ECONOMIE | Analize economice

Rezultatul economic pe 2023, tot +2,1% dar cu 7 miliarde lei mai mare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-04-24 09:54

INS a confirmat creșterea economică de 2,1% în termeni reali pentru anul 2023 în varianta provizorie 2. Aceasta va rămâne valabilă timp de un an, până la recalcularea pe valori semidefinitive, pentru ca rezultatul definitiv să fie dat publicității după doi ani.

Totodată, ultimul trimestru al anului trecut a rămas cu scăderea de 0,5% față de trimestrul anterior ( pe date cu an de referință 2020), deși a marcat un spor de 3% brut și 1,1% pe seria ajustată sezonier comparativ cu T4 2022.

În traducere, rezultatul a fost ușor peste așteptări iar finalul de an apare ceva mai puțin bun prin efect de bază, pentru că T3 a marcat cele mai bune realizări de la un an la altul. Ceea ce se poate oberva din datele calculate de INS cu noua bază de referință, unde ceea ce contează pentru creșterea reală de ansamblu sunt valorile brute.

În termeni nominali, dincolo de diferențele relativ minore înregistrate pentru primele trei trimestre față de varianta anterioară (denumită tehnic provizorie 1), se remarcă modificarea substanțială a rezultatului pentru ultimul trimestru al anului, cu aproape 7 miliarde lei în plus, ceea ce a trimis valoarea oficială a PIB 2023 peste pragul de 1.600 miliarde lei.

Foarte important din perspectiva parametrilor macroeconomici, recalcularea rezultatului economic în varianta provizorie 2 a trimis nivelul datoriei publice comunicat recent pentru luna ianuarie 2024 de la 50,2% din PIB la 49,9% din PIB, exact sub pragul de 50% de la care legislația obligă la luarea unor măsuri de austeritate, inclusiv înghețarea salariilor publice.

Contribuțiile pe sectoare de activitate la formarea PIB au rămas aproape identice cu varianta inițială, cu construcțiile la +0,8 puncte procentuale influență de avansul economic, sectorul IT și agricultura cu câte 0,4 pp și activitățile profesionale la +0,3 pp, industria figurând de minus cu -0,5pp. Singura modificare, altminteri minoră, a fost reducerea influenței sectorului comercial de la +0,2pp la +0,1pp.

Pe partea de utilizare, s-a majorat semnificativ consumul final efectiv total de la +2,3 pp la +2,8 pp, mai puțin la populație ( de la +1,8 pp la +2 pp) și mai mult la administrația publică (+0,3 pp la +0,6 pp). Formarea brută de capital a urcat de la +2,9 pp până la +3,6 pp ca influență pe avansul PIB, în timp ce variația stocurilor a ajuns de la -3,1 pp la -4,3 pp, valoare care ar trebui să atragă atenția.

 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 10,3% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai mare (+10,7%), conform datelor publicate de detalii

România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB

România s-a situat la mijlocul anului curent pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 51,1%, țara noastră se poziționează ceva mai bine decât Polonia detalii

România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus

România a păstrat în luna septembrie 2024 prima poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În pofida unei scăderi semnificative (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul prețurilor (4,8% detalii

Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an

Exporturile României au fost în august 2024 de 6,55 miliarde euro (-7,5% față de aceeași lună a anului anterior și cea mai mică valoare din ultimele 12 luni), în timp ce importurile s-au situat la valoarea de 9,43 miliarde euro (-3%), potrivit datelor detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii