ECONOMIE | Stiri economice

Estimare oficială în scădere pentru sectorul industrial în T1 2024

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-06-03 09:59

Analiza Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză referitoare la evoluţia industriei în primul trimestru al anului curent raportat la perioada corespunzătoare din anul precedent, conform estimărilor agenţilor economici, indică o tendință de reducere în special în ceea ce priveşte producţia industrială şi a stocurilor de produse finite, precum şi a productivităţii muncii, în timp ce volumul cifrei de afaceri deflatate cu indicele preţurilor producţiei industriale creşte, mai ales pentru piaţa internă.

În ceea ce privește producţia industrială (-5,1%) și productivitatea muncii (-6%) se anticipează de către agenţii economici scăderi semnificative.

Totuși, ar urma să se consemneze creşteri de 6% ale cifrei de afaceri pe total, pe baza unei majorări de 8,4% a cifrei de afaceri pe piaţa internă, însă numai 0,4% în ceea ce priveşte cifra de afaceri pe piaţa externă.

Pentru stocurile de produse finite, agenții economici estimează o scădere amplă, de peste -21%, evoluţie previzibilă avându-se în vedere majorări succesive din primul trimestru pentru perioada 2022-2023. Numărul mediu de salariaţi ar urma să se majoreze cu 0,6%, ceea ce, împreună cu scăderea producţiei industriale în termeni reali explică reducerea importantă a productivității muncii.

La nivelul anului 2023, producţia industrială s-a redus cu 3%, comparativ cu anul anterior, în contextul scăderii cererii atât pe piaţa internă, dar şi pe cea externă.

Cele mai semnificative scăderi ale producţiei industriale au fost înregistrate în ramuri precum: tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (-16,5%, avându-se în vedere o cerere internă scăzută de 7,4%), prelucrarea lemnului (-15,9%, cauza principală regăsindu-se în preţurile ridicate ale materiilor prime, comenzile externe reducându-se cu 31,6%), fabricarea produselor textile (o reducere de 13,3%, în contextul în care fabricile româneşti de textile continuă să resimtă presiunea costurilor ridicate în domeniu şi pierd teren în faţa altor ţări cu produse textile mai ieftine, ce oferă preţuri mai mici clienţilor retaileri), industria metalurgică (o scădere de 12,4%, valoarea crescută a preţurilor produselor energetice continuând să fie un factor important în reducerea producţiei acestei ramuri, iar comenzile interne au scăzut cu 10,6%), fabricarea de mobilă (-12,2%, în contextul unor scăderi de 16,5% a comenzilor externe).

La polul opus, au existat şi câteva ramuri industriale care au înregistrat creşteri ale producţiei la nivelul anului 2023, dintre care amintim: fabricarea calculatoarelor (10,3%, în coroborare cu măriri de 21,3% a cererii interne), fabricarea autovehiculelor de transport rutier (4,2%, pe baza unei cereri interne în creştere cu 6,6%, faţă de anul 2022), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor (4,1%, în contextul unei majorări importante a cifrei de afaceri destinate pieţei externe de 32,4%), alte activităţi industriale (3,1%, avându-se în vedere o majorare de 52,7% a cererii interne ale acestei ramuri).

Pentru T1 2024, ramurile pentru care se aşteaptă o scădere mai mare de 20% sunt repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, tăbăcirea şi finisarea pieilor, activităţile de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor din tutun și fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

Scăderi între 20% şi 10% ar urma să fie consemnate la fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, extracţia cărbunelui superior şi inferior și fabricarea produselor textile.

Ramurile cu o scădere între 10% şi 5% sunt extracţia minereurilor metalifere, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activităţi extractive și fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice. Minusuri între 5% şi 0% apar la fabricarea băuturilor, fabricarea produselor de cocserie, în industria metalurgică, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, industria energetică și extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

Creşteri între 0% şi 5% figurează la fabricarea de mobilă, prelucrarea lemnului, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice și alte activităţi industriale.

Ramurile pentru care se estimează o creştere între 5 şi 10% sunt fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, industria alimentară și fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie. O singură activitate apare cu un ritm de peste 10%, și anume fabricarea altor mijloace de transport.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Creștere economică marginală în T1 2024

Institutul Național de Statistică a anunțat în prima variantă provizorie o creștere marginală a Produsului Intern Brut pe primul trimestru din 2024 (+0,1%) pe seria brută, deși rezultatul arată semnificativ mai bine pe seria ajustată sezonier (+1,8%). detalii

Estimare oficială în scădere pentru sectorul industrial în T1 2024

Analiza Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză referitoare la evoluţia industriei în primul trimestru al anului curent raportat la perioada corespunzătoare din anul precedent, conform estimărilor agenţilor economici, indică o tendință de reducere în special detalii

Inflația anuală, redusă conjunctural până la 5,90%

Inflația anuală a scăzut conjunctural în aprilie 2024 până la 5,90%, potrivit datelor publicate de INS. Avansul general prețurilor în a patra lună a anului a fost de numai 0,08% însă indicele de referință CORE 2 ajustat a detalii

România, total în afara țărilor similare cu deficitul de cont curent

România a continuat să se situeze în 2023 total în afara practicii din țările similare mai noi membre ale UE în ceea ce privește deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, țara noastră a consemnat detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • plangere

    de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

  • Revolut

    Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

  • Am fost păcălit

    Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

  • frauda prin GapInvest

    Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

  • frauda GapInvestCapital

    Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii