ECONOMIE | Analize economice

Producția industrială, revenire în martie dar rezultat negativ pe T1

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-05-26 07:24

Producția industrială a crescut cu 8,1% în martie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 3,9% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare.

Astfel, deși sezonalitatea a înjumătățit revenirea, aceasta rămâne semnificativă. Comparativ cu aceeași lună din 2023, s-au consemnat valori de -4,2% brut, însă +2,8% ajustat. 

Rezultatul cumulat pe primul trimestru a fost -2,7% brut și -0,9% ajustat. Reamintim că, în 2023, producția industrială a consemnat o diminuare de -3%. Ceea ce constituie o problemă, în contextul nivelului prognozat de creștere economică pe 2024, estimat la +3,4%, industria fiind sectorul cu cel mai mare impact în formarea PIB.

În structură, trebuie remarcat că industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale, a avut cea mai mare creștere comparativ cu luna anterioară (+9,3%), însă a rămas mult sub nivelul aceleiași luni din 2023 (-4,6%), fiind defavorizată de dispunerea zilelor lucrătoare (în varianta ajustată, rezultatul este +3,7%).

Pe segmentul extracției, s-a consemnat o creștere a activității (+8% față de februarie 2024 dar -2,1% comparativ cu martie 2023 și insuficient pentru a trece pe plus cumulat după 3 luni). Pe partea de energie, rezultatul de -0,1% față de luna anterioară a însemnat o diminuare de -1,8% comparativ cu martie 2023 și o scădere de -2,6% pe primul trimestru.

Datele pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună martie pe intervalul 2018 - 2024, cu referința în nivelul mediu consemnat pentru anul de referință 2021 (valoare 100). Situația rămâne problematică deoarece, conform seriei statistice oficiale, rezultatul din 2024 a fost cel mai slab din ultimii șapte ani, cu excepția lunii în care s-a declanșat pandemia.

Printre ramurile industriale care au obținut rezultate mai bune în primele trei luni ale anului curent, se numără fabricarea substanțelor și a produselor chimice (+14,5%), industria metalurgică (+11,4%), fabricarea hârtiei și a produselor de hârtie (+9,1%), fabricarea altor mijloace de transport (+8,8%), prelucrarea lemnului (+6,8%) și industria alimentară (+6%). 

La polul opus s-au situat activitățile de servicii anexe extracției (-30%), marochinăria (-28,7%), repararea mașinilor și echipamentelor (-22,1%), confecționarea de îmbrăcăminte (-21,3%), fabricarea produselor farmaceutice (-19,5%), fabricarea produselor textile (-12,9%) și a celor din tutun (-12,7%).

În ce privește evoluția producției industriale pe date comparabile față de luna anterioară, România s-a situat pe locul patru între țările UE, cu +3,8%, după Irlanda (+12,8%), Belgia (+6,8%) și Luxemburg (+4,5%). Media europeană (+0,2%) și media Zonei Euro (+0,6%) au fost modeste iar Cehia (-1,7%), Ungaria (-3%) și Polonia (-5,1%) au avut evoluții negative.

Comaparativ cu aceeași lună a anului precedent, țara noastră s-a pozițat pe podium, printre cele doar 11 state memebre care au înregistrat o creștere în sectorul industrial. Valoarea de +3,5% a fost mai bună decât media europeană și cea a Zonei Euro (ambele cu -1%) și semnificativ peste evoluțiile din Cehia (-2,7%), Ungaria (-2,8%) și Polonia (-3,1%).

 

 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul, creștere susținută în prima treime a anului

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în aprilie 2024 față de luna anterioară cu 6,2% pe seria brută, deși numai 0,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

România, prima în UE la inflația anuală, dar pe o traiectorie mai echilibrată

România a rămas și în aprilie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere semnificativă (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul detalii

Producția industrială, revenire în martie dar rezultat negativ pe T1

Producția industrială a crescut cu 8,1% în martie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 3,9% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, deși sezonalitatea a detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste pragul de 2,5 miliarde euro

Exporturile României au fost în martie 2024 de 7,9 miliarde euro (-9,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,45 miliarde euro (-6,7%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • plangere

    de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

  • Revolut

    Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

  • Am fost păcălit

    Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

  • frauda prin GapInvest

    Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

  • frauda GapInvestCapital

    Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii