ECONOMIE | Analize economice

Comerțul cu amănuntul, creștere susținută în prima treime a anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-06-07 13:31

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în aprilie 2024 față de luna anterioară cu 6,2% pe seria brută, deși numai 0,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS.

Datele confirmă majorarea semnificativă a consumului în condițiile creșterii excesive a puterii de cumpărare. 

Raportat la aceeași lună din anul precedent s-a consemnat un avans al vânzărilor de 14,6% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai moderată (+9,5%). Per total, datele cumulate pentru prima treime a anului reflectă un avans al salariilor și pensiilor cu mult peste rezultatele din economie.

Datele INS au arătat o creștere anuală de 7,6% a puterii de cumpărare a salariului mediu (+13,9% nominal aferent lunii martie dar încasat în aprilie, la o inflație de 5,90%), corelată cu consolidarea similară în domeniul pozitiv a pensiei reale (după majorarea cu 13,8% a punctului de referință de la începutul anului).

Ar fi de subliniat creșterile mai pronunțate înregistrate ca volum brut față de luna anterioară la produse nealimentare (+9,3% brut, deși numai +0,7% după sezonalitate) și din comerțul cu carburanți (+6,6% brut, de data aceasta -2,2% ajustat). Pe segmentul de produse alimentare, băuturi și tutun, creșterea a fost identică în termeni bruți și ajustați (+2,3%).

Față de aceeași lună din 2023, avansul a fost considerabil mai consistent la produsele nealimentare (+21,9% brut și +14,4% ajustat sezonier). Creșterea a fost ceva mai mică pe segmentul de carburanți (+14,7% brut și +7,9% ajustat). Magazinele cu vânzare predominantă de produse alimentare au înregistrat creșteri de 6,3% brut, respectiv 5,4% ajustat.

Per total, evoluția consumului a fost în creștere robustă la începutul lui 2024, cu observația că rezultatul pe prima treime a anului s-a situat semnificativ peste avansul PIB estimat pentru anul în curs (+3,4%).

O anumită accelerare a consumului în a patra lună a anului s-a produs în contextul creșterii puterii de cumpărare, odată ce inflația a scăzut sub pragul de șase procente.

Din păcate, evoluția din comerț a survenit pe fondul declinului din industrie (situată ca rezultat brut lunar la nivelul din urmă cu șapte ani), rezultatelor neconvingătoare din agricultură (după scăderea de -23,4% din 2022, revenirea din 2023 a fost de 10,2% iar cea estimată curent pe 2024 ar fi de numai 5,7%) și probemelor din construcții (în scădere cu -7,1% pe T1).

Pentru referință, conform comunicatului prezentat de Eurostat, România (+0,8% pe date ajustate) se situează pe contrasens cu evoluțiile din statele UE (-0,6% în aprilie față de luna precedentă), Zona Euro (-0,5%), precum și statele cu care ne comparăm de obicei: Ungaria și Polonia (ambele cu -0,9%).

Rezultatul de +9,8% valoare ajustată la calendar pentru martie `24/martie `23 apare foarte departe de media Zonei Euro (0%) sau media UE (-0,1%). Se mai regăsește însă în Bulgaria (tot +9,8%) și nu e cu mult peste cele din Croația și Slovacia (+8,6%). De reținut situația din Germania (-0,8%) și Italia (-1,2%), principalele partenere din comerțul exterior.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul, creștere susținută în prima treime a anului

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în aprilie 2024 față de luna anterioară cu 6,2% pe seria brută, deși numai 0,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

România, prima în UE la inflația anuală, dar pe o traiectorie mai echilibrată

România a rămas și în aprilie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere semnificativă (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul detalii

Producția industrială, revenire în martie dar rezultat negativ pe T1

Producția industrială a crescut cu 8,1% în martie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 3,9% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, deși sezonalitatea a detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste pragul de 2,5 miliarde euro

Exporturile României au fost în martie 2024 de 7,9 miliarde euro (-9,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,45 miliarde euro (-6,7%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • plangere

    de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

  • Revolut

    Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

  • Am fost păcălit

    Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

  • frauda prin GapInvest

    Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

  • frauda GapInvestCapital

    Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii