Informatii utile banci | ROBOR

ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-10-25 12:03

Despre ROBOR – ce este, cum se calculează, ce îl influenţează?

Ne propunem ca, în acest material, în calitate de Asociație care a propus aceste reguli în 2007, să facem o scurtă descriere a ROBOR – ce este şi cum se determină, ce elemente pot genera modificările ROBOR – toate în scopul unei mai bune înţelegeri a acestui indice de referinţă şi a rolului contributorilor la determinarea ROBOR.

Ce este ROBOR ?

ROBOR este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare.

Ratele de referinţă ROBOR se stabilesc pentru opt scadenţe, cea mai scurtă fiind de o zi, iar cea mai lungă de un an.

Pentru creditele acordate de bănci clienţilor nebancari (persoane fizice, societăţi comerciale, etc.) importante sunt în special ratele ROBOR pentru scadenţele de 3 şi 6 luni, care servesc drept referinţă pentru stabilirea ratelor dobânzilor variabile, în formatul ROBOR 3 luni + marjă, respectiv ROBOR 6 luni + marjă.

De când există ROBOR ?

ROBOR există, în diverse forme, încă din 1995. Regulile privind stabilirea ROBOR în vigoare în momentul de faţă sunt operaţionale din martie 2008, sunt publice şi pot fi consultate la aceasta adresa.

Cum se calculează ROBOR ?

ROBOR se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR («calculul ROBOR»), în intervalul 10:45‐ 11:00, la care acestea sunt dispuse să plaseze depozite celorlalţi participanţi.

Ratele ROBOR sunt calculate în mod independent de către Thomson Reuters, entitatea împuternicită de către BNR, în calitate de organizator al calculului ROBOR, în acest scop.
Este important de subliniat faptul că, în situaţia în care cotaţia ROBOR ar depăşi cu mai mult de 25% nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de credit (lombard) acordată băncilor de către banca centrală, BNR are dreptul de a suspenda temporar calculul ROBOR, şi de a publica dobânzile ROBOR astfel: ROBOR pentru toate scadenţele va fi egal cu nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de credit (lombard).

Pentru exemplificare, în condiţiile actuale, în care nivelul Lombard este de 3.50%, daca rata ROBOR ar depăși nivelul de 4.375% (3.50% x 1.25), BNR ar avea dreptul de a suspenda calculul ROBOR si de a publica ROBOR egal cu 3.50%.

Nu a fost înregistrată nicio astfel de situaţie, în care cotaţiile ROBOR să depăşească cu mai mult de 25% nivelul ratei Lombard, de la emiterea acestor prevederi reglementare, în octombrie 2008.

Care sunt băncile care contribuie la calculul ROBOR ?

Zece bănci îndeplinesc rolul de participant la calculul ROBOR: Banca Comercială Intesa Sanpaolo România S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD ‐ Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., CEC Bank S.A., Eximbank S.A., ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Bucureşti, OTP Bank România S.A., Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A. (enumerate în ordine alfabetică).

Care sunt responsabilităţile băncilor care participă la calculul ROBOR?

Băncile participante desemnează personal specializat, cu pregătire corespunzătoare în domeniul pieţelor financiare, în vederea furnizării cotaţiilor pentru calcularea ROBOR.

Băncile asigură pentru această activitate independenţa decizională a personalului care contribuie faţă de orice alta entitate din bancă, incluzând zona de creditare.

Participanţii la calculul ROBOR dispun de coduri de conduită şi au implementate controale interne dedicate acestei activităţi.

Cotaţiile participanţilor la calculul ROBOR sunt doar informative, sau sunt ferme?

Băncile participante la calculul ROBOR şi‐au asumat obligaţia de a încheia tranzacţii la cotaţiile publicate pentru calculul ROBOR, în intervalul 11:00‐11:15, la solicitarea unei alte bănci participante la calculul ROBOR, pentru anumite sume maxime.

Ca exemplu, dacă un participant la calculul ROBOR a cotat pentru ROBOR 3 luni nivelul de 2,97%, este obligat ca, la solicitarea oricărui alt participant adresată în intervalul 11 :00‐11:15, să îi împrumute acestuia o sumă de până în 5 milioane RON la rata de 2.97%.

Există echivalentul ROBOR în alte ţări ?

Da, calcularea şi publicarea de dobânzi de referinţă este o practică extinsă. Se pot menţiona ca exemple EURIBOR pentru EUR, LIBOR pentru mai multe valute, inclusiv USD şi GBP, WIBOR pentru PLN (zlotul polonez), PRIBOR pentru CZK (coroana cehă), BUBOR pentru HUF (forint maghiar).

Regulile ROBOR au preluat, în forma actuală, bunele practici ale calculului dobânzilor de referinţă cu o istorie îndelungată.

Care sunt principalii factori care influenţează ROBOR?

Politica monetară, mai cu seamă prin intermediul:

‐ ratei dobânzii de politică monetară, ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit şi ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (ratele la care băncile plasează şi împrumută bani în relaţia cu BNR), stabilite de BNR, influenţând prioritar cotaţiile ROBOR pentru maturităţi scurte, date fiind scadenţele uzuale ale operaţiunilor de piaţă monetară ale BNR şi maturitatea facilităţilor permanente oferite de banca centrală;

Ratele de dobândă stabilite de BNR au influență în principal asupra cotațiilor ROBOR pentru scadențe scurte, întrucât operațiunile de politică monetară ale BNR se organizează în general pentru scadențe de o săptămână, iar facilitățile de depozit și de credit se accesează la scadențe de o zi;

‐ instrumentelor politicii monetare, incluzând operaţiunile de piaţă monetară (operaţiuni repo destinate furnizării de lichiditate băncilor, atragerea de depozite la termen etc), facilităţile permanente oferite de BNR, mecanismul Rezervelor minime obligatorii (RMO);

‐ aşteptărilor pieţei privind conduita politicii monetare, reflectate mai cu seamă de cotaţiile ROBOR pe scadenţele mai lungi (3 luni, 6 luni, 1 an).

Lichiditatea existentă pe piaţa monetară (o putem defini simplist ca excedentul sau deficitul de fonduri al băncilor), influenţată în bună măsură de aşa‐numiţii factori autonomi ai lichidităţii, incluzând, printre altele:

‐ operaţiunile Trezoreriei statului (plăţi/încasări bugetare, operaţiuni asociate administrării datoriei publice etc),
‐ evoluţia numerarului în afara BNR.

Inflaţia şi aşteptările privind evoluţia acesteia

‐ În condiţiile în care se aşteaptă o creştere a dobânzii de politică monetară a BNR ca urmare a unei prognoze de creştere a ratei inflaţiei, nivelul dobânzilor cotate va incorpora aceste estimări, iar ROBOR este posibil să crească (întrucât băncile estimează că, dacă BNR va creşte dobânda de politică monetară, vor putea plasa banii în viitor la dobânzi mai mari).

‐ În situaţia inversă, în care piaţa aşteaptă o scădere a ratei inflaţiei şi în consecinţă o scădere a dobânzii de politică monetară a BNR, este posibil ca nivelul ROBOR să scadă (întrucât băncile se aşteaptă ca în viitor să poată plasa fondurile disponibile la dobânzi mai mici).

Politica fiscală poate avea un impact semnificativ asupra nivelului ratei inflaţiei, creşterii economice, deficitelor externe, iar participanţii la piaţă iau în calcul evoluţiile acesteia cand îşi formează aşteptările privind evoluţia dobânzilor. De exemplu, o relaxare fiscală care implică reduceri de taxe şi impozite care pot alimenta creşterea consumului populaţiei, poate avea ca efect creşterea ratei inflaţiei şi implicit a dobânzilor din piaţă.

Care sunt beneficiile existenţei ROBOR ?

Putem cu siguranţă identifica mai multe aspecte pozitive:

 Informare pentru clienţi şi investitori locali şi internaţionali cu privire la nivelul dobânzilor de referinţă pentru diverse scadenţe ;

 Transparenţa cu privire la stabilirea costului creditelor cu dobândă indexată la ROBOR şi posibilitatea clienţilor de a compara ofertele de credit ale mai multor bănci şi instituţii financiare ;

 Alinierea la practica europeană de publicare si utilizare a acestui tip de dobânzi de referinţă pentru împrumuturile cu dobândă indexată.

ACI Romania – Asociaţia Pieţelor Financiare este asociaţia profesioniştilor pieţelor financiare din cadrul băncilor, fără scop lucrativ, cu peste 200 de membri, având drept obiectiv promovarea profesionalismului şi a standardelor etice în exercitarea profesiunii, precum şi dezvoltarea pieţelor financiare locale.

ACI Romania – Asociația Piețelor Financiare este parte a ACI – Financial Markets Association, organizaţie globală a profesioniştilor activând în pieţele financiare, înfiinţată în 1955, cu peste 9000 de membri din 63 de ţări.

Sursa: ARB.ro

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  ROBOR  dobanzi credite  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: ROBORROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%

ROBOR la 3 luni, indicatorul pentru creditele in lei cu dobanda variabila acordate de banci firmelor si pentru creditele vechi acordate populatiei (la creditele noi, indicatorul este IRCC), a scazut astazi cu 0,19 puncte procentuale, la 1,59%, dupa ce BNR a scazut dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte, la 1,25%. ROBOR la 3 luni a ajuns astfel la un nivel destul de departat fata de IRCC, a carui valoare este 1,88% pe parcursul primului trimestru din acest an, dat fiind ca este calculata pe baza dobanzilor pietei interbancare din trimestrul 3 2020, conform prevederilor legale. Ceea ce inseamna ca politica monetara este impiedicata sa-si faca efectul, adica sa ieftineasca imprumuturile, din cauza anacronismului detalii

Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%

Dobanzile variabile la creditele noi in lei, precum cele pentru cumpararea de locuinte, inclusiv Prima Casa, precum si finantarile pentru firme, nu scad de la 1 iulie, pentru ca indicatorul care sta la baza calculului acestora (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor - IRCC) a detalii

IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii

Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), luat in calcul la formarea dobanzilor variabile in lei pentru creditele de consum si cele imobiliare, inclusiv Prima Casa, a scazut la 1,75%, cu 0,75 puncte procentuale fata de nivelul de saptamana trecuta, dupa ce Banca Nationala a detalii

Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019

Valorile zilnice al dobanzii interbancare ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019, conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Data ROBOR 3 luni (% p.a.)

31.12.2019 3.18
30.12.2019 3.18
27.12.2019 3.20 detalii

  

Ultimele Comentarii