume responsabilitatea dupa parerea mea.
assos
Dorim formula de calcul a dobanzii de referinta variabila
Ni se tot spune ca santem procesomani dar atunci afla tu bancherule de la BCR formula de dobanda variabila si daca ei ti-o pot da ai sa constati ca nimeni nu a semnat asa un contract dar de incasat o fac discretionar dupa ureche si mai te miri ca lumea e suparata.Chiar te rog sa te informezi ca sa nu mai bateti campii impreuna cu BCR
client aaa
dezinformare si pupincurism
clientii care au semnat contracte de credit, bazandu-se pe buna credinta si corectitudinea comerciantului, au realizat int-un tarziu ca acele contracte propuse si prezumate a fi legale sunt de fapt pline de abuzuri in intelesul clar al legislatiei nationale si comunitare. de ce se ofusca bancile si bancherul.ro ca oamenii s-au trezit? oricum, s-au trezit prea putini; bancile au furat masiv prin aceste contracte si fura in continuare de la netreziti si treziti deopotriva. le e greu sa respecte legea???? sa renunte la activitate daca altfel nu pot!
Simona
Camataria BCR
La capitolul clauze abuzive, BCR depaseste la mare distanta Volksbank. E foarte grav ce se intampla in banca ocrotita de Isarescu.
Client Haiduc
Hotia, Demagogia, Camataria = BCR
Este un prost mai sus, Victor care se caca pe el cum ca daca un comision este stipulat in contract este in regula. Stimabile, comisionul de acordare la ipotecare este interzis prin legea 190/1999. Nu ai voie sa percepi decat anumite costuri. Daca tu percepi acordare ca procent din credit este o marja ascunsa de dobanda. Practic ii dai omului nu tot creditul dar vrei dobanda si comisioane aplicate la credit. Mergi si citeste legea. Comisionul de risc este iar un abuz, la BCR se calculeaza ca procent din creditul acordat initial si nu din sold. Evident iar o marja de dobanda ascunsa. Ce reprezinta acest comision? Un risc potential, dar care daca nu se materializeaza trebuie sa dai omului banii inapoi. Vezi prostea, cand ceri garantie chiriasului, la sfarsit nu o opresti pe toata ci o dai omului. Comisionul de administrare. La BCR iar se calculeaza din creditul initial si nu din sold. De ce nu la sold? Pentru ca iar este o marja de dobanda ascunsa. BCR dadea marje de 0 - 2.5, dar pitea restul in comisioane. Ei bine si administrarea este tot un abuz, BCR nu poate face dovada in baza la ce acest cost este procent din credit. Mai mult la creditul ipotecar aplicarea unui procent din creditul initial inseamna cheltuiala aferenta - abuz. Asa ca stimabile pot introduce cate comisioane vreau, problema este sa fie legale. Mergi si canta la cavalul lui Isarescu. BCR sa ma pupe direct in cur, au aceleasi tehnici de marketing puturoase de ani de zile. Impacare nu o sa vina reala decat atunci cand BCR va schimba cu adevarat denumirea in WCR sau Camatarul #1 al Romaniei. Spurny bulibasa ma facea haiduc manca-l-ar mama pe el de scupete. Normal ca sunt haiduc cand in tara exista talhari precum BCR. Lupul in blana de oaie. Apropo stii bancul cu lupu?
Bea
decizii ICCJ-Volksbank
In cazul Volksbank, eu zic ca s-a gresit la Curtea de Apel. Inalta Curte zice cu totul altceva in 70 de dosare. 1. Mihalache vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=300000000404614&pg=6&cauta= 2. Parfene vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000078523&pg=1&cauta= 3. Isac vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=6200000000051568&pg=8&cauta=volksbank Decizia nr.4527 dosar 13037-62-2010 4. Blaj vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=4500000000016360&pg=8&cauta=volksbank http://legeaz.net/spete-civil-iccj-2012/decizia-4418-2012 5. Tanasa vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=4500000000016361&pg=8&cauta=volksbank http://legeaz.net/spete-civil-iccj-2012/decizia-4419-2012 6. Petrisor vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000065372&pg=12&cauta=volksbank 7. Luchian vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000089801&pg=7&cauta= 8. Mostavi vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=200000000275041&pg=7&cauta http://www.euroavocatura.ro/jurisprudenta/3021/Contract_de_credit__Actiune_in_constatarea_caracterului_abuziv_al_unor_clauze 9. Stefanoiu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=100000000234608&pg=1&cauta= http://legeaz.net/spete-drept-comercial-iccj-2011/decizia-852-2011 10. Plamadeala vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000080617 11. Nastasa vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=4500000000016276&pg=1&cauta= Decizia nr.950 dosar 5087-99-2011 s 12. Costache vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000081286&pg=8&cauta 13. Brotea vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=10500000000065973&pg=8&cauta 14. Boicu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000077574&pg=1&cauta= 15. Spirea vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=200000000274907&pg=8&cauta Decizia nr. 1407 dosar 58509-3-2010 16. Hagiu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=10500000000065974&pg=7&cauta Decizia nr.1393 dosar 6274-105-2010 17. Luchian I.E. vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000072607&pg=8&cauta 18. Onica vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000081292&pg=8&cauta 19. Aiacoboae vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000085070&pg=7&cauta= 20. Gavrilescu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000082850&pg=7&cauta= 21. Postu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000082457&pg=7&cauta 22. Papa vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=6300000000115087&pg=7&cauta 23. Virvea vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000088365&pg=7&cauta 24. Chihaia vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000090322&pg=7&cauta 25. Petrisor vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000082905&pg=7&cauta 26. Ungureanu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000083486&pg=1&cauta= 27. Ropota vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000090316&pg=6&cauta 28. Molnar vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=10000000000053332&pg=8&cauta 29. Dimofte vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000081960&pg=8&cauta http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=100000000283210 30. Munteanu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000068897&pg=8&cauta 31. Erascu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000089405&pg=9&cauta 32. Firulescu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=6300000000112671&pg=8&cauta 33. Plamada vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000082908&pg=10&cauta 34. Stanciu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=300000000386573&pg=7&cauta= 35. Vancea vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000090317&pg=8&cauta= 36. Cretu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000082848&pg=8&cauta= 37. Nicolescu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=6300000000114584&pg=7&cauta= 38. Fetcu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000079981&pg=8&cauta= 39. Luchian I.E. vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000081289&pg=11&cauta= 40. Dediu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000081484&pg=8&cauta= 41. Creanga vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000079739&pg=8&cauta= 42. Balan vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000082911&pg=8&cauta= 43. Zaharia vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000079754&pg=7&cauta 44. Cretan vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=6300000000114586&pg=7&cauta= 45. Radu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000091274&pg=7&cauta= 46. Ifrim vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000090320&pg=7&cauta= 47. Toader vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=6300000000111784&pg=9&cauta= 48. Varuleanu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=6300000000111769&pg=7&cauta= 49. Ilas vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000082910&pg=7&cauta= 50. Grumeza vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000065376&pg=10&cauta= 51. Tufa vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000089406&pg=7&cauta= 52. Vancea vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000082603&pg=7&cauta= 53. Orhian vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000093979&pg=7&cauta= 54. Lazar vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000083936&pg=7&cauta= 55. Leaua vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000089407&pg=7&cauta= 56. Botez vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000079978&pg=7&cauta= 57. Apostol vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=300000000443100 58. Lupuleasa vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000091276 59. Deliu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=6300000000115086&pg=10&cauta= 60. Frentescu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=300000000461527 61. Tautu vs Volksbank (dobanda variabila f.PrimeRate VB) http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=100000000267154 62. Nedelcu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000090318&pg=6&cauta= 63. Ungureanu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000083486&pg=1&cauta= http://legeaz.net/spete-civil-iccj-2013/decizia-1936-2013 64. Cobzaru vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000081288&pg=6&cauta= 65. Zorila Leonas vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000079740&pg=6&cauta= 66. Stavropol vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=11800000000070993&pg=6&cauta= 67. Botezatu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000087463&pg=5&cauta= 68. Baciu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000096035&pg=3&cauta= 69. Ocneanu vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000093980&pg=9&cauta= 70. Luca vs Volksbank http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=9900000000094859&pg=6&cauta=
client pachet total cont bcr
dobanda de 4%
referitor la dobanda de 4% pe care BCR o promoveaza pentru pachetul total cont este un balon de sapun. BCR are o conditie de care nu spune nicaieri si care este: "Banca va acorda o dobanda calculata cu o rata de dobanda mai mare, 4%/an, pentru sumele disponibile de pana la 10.000 lei." Deci primesti dobanda de 4% doar pentru maxim 10.000 lei chiar daca ai in cont 100.000 lei. Toate mesajele promotionale ale banci spun ca primesti dobanda de 4% pentru disponibilul din cont si nu specifica nici o valoare limita. asta nu este inselatorie pe fata? poate vede cineva si se iau niste masuri care sa se evite astfel de inselatorii !
oana
credit de nevoi personale cu dobanda variabila
da, in contractual de credit din 2007, am semnat, si am fost de acord cu comisioanul de risc, (habar nu avem ce insemna). Ce e semnat este bun semnat, nu? Ok, in 10.2010 vine ordonanta OUG 50 si oblige bancile sa scoata comisioanele, gen comison de risc. Ce face banca? trimite instiintari acasa, care oricum au venit in 2011, si iti spune semnate sau nu, de confirmare de primire, tacit ai acceptat un act additional, care iti modifica comisionul de administrare, dintr-o suma cf contractului de credit intr-o suma cumultata cu comisionul de risc. si toate astea in conditiile in care in contract scrie negru pe alb, ca nu se pot adduce modificari la contract decat bilateral, prin acte additional. Si asa o tine pana in momentul de fatza. Azi exact dupa 3 ani de zile, timp in care am platit ce mi s-a cerut abuziv, dupa 6 ani de plati, cat de cat la zi, mi se propune in urma unei sesizari facute organelor competente, un commission de administrare chiar mai mic decat ce am semnat prin contract. Comisionul de risc disparand in totalitate prin propunerea bancii. O sa ma intrebati de ce nu ai acceptat, nu?...ei bine, mai am mai putin de 4 ani din credit, mi-am platit datoria aproape de doua ori mai mult, avand in vedere si rambursarile anticipate pe care le-am facut. Va intreb , ce risc mai are banca cu mine ? Chiar ea a decis prin oferta lor ca nu mai au nici un risc cu mine. De ce nu s-a putut condidera acest comison de risc cu titlu de garantie, iar la final de contract sa ti se returneze, pt ca ai fost client cuminte?
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii
Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii
Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online
Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii
Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit
Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro
- Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude
- Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania
- Profitul bancilor, in crestere cu 10%
- Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale
- Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor
- Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii