ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Deficitul comercial, în creștere de la o lună la alta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-06-12 08:17

Exporturile României au fost în aprilie 2024 de 8,29 miliarde euro (+14,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,96 miliarde euro (+17,8%), potrivit datelor publicate de INS.

Astfel, deficitul comercial a crescut la 2.672,3 milioane euro (+5% față de luna precedentă și +29% în raport cu aceeași lună a anului anterior).

După primele patru luni ale anului curent, gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a ajuns la 80,3% (de la 81,8% în februarie), totuși peste valorile consemnate pe parcursul celor trei ani anteriori. De remarcat creșterile maxime pentru ultimele 12 luni atât la evoluția exporturilor cât și a importurilor, cu un avantaj relativ pentru acestea din urmă, de unde și consolidarea deficitului peste pragul de 2,5 miliarde euro.

Deficitul balanței comerciale în primele patru luni din 2024 a fost de 9.320,9 milioane euro, mai mare cu 440,1 milioane euro (+5%) decât în aceeași perioadă a anului precedent. Totodată, după creșterea importantă din aprilie, pe prima treime din an exporturile cumulate au trecut marginal pe plus (+0,8%) față de aceeași perioadă din 2023. Importurile cumulate au schimbat și ele semnul evoluției (+1,7%, de la -3,2% după T1).

Minusul acumulat pe segmentul de mărfuri la finele lunii aprilie a reprezentat 2,6% din rezultatul economic anual estimat recent (353,5 miliarde euro), în contextul în care nivelul prognozat oficial este de 8,8% din PIB. Astfel, deficitul comercial s-a plasat la început de an în linie cu așteptările Comisiei Naționale de specialitate.

Schimburile cu țările UE au fost de 22,74 miliarde euro la export și 29,90 miliarde euro la import (72,7% din exporturi și 73,6% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 8,55 miliarde euro și importuri de 10,71 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de peste 7 miliarde euro cu statele UE şi de 2,2 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare.

Fapt regretabil, sectorul de mașini și echipamente de transport a evoluat pe minus în aprilie (după ce reușise un excedent de 218 milioane euro în T1 2024), așa încât soldul pozitiv a scăzut la 141 milioane euro. Totodată, la categoria altor mărfuri manufacturate, minusul din schimburile cu exteriorul a urcat la 2,4 miliarde euro, adică un sfert din soldul negativ consemnat per total.

Pe zona de produse alimentare și animale vii, rezultatul net a reprezentat circa 17% din minusul consemnat per total. Gradul de acoperire al importurilor pe baza exporturilor efectuate a scăzut până la 58%, semnificativ sub nivelul de 70% consemnat pe ansamblul anului 2023 și foarte departe de rezultatul echilibrat înregistrat cu zece ani în urmă.

Consumul de carburanți din import a condus la un deficit sectorial de aproape miliarde euro, cam două treimi din cel consemnat la produsele manufacturate și aproape la fel cu minusul înregistrat la produsele alimentare. Problema principală rămâne soldul puternic negativ al schimburilor de produse chimice (circa -1,1 miliarde euro lunar). Per total, petrochimia a generat aproape 65% din deficitul comercial.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica



Deficitul comercial, în creștere de la o lună la alta

Exporturile României au fost în aprilie 2024 de 8,29 miliarde euro (+14,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,96 miliarde euro (+17,8%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

Prețurile industriale, aproape la fel ca în luna precedentă

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) s-a păstrat aproape la același nivel în aprilie 2024 față de luna anterioară (-0,01%), potrivit datelor comunicate de INS. Totuși, s-a consemnat o revenire în termeni anuali a acestui indice detalii

Comerțul cu amănuntul, în expansiune la început de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în februarie 2024 față de luna anterioară cu 2,6% pe seria brută și 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

România, pe locul 2 în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în ianuarie 2024

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în ianuarie 2024 față de luna anterioară cu 17,2% pe seria brută, dar a crescut semnificativ (+3,8%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • plangere

    de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

  • Revolut

    Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

  • Am fost păcălit

    Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

  • frauda prin GapInvest

    Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

  • frauda GapInvestCapital

    Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii