De ce si-a scos BCR scheletele din dulap: ne demonstram puterea financiara si disponibilitatea de a sustine economia romaneasca prin accelerarera creditarii
Autor: Bancherul.ro
2014-07-08 01:04
BCR a scos la vanzare doua pachete uriase de credite neperformante, in valoare de 4 miliarde de lei, reprezentand o treime din volumul total de "schelete" din dulapul sau de neperformante, in valoare de 12 miliarde de lei. Cum va fi afectata cea mai mare banca din Romania si clientii sai de aceasta initiativa, tinand cont si de faptul ca in paralel banca a fost nevoia sa constituie provizioane de 400 de milioane de euro pentru respectivele neperformante, ceea ce i-ar putea provoca pierderi? Va mai avea BCR suficiente resurse pentru a respecta cerintele prudentiale de capital si pentru acordarea de noi imprumuturi populatiei si firmelor?
Anuntul bancii-mama din Austria, Erste Bank, privind potentiale pierderi de 1,2 miliarde euro in acest an, cauzate in principal de amortizarea fondului comercial si de cresterea provizioanelor pentru credite neperformante la BCR, a ridicat semne de intrebare cu privire la capacitatea cele mai mari banci romanesti de sustine in continuare economia prin creditare.
Reprezentantii BCR spun insa ca procesul de curatare a portofoliului istoric de neperformante, care a depasit 30% din totalul creditelor, (iesirea scheletelor din dulap) nu are legatura cu activitatea noua de creditare, care, de altfel, a accelerat semnificativ in primele 5 luni din acest an.
Dimpotriva, prin acest semnal puternic dat de BCR, de asumare clara a pierderilor vechi si de a separa problemele vechi de activitatea curenta, un moment zero de restart, banca isi demonstreaza puterea financiara a actionarilor, capacitatea de a trece peste problemele unui recesiuni severe, dar si disponibilitatea de a sustine in continuare economia romaneasca.
Erste a anuntat ca la BCR s-a initiat un proces de reducere accelerata a creditelor neperformante, a caror volum a fost diminuat deja in acest an cu 800 de milioane de euro, consecinta fiind o scadere a ratei creditelor neperformante (NPL) de la 30% la 25%. Pentru aceste noi credite neperformante scoase din bilant, BCR a facut provizioane de 400 milioane euro. (Vezi aici detalii)
Totodata, BCR a decis va vanda doua pachete uriase de credite neperformante in acest an, in valoare de 4 miliarde lei (Vezi aici detalii). Daca va intrebati de ce ne dau bancile pe mana recuperatorilor de creante, gasiti aici doua explicatii.
“Curatarea portofoliului de credite neperformante nu are legatura cu activitatea noua, mai ales ca BCR a fost printre primele banci care au separat total activitatile de management al creditelorneperformante (450 de oameni angajati intr-o unitate speciala) de partea activa de creditare”, spune purtatorul de cuvant al BCR, Ionut Stanimir.
El precizeaza ca acum banca a trasat o linie clara intre administrarea vechilor credite neperformante si activitatea noua, sanatoasa: “Uzina de prelucrare a creditelor neperformante deja a semnalizat punerea unei bariere intre portofoliul istoric neperformant si activitatea bancara sanatoasa din prezent si viitor.”
La randul sau, presedintele BCR, Tomas Spurny, precizeaza ca “BCR înregistrează în acest moment o cotă de piaţă respectabilă pe segmentul creditărilor noi, precum şi o consolidare semnificativă a bazei de depozite.”
“Intrăm în a doua jumătate a anului 2014 cu intenţia clară de a curăţa bilanţul şi de a consolida capacitatea de a livra rezultate în viitor. În contextul strategiei noastre, recomandările de reglementare reprezintă o oportunitate de a accelera rezolvarea portofoliului istoric de credite neperformante”, adauga Spurny.
“Privit în contextul general, accelerăm redresarea băncii, îmbunătăţind capacitatea noastră de a livra rezultate financiare puternice, generate de baza sănătoasă şi solidă a băncii. Iar această bază, activitatea comercială curentă, prezintă semne de îmbunătăţire continuă, considerând estimări prudente şi capital suficient de puternic”, adauga el.
Dispune insa BCR de resurse pentru accelerarea creditarii?
Se pune insa intrebarea daca BCR, avand in vedere volumul semnificativ de noi provizioane si cerintele de capital suplimentare, va dispune de resurse suficiente pentru accelerarea creditarii.
“Creditarea se sustine din resurse si din disponibilitate de creditare (tradusa in pozitie solida de capital pentru a indeplini nivelurile de adecvarea la activele ponderate la risc). Suntem lideri sistemului in ceea ce priveste volumul de resurse disponibile. In mod special capitalizarea excelentă a băncii va permite absorbţia fără dificultate a măsurilor de curăţare a bilanţului şi va rămâne, în acelaşi timp, puternică, susţinând creşterea sănătoasă pe toate segmentele de afaceri”, spune Stanimir.
Afirmatiile sunt sustinute si de cifrele anuntate recent de banca: In primele 5 luni ale acestui an, BCR si-a majorat de 4 ori fata de anul trecut vanzarile de credite ipotecare in lei, in timp ce la numarul de creditele de consum negarantate, cresterea a fost de 70%, respectiv 65.000 de credite.
Cu toate acestea, volumele totale de noi credite, inclusiv cele acordate companiilor, nu reusesc sa acopere iesirile din bilant a creditelor vechi, o parte rambursate de clienti iar o alta parte in categoria neperformantelor, pe care BCR incearca acum sa le curete accelerat. Astfel ca, la finalul primului trimestru, activele totale ale bancii au scazut cu 6,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
In acelasi timp, banca isi mentine stabile resursele necesare pentru finantare, in principal din depozite, care s-au mentinut in jur de 37,4 miliarde lei la finalul primului trimestru. BCR precizeaza ca se bucura, in privinta resurselor de finantare, si de sprijinul sustinut al bancii-mama, precum si de finantarile de la institutiile internationale.
“In acest moment dorim sa sustinem un ritm alert de creditare tocmai pentru a face uz de resursele masive pe care le avem la dispozitie”, precizeaza Stanimir.
In privinta capitalizarii, BCR preciza in raportul trimestrial ca dispune de baza de capital si lichiditate puternice, mult superioare minimelor reglementate: la finalul anului trecut, rata capitalului de tip 1+2 pentru grupul BCR (conform IFRS) era de 24,9% în decembrie 2013 iar rata de solvabilitate de 14,7% (standarde locale, doar banca).
“Suplimentar faţă de măsurile de curăţare a bilanţului, avem în plan investiţii semnificative în capacitatea noastră de a fi competitivi pe segmentele retail şi corporate. Deşi implementarea acestor măsuri afectează profitabilitatea pe termen scurt, suntem pe calea cea bună”, mai spune seful BCR, Tomas Spurny.
BCR va continua investitiile in dezvoltarea de solutii IT orientate in produse, in campaniile de abordare a segmentelor, renovarea sucursalelor sau training de personal.
Cine sunt scheletele din dulapurile bancilor
Scheletele din dulapul bancilor sub forma creditelor neperformante nu sunt altceva decat banii imprumutati de banci romanilor care nu le-au mai putut rambursa. Din ce motive? Criza financiara e pe primul loc, dar sa nu uitam si de “tepele” trase de multi prin procedurile de insolventa sau procesele impotriva bancilor in care cer anularea dobanzilor si comisioanelor la credite si nu restabilirea unui echilibru firesc si legal intre obligatiile partilor si costurile unui imprumut.
Asadar, prin asumarea procesului de curatare a vechiului portofoliu de neperformante, o banca isi demonstreaza puterea actionarilor de a digera o recesiune severa, urmata de pierderea increderii din partea clientilor si un mediu politic, social si juridic impotriva sa, in principal din ratiuni populiste si financiare.
In acelasi timp, decizia unei banci de a-si asuma pierderile, indiferent de context, demonstreaza disponibilitatea sa reala de a finanta economia. Ramane de vazut, de aceea, daca si alte banci confruntate cu o rata ridicata de neperformanta vor avea forta de a face acelasi lucru.
Comentarii
Afara cu Erste din taraBCR = CAMATARUL #1 AL ROMANIEI !!!
Mai ziaristul lui peste, iar mananci ciocolata in astfel de articole? Banca asta este camatarul numarul 1 al romaniei, banca cu cele mai multe contracte de credit pline de clauze abuzive. Daca dai banca asta in judecata inseamna ca ii provoci pierderi ziaristule? Sau este un drept garantat prin constitutie de a-ti face dreptate in instanta? Restabilirea echilibrului se face prin aplicarea legii, iar consecinta in astfel de situatii de abuzuri este eliminarea acestora. Mergi si citeste Legea 193/2000. Daca banca asta a fost hoata, ar trebui sa avem mila fata de ea? Cine face reparatia morala si financiara celor care au fost furati ani la rand de acesta banca? Celor care au falimentat, au ajuns in strada, datorita clauzelor abuzive? Sa fim seriosi, romanii prea prosti, nu au dat bancile in judecata. Doar o mica parte au rezistat abuzurilor si astazi se judeca. Restul sunt aici in cei 1.4 miliarde euro, si cifra este cu mult mai mare. Retineti ziaristule si toti camatarii din banci, ati vrut sa treceti criza pe banii romanilor. Ceea ce ati facut este un atentat la siguranta nationala, a scazut consumul, au falimentat un milion de debitori. Ati provocat un genocid economic, care vreti sa ne facem ca nu-l vedem, sa-l ascundem sub pres, dar el pute.
Robert Tanase
Schelete identificate incorect
... sunt constituite de fapt din credite de milioane de euro date aiurea in tramvai pe criterii unele mai proaste decat altele. Sclavii mititei - persoanele fizice, cetatenii de rand - doar tin in spate tot sistemul asta de frauda si mita.
eu
dati-ne banii care i-ati furat
Bcr nu a vrut un echilibru firesc si legal in privinta dobânzilor vrea sa fure cat mai mult,nu am dat banca in judecata pentru a nu plăti dobânzi,am dat-o pt ca dobânzile pe care le percep nu sunt legale.HOTII
Marin
ipocrizie
Mai mare ipocrizie ca pe site-ul asta de rahat n-am vazut in viata mea . Rusine sa-ti fie pentru modul in care prezinti lucrurile.Daca voi cei din presa n-ati mai scrie la comanda altfel ar sta lucrurile . Se spune ca presa este a patra putere in stat intr-o democratie solida numai ca presa se face si cu oameni competenti ,responsabili si bine documentati in vreme ce voi ,cei care scrieti pe fituica asta, nu aveti niciunul din atributele de mai sus. HUUUUUUUUUOOOOOOOOOO SLUGILOR.
Andrei Timofte
Minciuni
Acum săraca BCR dorește restabilirea unui echilibru firesc în contracte? Pai bine mai... (a se înlocui cu epitete peiorative)... după ce că timp de X ani (între 8 și 5) ne-ați băgat mâna în buzunar cu dobânda voastră constatată abuzivă în repetate rânduri de către instanțe, vreți să nu fiți sancționați sub nici o formă și tot voi pișati ochii prin presa? Restituiți tot ce ați FURAT, recunoașteți public faptul că sunteți HOȚI, plătiți pentru neajunsurile la care ne-ați supus ani la rând și pentru deteriorarea stării de sănătate datorate lipsei banilor și apoi vă puteți numi BANCA. Până atunci sunteți HOȚI și locul vostru este în închisoare.
ROMAN
LINGAI PUTUROSI CU LIMBA IN DOSUL BANCHERILOR
E CLAR PENTRU ORICINE A CITIT CHIAR SI 2 RANDURI DIN ACEASTA MIZERIE ZGAMAITA SI CUFURITA DE UN LIMBIST OCUPAT CU POPOURILE DE BANCHER, ORICAT DE JEGOASE AR FI ACESTEA (SI CHIAR SUNT SPURCATI IN INTREGIME) CA ORICATE GAOAZE AR LINGE, NICIODATA NU VOR REFUZA UN POPOU MARO DE BANCHER CU DIAREE VERBALA, GEN STANIMIR, BOUL DE SERVICIU AL BCR-ULUI, CEA MAI TEPARA BANCA DIN ROMANIA SI NU NUMAI!!!...
gogu
wcr
Bcr = banca de rahat Bancherul = o armata de pupatori in cur
client bcr
CAPETENIILE BCR LA BRUTARIE !
vise, precum o curva vrea sa fie fata mare. bagati conducerea la zdup, cei precum oana petrescu sau bruynseels v-au bagat in sicriu, astia v-au pus clientii in cap prostilor. daca lasati ordonanta 50 in pace, acum erati fara probleme, o mica restructurare si erati in piata. vai mama voastra de manageri care ati distrus banca dar v-ati luat bonusurile.
Analyst
Sinking
Instead of the wonder manager capable to turn around the ship in record time, BCR ended up at the helm with a petty tyrant unworthy to run a hot dog stand. No wonder they are sinking... A good case study for management school students.
marius
sa terminam odata cu wcr-ul
daca nici aceasta banca bcr, nu a avut parte de un mediu politic si juridic favorabil apoi nu stiu ce alta companie mai este asa pupata in poponet de catre statul roman, Fura cat poate de mult, apoi raporteaza credite neperformnte si de vina sunt clientii care nu accepta un echilibru, bravo ma.
SILVIU
Furtul bancar
Când va binevoi BNR să facă ordine în sistemul bancar şi va lua măsuri împotriva acestor bănci care au clauze abuzive în contracte? Când va lua măsuri guvernul pentru aprobarea Legii insolvenţei pentru persoanele fizice? Românii care plătesc lună de lună toate abuzurile ce aşteaptă pentru a ieşi în stradă?
papastratos
LEGEA E LEGE SI PENTRU BANCI - DAR AICI E FURT PE FATA
Noi nu cerem anularea dobanzilor Bancherule ci Legea precizeaza anularea Dobanzii de Referinta Variabila asa zisul DRV de la BCR daca aceasta nu este transparenta adica descrisa in contract exact cum se calculeaza ca sa poata si omul ce a luat creditul sa -si faca calculele si sa o poata plati nu sa fie mereu la discretia bancii si sa nu stie niciodata cat va fi urmatoarea rata. In cazul acesta contractul ramane fara dobanda conform legii protectiei consumatorului si nu pe comerciala cum ar vrea bine mersi BCR sa fie judecata si interpretata speta de ca si cum ai fi firma si nu persoana fizica. Din trei cereri facute la banca nu mi s-a dat niciodata un raspuns clar in care sa se poata intelege calculul acestei dobanzi DRV de la BCR. Daca esti asa de tare bavncherule si le iei partea de ce nu te ocupi tu de partea cu calculul magic al acestei dobanzi. Hai sa te vad daca ai muschi calculeaza tu sau raspunde tu cum se calculeaza acest DRV si pe urma vorbeste! BCR nu poate raspunde la aceasta intrebare intelege odata si chiar nici Isarescu -NU LE IESE SI DEVIN HILARI CU CE RASPUND. Iar Dl. DANILA actionar majoritar BCR si membru in consiliul de administratie al BNR ar putea sa-i ajute in a da un raspuns la aceasta intrebare fiindca sigur stie raspunsul !!!! :-))))))) F..K
gogu
mananci rahat Bancheru lu\' sapte savarine cu cacao
Pai bine mai cacatule cu ochi, tot clientii suntde vina. Ce pula mea a facut bcr de 8 ani incoace pentru restabilirea echilibrului contractual? Dupa ce m-a furat 8 ani cu o dobanda abuziva de 10% scoasa din joben, caci in contract scrie dobanda de referinta plus 1,5%, se mira ca solicit anularea si inapoierea banilor furati prin clauza abuziva de dobanda. Sa se bucure directorii bcr daca nu fac si puscarie pentru inselaciune. Iar tu cacat mic de ziarist le sugi pula la acesti hoti si acuzi clientii ca falimenteaza banca? Cacatul ala de Spurny a tirat-o? Tu si ceilalti camatari ce mai asteptati?
Pantera Gaoz
Legea este lege
Cat cacat in articolul asta nesimtit care pute de la o posta. Am formula de dobanda variabila in contract "Dobanda de Referinta Variabila, care se afiseaza la sediile BCR, plus 1.5%". Jupane bancher, astazi Euribor are valoarea de 0.03%, dobanda ceruta de banca este 9.29%. In 2009 Euribor era 5.6% dobanda ceruta de banca fiind 10.4%. Cum ma bancherule scade Euribor cu 5.57% si dobanda ceruta de banca doar cu 1.11%? Unde este diferenta de 4.46%? Ma uit in contract nu vad explicat in clar, cu formula, ce inseamna Dobanda de Referinta Variabila, ca sa pot intelege mecanismul dobanzii. Jupane, asta este o incalcare flagranta a legislatiei protectiei consumatorului, informarea, mergi le la OG21/1992, legea consumului, L193/2000 a clauzelor abuzive. O astfel de clauza care nu este explicata daca n-a fost negociata, incalca buna credinta si creaza dezechilibru intre parti este o clauza abuziva. Consecinta este eliminarea sa din contract si restituirea cu daune (dobanda legala) a tuturor sumelor incasate in aceasta clauza. Practic contractul ramane fara dobanda. Ca sa se puna inapoi ceva in acest contract, trebuie ca partile sa negocieze. De ce ar mai face-o consumatorul abuza? Doar pentru ca banca sa incaseze profit? Nu prietene, incalci legea, furi un om, il desconsideri si umilesti, il agresezi mental, asta este sanctiunea. Contract fara dobanda, iar banca poate sa faca n actiuni de reziliere ca o sa fie poate si cu daune morale. Iti dau o tema dragul meu, cauta in dictionarul bancar ce reprezinta sintagma "Dobanda de Referinta Variabila". Nu cumva dobanda de referinta a monedei in care s-a luat creditul? Inseamna ca DRV = Euribor. Dar nu vrea banca, pentru ca a pus in continuarea "care se afiseaza la sediile BCR", tocmai pentru a controla acest indicator intr-un act unilateral, abuziv. Daca esti inteligent bancherule o sa sesizezi corectitudinea comentariului meu. Sunt unul dintre multii care stiu cum sta treaba juridic.
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii
Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii
Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online
Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii
Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit
Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro
- Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude
- Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania
- Profitul bancilor, in crestere cu 10%
- Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale
- Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor
- Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii