Volumele de credite in franci elvetieni (CHF) convertite in lei de catre banci s-au injumatatit in ultimele doua luni, comparativ cu primele luni ale anului, soldul total al imprumuturilor in moneda elvetiana ajungand la 6 miliarde lei (1,4 miliarde franci) la finalul lunii mai 2016, conform statisticilor BNR.
Scaderea volumului de credite in franci convertite in lei se produce pe fondul intensificarii presiunilor exercitate de catre clientii bancilor si de avocatii acestora, precum si de catre parlamentari populisti, in vederea obtinerii unor facilitati importante, precum transformarea imprumuturilor din CHF in lei la un curs mult mai mic decat cel din prezent, chiar la cel din data acordarii creditelor.
Si hotararile instantelor de judecata privind inghetarea cursului CHF/RON la momentul acordarii imprumuturilor s-au inmultit in ultima perioada, determinandu-l pe seful Raiffeisen Bank, una dintre bancile cu cele mai multe credite in CHF, sa trimita Curtilor de Apel din tara si Consiliului Magistraturii un memorandum in care le cere sa rezolve problema practicii neunitare ale instantelor, in conditiile in care bancile au castigat de 20 de ori mai multe procese decat clientii. (vezi aici detalii)
Si seful Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Sergiu Oprescu, apreciaza ca aprobarea conversiei creditelor in CHF la cursul istoric ar putea declansa un tsunami in sistemul bancar. (vezi aici detalii)
Stocul de credite in CHF a scazut cu doar 53 milioane franci in mai
Statisticile BNR arata ca in luna mai creditele in franci elvetieni (CHF) acordate de bancile romanesti populatiei au scazut cu 220 milioane lei (53 milioane franci), la un total de 6 miliarde lei (1,4 miliarde franci), incluzand creditele neperformante.
Diminuarea stocului de imprumuturi in CHF se produce pe fondul ofertelor de conversie a acestora in lei derulate de cateva banci, precum Raiffeisen Bank sau Bancpost, precum si ca efect al ajungerii la scadenta a imprumuturilor mai vechi, precum cele de consum, dar si a refinantarilor in in alte valute, in principal in lei.
Reducerea stocului de credite in CHF din mai este mai mica decat in lunile precedente: 240 milioane lei in aprilie, 550 milioane lei in martie si 500 milioane lei in februarie. In total, in primele cinci luni din acest an, soldul imprumuturilor in franci a scazut cu 1,8 miliarde lei, echivalentul a 440 milioane franci.
Cel mai ridicat sold al creditelor in franci a fost inregistrat in statisticile BNR in iulie 2011, in valoare de 14,5 miliarde lei (3,5 miliarde franci).
O parte din aceste credite au fost cesionate de catre banci unor entitati din strainatate, pentru optimizarea fiscala si de capital, insa in ultimul timp au fost repatriate, la solicitarea BNR, in vederea conversiei acestora in lei.
BNR a anuntat ca bancile au convertit 17.400 de credite din franci elvetieni in lei pe parcursul primelor patru luni din acest an, mai multe decat tot anul trecut. (vezi aici detalii)
Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile privind creditele in CHF si pe tipuri de credite (de consum, ipotecare si pentru alte scopuri)