BANCI | Stirea Zilei

Creditele in CHF convertite in lei de catre banci s-au injumatatit in ultimele doua luni; soldul de imprumuturi in franci elvetieni ale populatiei a scazut la 6 miliarde lei (1,4 miliarde franci)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-21 21:39

Volumele de credite in franci elvetieni (CHF) convertite in lei de catre banci s-au injumatatit in ultimele doua luni, comparativ cu primele luni ale anului, soldul total al imprumuturilor in moneda elvetiana ajungand la 6 miliarde lei (1,4 miliarde franci) la finalul lunii mai 2016, conform statisticilor BNR.

Scaderea volumului de credite in franci convertite in lei se produce pe fondul intensificarii presiunilor exercitate de catre clientii bancilor si de avocatii acestora, precum si de catre parlamentari populisti, in vederea obtinerii unor facilitati importante, precum transformarea imprumuturilor din CHF in lei la un curs mult mai mic decat cel din prezent, chiar la cel din data acordarii creditelor.

Si hotararile instantelor de judecata privind inghetarea cursului CHF/RON la momentul acordarii imprumuturilor s-au inmultit in ultima perioada, determinandu-l pe seful Raiffeisen Bank, una dintre bancile cu cele mai multe credite in CHF, sa trimita Curtilor de Apel din tara si Consiliului Magistraturii un memorandum in care le cere sa rezolve problema practicii neunitare ale instantelor, in conditiile in care bancile au castigat de 20 de ori mai multe procese decat clientii. (vezi aici detalii)

Si seful Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Sergiu Oprescu, apreciaza ca aprobarea conversiei creditelor in CHF la cursul istoric ar putea declansa un tsunami in sistemul bancar. (vezi aici detalii)

Stocul de credite in CHF a scazut cu doar 53 milioane franci in mai

Statisticile BNR arata ca in luna mai creditele in franci elvetieni (CHF) acordate de bancile romanesti populatiei au scazut cu 220 milioane lei (53 milioane franci), la un total de 6 miliarde lei (1,4 miliarde franci), incluzand creditele neperformante.

Diminuarea stocului de imprumuturi in CHF se produce pe fondul ofertelor de conversie a acestora in lei derulate de cateva banci, precum Raiffeisen Bank sau Bancpost, precum si ca efect al ajungerii la scadenta a imprumuturilor mai vechi, precum cele de consum, dar si a refinantarilor in in alte valute, in principal in lei.

Reducerea stocului de credite in CHF din mai este mai mica decat in lunile precedente: 240 milioane lei in aprilie, 550 milioane lei in martie si 500 milioane lei in februarie. In total, in primele cinci luni din acest an, soldul imprumuturilor in franci a scazut cu 1,8 miliarde lei, echivalentul a 440 milioane franci.

Cel mai ridicat sold al creditelor in franci a fost inregistrat in statisticile BNR in iulie 2011, in valoare de 14,5 miliarde lei (3,5 miliarde franci).

O parte din aceste credite au fost cesionate de catre banci unor entitati din strainatate, pentru optimizarea fiscala si de capital, insa in ultimul timp au fost repatriate, la solicitarea BNR, in vederea conversiei acestora in lei.

BNR a anuntat ca bancile au convertit 17.400 de credite din franci elvetieni in lei pe parcursul primelor patru luni din acest an, mai multe decat tot anul trecut. (vezi aici detalii)

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile privind creditele in CHF si pe tipuri de credite (de consum, ipotecare si pentru alte scopuri)

Taguri: procese  First Bank  dobanzi credite firme  Asociatia Romana a Bancilor (ARB)  curs BNR  Easy Credit  Raiffeisen Bank  statistici BNR  Alpha Bank  curs de schimb valutar  BT Pay  Vista Bank  Sergiu Oprescu  

Comentarii

3treid
Conversie....
Conversie in lei la cursul istoric, si dobanda la lei identica celei de la Prima Casa. Asta-i dreptatea ce-o asteptam stimabililor. Gata, se termina inselatoria, a tinut aproape un deceniu.

Dan
CONVERSIE LA MOMENTUL SEMNARII CONTRACTULUI
Sa se îndrepte înșelăciunea cu acesta "moneda stabila''. Sa se facă dreptate ca pe multi a nenorocit banca în frunte cu BNR.

Nicu
Conversie
Conversie la cursul istoric....ne-au mintit atunci sa suporte si urmarile faptelor lor..de ce sa suportam noi toate riscurile.vrem doar corectitudine nu pomana.

Adina
Inghetare curs CHF
Inghetarea CHF la curs istoric este necesara pentru imprumutatii care au suportat riscul valutar despre care nu au fost informati. CHF a fost prezentata ca moneda stabila clientilor de catre bancile care au acordat credite in CHF.

Ion Robu
Nu noi am vrut-o...
...voi ati vrut-o, prin atitudinea oribila pe care ati avut-o. Ati zis ca merge la infinit. Si ca suntem niste parliti care fac un pic de galagie si pe urma decarteaza in continuare. Inca mai aveti o sansa, ultima: acceptati conversia la curs istoric, fara alt circ si cautari de pokemoni prin Parlament. Pentru ca oricum va veni. Si aveti ocazia de a salva o ultima impresie.

constantin
conversie la curs istoric
A fost bine pt banci cand acordau credite pe banda rulanta la romanii fraieri si neinformati corect si luau bonusuri de miliarde ,eee acum sa traga ponoasele creditarii iresponsabile si eventual vreo 8-10 bancheri arestati ca sa fie treaba bine facuta !!!

Elvira
CONVERSIA LA CURS ISTORIC
Pai de ce vine domnule tzunami? E ceva in neregula in contracte? Noi zicem ca este...instantele spun ca este! Nu ati zis voi ca e cea mai sigura moneda? Nu voi ne-ati impus aceasta moneda, ca in alta nu ne incadram neam? Am semnat contractul la cursul respectiv? am semnat! Pai asa vrem sa platim, la cursul pe care l-am semnat...scris negru pe alb in contracte! V-ati facut de cap atatia ani, ati bagat soparle in contracte, cursul a luat-o razna...iar voi nimic, nimic..nu v-ati sinchisit sa suportati si voi nebunia francului. A fost bine, ati trait regeste, pe banii nostrii! Este timpul sa raspundeti pentru aceste nereguli si bataia de joc! V-ati batut joc de oameni! CONVERSIA LA CURSUL ISTORIC si daca este sa vina TZUNAMI, sa vina! S

Cristian DAN
Gresiti
Gresiti, domnilor, cand ii faceti pe deputati populisti. De ce sa fii numit populist, in batjocura, cand ai inteles nevoile electoratului? De ce sa fii luat in ras, cand ai pus pumnul in guta unor camatari care si-au batut joc de clienti? Apropos de populism - de ce bancherii nu pot fi populisti? Sa-l vad pe populistul de van groningen la discutii cu clientii pe care i-a mintit... La fel si pe Bogza... Sau le e frica sa dea ochii cu clientii care i-ar manca de vii, pentru tzeapa pe care si-au luat-o cand au crezut minciunile bancherilor?

Filomela
CHF
Vreau sa platesc pretul corect! Am vrut lei! Nu ne incadram, asa era sloganul lor. Ironia? Comisioane de transfer din asa zisii franci in euro, apoi in lei. Eu nu am vazut franci! Vreau sa platesc 2 lei/chf! Moneda sigura au spus, moneda sigura sa fie! Gulerele albe au mintit cu zambetul pe fata. in 2006-2008 erau miere, acum sunt fiere! Risc sistemic? Minciuni! Li se clatina scaunul, ies la iveala camataria infasurata intr-un ambalaj sofisticat. Sa le fie rusine ca au nenorocit destinele atator familii!!!

Razvan
!?
B.N.R. are posibilitati de interventie: si sa vezi: Ordonanţă de urgenţă nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului1 Art. 226. - (1) Banca Naţională a României dispune ca orice instituţie de credit, persoană juridică română, care nu respectă cerinţele prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă, în reglementările ori în alte acte emise în aplicarea acesteia sau nu dă curs unei recomandări (SAU NU DA CURS UNEI RECOMANDARI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) a Băncii Naţionale a României, să întreprindă măsurile necesare pentru a asigura redresarea situaţiei în cel mai scurt timp. (2) Banca Naţională a României poate să dispună, fără a se limita la acestea, următoarele măsuri: d) să restricţioneze sau să limiteze activitatea (SĂ RESTRICȚIONEZE SAU SĂ LIMITEZE ACTIVITATEA), operaţiunile sau reţeaua de sucursale ale instituţiei de credit, inclusiv prin retragerea aprobării acordate pentru înfiinţarea sucursalelor din străinătate; e) să solicite instituţiei de credit reducerea riscurilor aferente operaţiunilor, produselor şi/sau sistemelor acesteia; e 1 ) să dispună instituţiei de credit limitarea componentei variabile a remuneraţiei la un procentaj din veniturile totale nete, dacă nivelul acesteia nu este în concordanţă cu menţinerea unei baze de capital sănătoase; ,,,,,, i) să dispună instituţiei de credit elaborarea şi aprobarea unui plan de redresare a activităţii, care trebuie să detalieze măsurile şi acţiunile ce vor fi întreprinse pentru a asigura administrarea adecvată a riscurilor la care este expusă instituţia de credit şi/sau pentru a înlătura deficienţele constatate în activitatea acesteia şi care să stabilească termenul de implementare a respectivelor măsuri şi acţiuni; Art. 228. - Banca Naţională a României poate aplica sancţiuni, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, în cazurile în care constată că o instituţie de credit, persoană juridică română, şi/sau oricare dintre persoanele prevăzute la art. 108 alin. (1) sau persoanele desemnate să asigure conducerea sucursalelor instituţiei de credit se fac vinovate de următoarele fapte: f) periclitarea credibilităţii şi/sau viabilităţii instituţiei de credit prin administrarea necorespunzătoare a fondurilor. (4) Sancţiunile prevăzute la alin. (1) lit. c) şi d) se aplică persoanelor cărora le poate fi imputată fapta, întrucât aceasta nu s-ar fi produs dacă persoanele respective şi-ar fi exercitat în mod corespunzător responsabilităţile care decurg din îndatoririle funcţiei lor stabilite conform legislaţiei aplicabile societăţilor comerciale, reglementărilor emise în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă şi cadrului intern de administrare ori, după caz, persoanelor în privinţa cărora Banca Naţională a României constată că acestea nu îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu regulile unei practici bancare prudente şi sănătoase şi/sau că nu mai corespund cerinţelor de reputaţie şi competenţă adecvată naturii, extinderii şi complexităţii activităţii instituţiei de credit şi responsabilităţilor încredinţate. Art. 237. - (1) Banca Naţională a României poate dispune instituirea măsurii de supraveghere specială asupra unei instituţii de credit, persoană juridică română, pentru încălcarea legii sau a reglementărilor emise în aplicarea acesteia, constatată în urma verificărilor efectuate la faţa locului şi/sau a analizării raportărilor transmise de instituţia de credit, precum şi în cazul constatării unei situaţii financiare precare a acesteia, dacă nu hotărăşte instituirea administrării speciale.

Maria
conversie la data semnarii contractului
nu cred ca s-au injumatatit creditele in franci, e tot o manevra de-a lor,pe toti ii doare de ce vor face bancile, nu ne intereseaza asa cum nu-i intereseaza pe ei de noi si oricum bancile si-au luat banii, era bine daca nu trebuia sa-i dam in judecata pentru aceste drepturi ale noastre, dar trebuie sa castige si cei din justitie de pe urma noastra nu numai bancile.

Cristian
Conversia
Conversia la cursul istoric este unica soluție...banci=cămătari -acest egal va rămâne mult timp altfel

mark
Numai praf
Eu nu cred ca au fost convertite aceste credite în chf,la cursuri mai mici decit în presupusa zi a conversiei. În fapt nu cred ca au fapt fost convertite dolce. Este o intoxicație de presa , plătită de bănci.

Mariana
Conversia
Sa fie conversia la data semnarii. Din moneda stabila si creditul cel mai avantajos in acea perioada si singurul la care te incadrai s-a dus naibii si a venit tzunamii peste noi. Peste banci nu, se pare ca acest tzunami a stiut sa selecteze si sa ia inainte doar xonsumatorii pe banci le-a ocolit, asa a fost swtat acest Tzunami. Asa ca, e normal si firesc ca tzunami sa curete totul inclusiv bancile. Ori ne unim si facem echipa, adica banca sa fie deschisa spre negocieri ca sa infruntam tzunami ori sa ne ducem pe apa impreuna.

Gabriela
Conversie la curs istoric
Vesnic,aceleasi intoxicari.Eu de ce nu am creditul convertit?De ce nu am primit vreo oferta?Pai,cred ca singura oferta acceptabila,este cea de conversie la curs istoric,pe care bancile nu o doresc,dar vor trebui sa o accepte.din parlament,au inteles problemele noastre, generate de aceste contracte oneroase.

Gabriela
Conversie la curs istoric
Vesnic,aceleasi intoxicari.Eu de ce nu am creditul convertit?De ce nu am primit vreo oferta?Pai,cred ca singura oferta acceptabila,este cea de conversie la curs istoric,pe care bancile nu o doresc,dar vor trebui sa o accepte.Populistii din parlament,au inteles problemele noastre, generate de aceste contracte oneroase.

Gabriel
CONVERSIA LA CURS ISTORIC!
...pentru ca asa s-ar echilibra cat-de-cat balanta. Chiar si in aceste conditii, băncile au câștiguri nemeritate (timp de 8-9 ani), deoarece nu au acordat nimanui CHF.

ioana
DREPTATE
,,Cea mai stabila moneda"...asa am fost pacaliti.,,Nu va incadrati in lei" imi zice cucoana de la Bancpost.Vreau dreptate pentru familia mea si bancherilor le doresc sa duca o viata ca a mea.Nenorocitii!!!Calca si pe cadavre pentru bani.ma bucur ca macar mi-am invatat copiii sa nu se apropie de vreo banca.DREPTATE!!!CURS ISTORIC!!!

Ioana M
Conversia la cursul acordarii creditului !!!!!!!!!
Vrem conversia creditelor la cursul istoric !

Mitrache Laura
CONVERSIA LA DATA ACORDARII CREDITULUI
Este ireal. Nu s-au injumatatit. Executarile sunt pe banda rulanta. Bancheri incercati sa ne prostiti iar cu ajutorul BNR. Sunt foarte multi oameni care sufera in continuare pt ca voi nu vreti ca negociati. Solutia corecta este un singura : CONVERSIA IN LEI LA DATA ACORDARII CREDITULUI.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii