Criza COVID-19 | Noutati FGDB

Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-11-15 11:47

FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare) garantează depozitele bancare constituite de toate persoanele fizice și de întreprinderi, indiferent de mărimea acestora din urmă, la instituțiile de credit persoane juridice române autorizate de Banca Națională a României, conform unui comunicat al FGDB, in care se mai arata:

Lista instituțiilor de credit participante la FGDB poate fi găsită aici.

Sucursalele din România ale instituțiilor de credit străine participă la schemele de garantare a depozitelor din statele membre de origine.

Pentru depozitele constituite în orice monedă la o instituție de credit, pe care aceasta nu le mai poate plăti din motive legate direct de situația sa financiară, deponenții garantați beneficiază de compensații din partea FGDB în limita unui plafon de acoperire de 100.000 euro, în echivalent lei la data indisponibilizării depozitelor.

Pe parcursul celui de-al treilea trimestru al anului 2020, valoarea depozitelor eligibile (garantate de FGDB) s-a majorat cu aproape 13 miliarde lei, corespunzând unui spor trimestrial de 3,9% care a condus la atingerea nivelului de 347,1 miliarde lei la 30 septembrie 2020.

Spre deosebire de perioadele anterioare când contribuția depozitelor persoanelor fizice la creșterea valorii depozitelor eligibile era majoritară, în trimestrul III 2020 creșterea a provenit cu precădere din sfera segmentului persoanelor juridice ce dețineau depozite în lei de valori superioare plafonului de acoperire.

Depozitele eligibile ale populației se ridicau la sfârșitul lunii septembrie 2020 la 213,4 miliarde lei, în creștere cu 1,6% față de 30 iunie 2020. Persoanele juridice dețineau la aceeași dată de referință depozite eligibile în sumă de 133,7 miliarde lei, depășind cu 7,7% valoarea înregistrată la 30 iunie 2020.

Din perspectiva criteriului denominării, în trimestrul III 2020 depozitele eligibile în moneda națională au avut o evoluție mai accelerată decât cele în valută, componenta în lei înregistrând o variație trimestrială de +4,7% comparativ cu +2,6% în cazul celei în valută.

Depozitele eligibile denominate în lei și-au păstrat ponderea majoritară în volumul total al depozitelor eligibile și au atins 214,8 miliarde lei la 30 septembrie 2020, în timp ce depozitele eligibile în valută se ridicau la 132,3 echivalent miliarde lei.

Depozitele acoperite de FGDB constituie acea parte din depozitele eligibile care nu depășește plafonul de acoperire de 100.000 euro (în echivalent lei).

La 30 septembrie 2020, două treimi din depozitele eligibile erau reprezentate de depozitele acoperite, acestea consemnând în trimestrul III 2020 un avans de aproximativ 6,5 miliarde lei, până la 229,2 miliarde lei (variație trimestrială de +2,9%).

Valoarea totală a depozitelor acoperite ale persoanelor fizice a fost de 188 miliarde lei, în creștere cu 1,7% față de nivelul de la 30 iunie 2020, acestea constituind 88,1% din valoarea totală a depozitelor eligibile ale populației.

Spre deosebire de persoanele fizice, ale căror depozite sunt preponderent de valori sub 100.000 euro, în cazul persoanelor juridice depozitele care depășesc plafonul de acoperire au cea mai mare pondere în valoarea totală a depozitelor eligibile ale acestei categorii, depozitele acoperite deținând o pondere de doar circa 30%.

La 30 septembrie 2020, depozitele acoperite ale persoanelor juridice totalizau 41,2 miliarde lei (variație trimestrială de +9%).

În înțelesul legii care guvernează activitatea FGDB, noțiunea de depozit cuprinde orice sold creditor, inclusiv dobânda datorată până la data indisponibilizării depozitelor, rezultat din fonduri aflate într-un cont sau din situații tranzitorii derivând din operațiuni bancare curente, cum ar fi depozitele la termen, conturile curente, conturile de economii, conturile de card, conturile comune și alte produse similare.

Categoriile de depozite excluse de la garantare sunt precizate în Anexa nr. 1 la Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor și Fondul de garantare a depozitelor bancare.

Date despre evoluția și nivelul depozitelor eligibile (garantate) pot fi găsite pe site-ul FGDB la adresa www.fgdb.ro, Secțiunea Statistici.

Taguri: banca  Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)  depozite bancare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati FGDBDepozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei

FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare) garantează depozitele bancare constituite de toate persoanele fizice și de întreprinderi, indiferent de mărimea acestora din urmă, la instituțiile de credit persoane juridice române autorizate de Banca Națională a detalii

Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti

FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare) garantează depozitele bancare constituite de persoane fizice și întreprinderi, indiferent de mărimea acestora din urmă, la instituțiile de credit persoane juridice române autorizate de Banca Națională a României, conform detalii

Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) garantează depozitele bancare ale tuturor persoanelor fizice, precum și cele ale întreprinderilor, indiferent de mărimea acestora din urmă, arata FGDB intr-un comunicat, in care mai mentioneaza urmatoarele:  În detalii

Depozitele bancare nu intra in campania electorala

Depozitele bancare nu intră în campania electorală (comunicat FGDB): Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), instituție de interes public, independentă și apolitică, se disociază de folosirea trunchiată și improprie a informațiilor și datelor detalii

  

Ultimele Comentarii