BANCI | Interviu

BCR vinde recuperatorilor doua pachete uriase de credite neperformante, in valoare de 4 miliarde de lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-07 17:03

BCR vinde recuperatorilor de credite doua pachete de credite neperformante in valoare de 4 miliarde lei, din volumul total de 12 miliarde de lei de credite cu probleme, au declarat astazi reprezentantii bancii-mama, Erste Bank, in cadrul unei conferinte in care au explicat motivele pentru care au anuntat joi potentiale pierderi de 1,4-1,6 miliarde euro in 2014 in urma cresterii provizioanelor pentru creditele neperformante la subsidiarele din Romania (BCR) si Ungaria.

Primul pachet de neperformante, in valoare de 1,5 miliarde lei, urmeaza a fi vandut in urmatoarele doua saptamani, unei companii internationale cu prezenta redusa in Romania, dar care se va extinde in tara noastra si va prelua o parte dintre anagajatii BCR. Al doilea pachet, de 2,5 miliarde lei, urmeaza a fi vandut in a doua parte a acestui an.

Banca a precizat ca a decis sa adopte un proces accelerat de vanzare a creditelor neperformante in urma cerintelor venite din partea BNR de a reduce rata creditelor neperformante a sistemului bancar romanesc, printre cele mai mari din regiune, de 22%, in contextul procesului de evaluare a activelor bancare realizat de BCE. Rata de credite neperformante a BCR se ridica la 30%.

De ce a decis BCR sa vanda un volum urias de neperformante

Seful Erste Bank, Andreas Treichl, a precizat ca “in urma actiunilor luate de guvernul din Ungaria si de Banca Nationala a Romaniei, am majorat volumul de provizioane pentru credite neperformante cu 700 de milioane de euro, dintre care 400 de milioane la BCR. In Romania ne-am conformat dorintei bancii centrale de a reduce intr-un ritm accelerat in 2014 rata ridicata a creditelor neperformante din sistemul bancar”.

In Ungaria, a adugat el, este vorba de legea adoptata de Parlament de a se rambursa creditele in valuta la cursul de schimb al bancii centrale si de a se elimina comisioanele si dobanzile majorate abuziv de banci.

In consecinta, BCR a decis sa provizioneze integral mai multe credite, urmand sa le vanda recuperatorilor de active neperformante.

Un alt motiv pentru vanzarea celor doua pachete mari de neperformante este faptul ca divizia speciala pentru administrarea acestor tipuri de credite cu probleme, infiintata de BCR anul trecut, si in care lucreaza 450 de oameni, nu a avut rezultatele asteptate, nereusind sa scape rapid de suficiente credite cu probleme.

De ce nu-si administreaza singura BCR creditele neperformante?

"Odata ce un credit neperformant a fost provizionat integral, de ce nu incearca banca sa-l recupere singura? De ce-l vinde, mai ales ca valoarea garantiilor sunt in crestere, dupa trecerea recesiunii?" a fost intrebarea pusa de un analist.

Reprezentantii Erste Bank au precizat ca BCR a incercat mai intai sa administreze singura neperformantele, insa nu a reusit sa scape rapid de ele, iar acum nu mai are timp, data fiind presiunile din partea BNR si BCE. 

"Am construit o unitate de administrare a neperformantelor de o marime semnificativa in BCR, cu 400 de angajati, dar care nu a avut un progres semnificativ in vanzarea sau recuperarea creditelor neperformante. Si dat fiind faptul ca autoritatile de reglementare se concentreaza acum mai mult pe reducerea ratei neperformantei, singura solutie a fost vanzarea unor pachete mari de neperformante", a spus seful riscului la Erste Bank, Andreas Gottschling.

El au adugat ca BCR a mai vandut si in trecut pachete mici de neperformante, in fiecare trimestru, dar nu atat de mari ca acum.

"Intr-adevar, valoarea colateralului se stabilizeaza si chiar ar putea sa creasca, iar cumparatorul poate profita de acest lucru, dar noi admininstram de ceva timp stocul de neperformante in Romania, care se ridica la 30% din totalul creditelor, asa incat am luat decizia ca este momentul sa-l reducem semnificativ, cu o treime. Pentru anul viitor, inca nu am finalizat strategia. Insa acum facem un pas semnificativ in scaderea portofoliului de credite neperformante", spune reprezentantul Erste Bank.

Intrebat daca cei care cumpara sunt firme de recuperare specializate de pe piata locala sau instituuii financiare internationale, Andreas Gottschling a spus ca e vorba de o firma sustinuta la nivel international, cu mai multi parteneri, care nu au o prezenta locala importanta si care vor sa preia si o parte dintre angajatii BCR.

"Un lucru pozitiv este ca scapam atat de neperformante cat si de costurile asociate adminstratii acestora. Este si un element strategic aici, pentru ca vrem sa avem si in Romania, ca in alte piete, precum Cehia, o piata foarte lichida si functionala de cumparatori de neperformante pe termen lung, cu o activitate dinamica si in perioadele in care nu este criza. Cu cat mai multi jucatori vor fi pe piata recuperatorilor din Romania, cu atat vor creste si preturile cu care vom vinde neperformantele, datorita competitiei mai mari", a mai spus Andreas Gottschling.

 

Treichl: Vrem sa crestem creditarea pe sectorul retail

Treichl a precizat ca prin aceasta masura de vanzare a creditelor neperformante BCR isi imbunatateste rata de adecvare a capitalului. In acelasi timp, a precizat el, BCR va putea sa se concentreze pe cresterea creditarii in acest an.

“Vrem sa crestem in continuare creditarea pe sectorul retail, prin credite de consum si ipotecare in lei, unde volumul de noi credite acordate pana acum este mai mare decat cota de piata pe care o avem in Romania (in jur de 20%), intrucat am trecut de la creditarea in valuta la cea in lei mai devreme decat concurentii nostri, ceea ce ne-a facut sa pierdem o cota de piata importanta”, a precizat Treichl (foto).

"Cresterea marjei de castig la BCR va depinde de volumul creditelor de consum. Vrem sa majoram aceste credite pentru ca din punct de vedere sistemic suntem foarte bine pozitionati pentru acordarea de credite de consum in lei", a adaugat el.

Scoaterea din bilant a creditelor provizioanate integral de BCR a fost o decizie luata inca de anul trecut si aprobata de BNR in primul trimestru al acestui an, au precizat reprezentantii Erste Bank.

A existat de asemenea o recomandare din partea BNR de a proviziona pana la 90% si creditele acordate firmelor in insolventa, precum si declaratiile viceguvernatorului bancii centrare cu privire la intentia de a reduce volumul de credite neperformante cu 30% pana la finalul acestui an.

Reprezentantii Este Bank au precizat ca au inteles dorinta autoriatilor de a reduce nivelul neperformantelor, iar in conditiile in care BCR este cea mai mare banca din Romania, fireste ca deciziile sale au un impact asupra intregii piete.

Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante la BCR va ramane ridicata, de 70%, chiar si dupa finalizarea celor doua tranzactii, iar daca acestea nu vor fi incheiate iar banca nu va reusi sa scoata din bilant aproximativ o treime din neperformante, rata de acoperire va ramane la 75%.

Se pune astfel capat intrebarilor cu privire la valoarea colateralului sau in privinta perioadei necesare pentru recunoasterea creditelor cu probleme, au adaugat reprezentantii Erste Bank.

Cine ar putea sa cumpere neperformantele BCR

Se pune asadar intrebarea ce firme de recuperare vor avea fonduri suficiente pentru a achizitiona volumul urias de neperformante al BCR.

La inceputul acestui an, grupul Kredyt Inkaso şi AgioFunds au anuntat semnarea unui acord prin care acestea vor opera în comun pe piaţa creanţelor din Romania și în Estul și Centrul Europei. Fondul va investi în portofolii neperformante, iar Kredyt Inkaso va oferi servicii complete de colectare creanţe.

Primele portofolii de cca 20 Mil EUR, gestionate de către Kredyt Inkaso în numele AgioFunds au fost achiziţionate în România de la BCR - Erste Group. (Vezi aici detalii)

In luna mai, IFC, divizie a Bancii Mondiale, a anuntat ca “va asigura până la 20 de milioane de Euro pentru dobândirea în co-proprietate a portofoliilor de active aflate în dificultate, inclusiv credite de retail și ipotecare, precum și credite pentru companii mici și mari. Numai în România, parteneriatul ar putea soluționa până la 30.000 de credite cu probleme, ar elimina aceste active din bilanțurile băncilor și ar elibera capital pentru noi împrumuturi.” (Vezi aici detalii)

Comentarii

Grigore Urechila
CAMATARIA DE LA BCR
Oare cum s-a ajuns aici, la uriasa asta performanta? Prin clauze abuzive si camatarie bancara!!!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii