BANCI | Ultima Ora

Vom putea scoate bani de pe card si de la POS-urile magazinelor, nu doar de la ATM-uri si ghiseele bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-04-16 09:42

Din 20 mai 2016 urmeaza sa intre in vigoare o lege care obliga bancile si magazinele dotate cu POS-uri pentru carduri sa permita utilizatorilor de carduri sa retraga numerar si de la POS-uri, nu doar de la ATM-uri sau de la ghiseele bancilor, cum se intampla in prezent.

Printre cei care au promovat aceasta lege a fost seful MasterCard, Cosmin Vladimirescu, care spune ca in acest fel ar putea creste gradul de utilizare a cardurilor, mai ales in mediul rural, unde exista putine banci si ATM-uri.

El subliniaza ca utilizarea cardurilor are o contributie importanta la fiscalizarea economiei.

"Sansele de crestere a bancarizarii zonei rurale ar putea spori daca va fi implementat un alt proiect, si anume eliberarea de numerar la POS-urile comerciantilor, existand si o lege in acest sens in dezbaterea Parlamentului. In acest fel, bancile vor fi scutite sa investeasca masiv in ATM-uri instalate in zone cu populatie redusa", a spus Vladimirescu, intr-un interviu acordat Bancherul.ro. (vezi aici detalii)

Lege pentru completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cunoscuta ca legea "cash back", are ca obiect de reglementare crearea cadrului juridic pentru acordarea de către comercianţi, la cererea clientului, de avansuri în numerar care nu pot depăşi suma de 200 lei, la terminalele de plată în combinaţie cu plata aferentă bunurilor şi/sau serviciilor achiziţionate.

Legea a fost dezbatuta in comisia de buget a Camerei Deputatilor, unde au participat, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, ai Băncii Naţionale a României, ai Asociaţiei de Leasing Bancar, ai VISA şi ai MasterCard.

În urma reexaminării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să menţină raportul iniţial prin care au propus Plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de Lege, cu amendamente.

In raportul adoptat de Camera Deputatilor au fost adoptate urmatoarele amendamente:

- Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată sunt obligaţi sa accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit.

- Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plată şi cardurile de debit, şi cardurile de credit.

- Instituţiile emitente și acceptante vor întreprinde toate măsurile necesare de implementare a sistemului de acordare pentru utilizatorii de carduri, de avansuri in numerar la terminalele de plată, odată cu achiziţia de bunuri şi/sau servicii.

- Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul si care au încheiat cu emitenţii cardurilor un contract cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar, sunt obligate sa acorde avansuri potrivit legii, pe toata perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afișa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informaţii privind costurile serviciului.

- Avansul prevăzut la alin. (5) va fi evidenţiat distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 200 de lei. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se vor stabili conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii pot percepe de la titularul cardului, o suma care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat.

- În cazul în care numerarul aflat la dispoziţia comercianţilor acceptanţi prevăzuţi la alin. (4) nu acoperă suma solicitată de utilizatorul de card, clientului i se va oferi suma disponibilă pentru astfel de operaţiuni.

- Băncile acceptante de carduri sunt obligate, la solicitarea operatorilor economici, instituțiilor publice, persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin. (1), precum si a comercianților prevăzuți la art.1 alin. (3), in baza contractelor încheiate in acest scop, sa instaleze terminale de plata la toate locurile de vânzare ale acestora, în termen de maximum 30 de zile de la formularea solicitării.

- Băncile acceptante de carduri, prevăzute la alin. (1), sunt obligate sa asigure infrastructura şi dotările proprii necesare, în vederea ordonării plăţilor prin intermediul mijloacelor moderne de plată şi a realizării transferului între contul de card şi contul beneficiarilor sumelor plătite, precum si pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată, în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

- Constituie contravenţie şi se sancţionează următoarele fapte: a) utilizarea de către unităţile prevăzute la art. 1 a unor terminale de plată care nu sunt instalate potrivit prevederilor art. 2 alin. (1); b) nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (2 1 ); c) distrugerea, deteriorarea sau modificarea tehnică a terminalelor de plată, care pot provoca înregistrări eronate sau pot genera fraude; d) refuzul persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin.(1) de a accepta încasări prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit; e) refuzul persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin.(3) de a accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit; f) refuzul instituţiilor prevăzute la art.1 alin.(4) de a implementa sistemul de acordare de avansuri in numerar, pentru utilizatorii cardurilor de debit si al cardurilor de credit; g) refuzul persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin.(5) de a acorda avansuri in numerar, din soldul existent in casa si din încasările zilei; h) lipsa afișării semnului prevăzut la art. 1 alin. (5) si a informaţiilor privind acordarea de avansuri in numerar si a costului acestora; i) refuzul băncilor acceptante de carduri, de a instala in termenul prevăzut la art.2 alin.(1), terminale de plata; j) lipsa asigurării de către băncile acceptante de carduri, a infrastructurii şi a dotărilor necesare pentru acordarea de avansuri in numerar la terminalele de plata.

- Contravenţiile prevăzute la alin.(2) lit. a), b), h) se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei iar contravenţiile prevăzute la lit. c), d), e), f), g), i), j), se sancţionează cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei.

- Contravenţiilor prevăzute la alin. (2), le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.
- Prezenta lege intră în vigoare la 20 mai 2016.

Comentarii

alex
frumos sublim chiar
Si uite asa toate hypermarketurile satesti vor fi sursa de cash pentru iobagii romani. Deja vad glumele de santier - ma duc pana la birt sa scot bani ca sa ma duc sa-i depun la crajma. Pai nu renunta ei comercianti la Pos-uri sau nu le baga in priza si zic ca-s defecte :))))

Boby
TWICE
Dupa doua incercari (enough to kill si incpatinarea unui katir) ! RENUnti ? ... :)



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Garanti BBVA are un chatbot pentru comunicarea cu clientii

Garanti BBVA, una dintre cele mai dinamice bănci din România, își reafirmă angajamentul pentru digitalizare și lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și a simplifica serviciile de detalii

Legea plafonarii dobanzilor la creditele IFN, trimisa la Curtea Constitutionala

Legea plafonarii dobanzilor la creditele acordate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN), adoptata de Parlament in 26 martie 2024, a fost trimisa la Curtea Constitutionala, la solicitarea partidului USD, care considera ca IFN-urile sunt discriminate fata de detalii

CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

 



 

Ultimele Comentarii