BANCI | Educatie financiara

De ce ne trimit bancile pe mana recuperatorilor de datorii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-08 08:41

E ultimul lucru pe care o banca si l-ar dori: sa-si vanda clientii care nu-si mai platesc ratele la credite firmelor de recuperare creante. De ce? Pentru ca in schimbul unei datorii pe care clientul o mai are catre banca, sa spunem de 1.000 de lei, firma de recuperare va fi dispusa sa cumpere respectivul credit neperformant cu doar 100 su 200 de lei, asadar mult mai putin decat suma pe care o banca ar trebui sa o primeasca in mod normal inapoi de la cel caruia i-a acordat creditul.

Si atunci ne intrebam: de ce-si trimit bancile clientii pe mana recuperatorilor? Exista cel putin 2 motive:

1. In primul rand, bancile sunt obligate de autoritatile de supraveghere, respectiv de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa constituie garantii in bani (provizioane) pentru fiecare credit restant.

Volumul provizioanelor se stabileste dupa mai multe criterii, in primul rand dupa numarul de zile de intarziere la rambursarea ratelor.

In cazul in care un client a intarziat cu o plata mai mult de 3 luni, atunci bancile sunt obligate sa puna deoparte din profitul lor o suma echivalenta cu valoarea creditului restant. Cu alte cuvinte, creditul a fost recunoscut neperformant in intregime, ceea ce inseamna ca banca are mici sanse sa mai vada sumele de bani imprumutate.

Totusi, asta nu inseamna ca odata asumata aceasta pierdere, banca trebuie sa renunte la respectivul credit. Bancile sunt obligate de reglementatori din motive prudentiale sa-si acopere potentialele pierderi, intrucat o banca trebuie sa-si mentina un anumit nivel de solvabilitate si lichiditate.

Daca o banca ar fi lasata sa acumuleze prea multe restante, atunci veniturile sale s-ar reduce prea mult si nu ar mai putea functiona eficient, fiind chiar in pericol sa nu-si mai poata achita propriile obligatii, adica sa plateasca, la randul sau, dobanzi pentru depozitele atrase de la populatie sau efectueze diverse plati ordonate de clienti. Adica sa devina insolvabila.

Iar intrucat bancile nu sunt lasate sa stea prea mult cu datoriile neincasate, adica nu mai mult de 3 luni, atunci acestea sunt obligate sa recurga la mijloace mai eficiente de recuperare decat ar face-o singure. Si astfel am ajuns la al doilea motiv.

2. Administrarea datoriilor si recuperarea acestora este o treaba dificila, care necesita oameni, resurse, timp.

Din acest motiv au aparut firmele care ofera servicii de recuperare a datoriilor, care se ocupa doar cu acest lucru, fiind asadar mai eficiente decat o banca in acest domeniul.

Asadar, bancile au si cheltuieli suplimentare cu creditele neperformante, aferente administratii aestora, nu doar cele aferente datoriilor acumulate. Dar dincolo de cheltuieli, este vorba de timpul si numarul angajatilor pierduti pentru aceasta activitate, in loc sa se ocupe cu activitatea curenta a unei banci, precum acordarea de credite, atragerea de depozite, plati si alte servicii.

De aceea, pentru o banca ar putea sa fie mai avantajos sa colaboreze cu o firma de recuperare crente, in diverse stadii ale datoriilor, nu doar in cazul celor cu intarzieri mari, de peste 90 de zile.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Pot să îi ofer un card bancar copilului meu?

"Sunt client ING, iar fiul meu de 14 ani își dorește propriul său card, așa cum a văzut la un coleg de clasă. Există astfel de servicii în România? Este recomandat să îi ofer un card bancar la o vârstă fragedă?", intreaba un detalii

Cum gestionez cheltuielile la comun într-o excursie cu familia?

"Toamna aceasta voi merge într-o vacanță alături de familie, părinții mei și socrii. Există o soluție prin care să planific această călătorie, astfel încât să avem control asupra cheltuielilor, dar să ținem și banii la comun?", intreaba un detalii

Cum aș putea să previn fraudele cu cardul realizate de persoane din alte țări?

"O persoană apropiată a observat recent în aplicația băncii o serie de tranzacții din Italia. Ea a fost în țară în tot acest timp, așa că nu ar fi avut cum să facă acele tranzacții. Eu sunt client ING, așa că aș vrea să știu cum aș putea să evit acest detalii

Oferte de credite pe Facebook care sunt inselatorii sau fraude online (tepe)

Pe Facebook exista nenumarate oferte de credite care sunt tentative de inselatorie (tepe) sau fraude online. Metoda de inselatorie consta, in principal, in obtinerea de catre escroci a datelor personale si financiare (numerele si parolele cardurilor sau aplicatiilor bancare) prin detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii