BANCI | Stirea Zilei

Ce prevede noul regulament de creditare publicat de BNR in Monitorul Oficial

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-11-01 16:14

In Monitorul Oficial (M.O.) nr. 767/31.10.2011 a fost publicat regulamentul BNR privind creditele destinate persoanelor fizice (vezi regulamentul in documentul atasat).

Cu toate ca guvernatorul BNR a declarat recent ca nu vor fi afectate creditele ipotecare in valuta, regulamentul impune acestor tipuri de imprumuturi un avans de minim 25%, fata de 10% cat practica in prezent unele banci mari. Comparativ, pentru creditele ipotecare in lei avansul minim necesar este mai mic, de 15%.

Pe de alta parte, BNR a indulcit restrictiile impuse initial in proiectul de regulament cu privire la gradul de indatorare, ca efect al calcularii unor scenarii de risc in cazul devalorizarii leului, cresterii dobanzilor si scaderii veniturilor.

Aceste scenarii nu se vor mai aplica decat in cazul creditelor de consum, ceea ce inseamna ca potentialii clienti vor putea imprumuta sume la fel de mari ca pana acum.

Creditele ipotecare prin programul Prima Casa, precum si creditele de refinantare, nu vor fi afectate de noile reguli.

In ceea ce priveste creditele de consum, acestea pot fi acordate pe o durata de maximum cinci ani, cu exceptia creditelor de consum cu destinatie imobiliara - achizitie locuinta/constructie /teren - acordate in lei si pentru care solicitantul a facut dovada detinerii unui avans de minimum 40%.

In cazul creditelor de consum denominate in valuta ori indexate la cursul unei valute, pentru cumpararea de bunuri, clientul trebuie sa dispuna de o garantie reala sau personala (politele de asigurare) de minimum 133% din suma imprumutata.

La fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare se vor utiliza urmatoarele valori: pentru socul pe curs de schimb - 35,5% la euro, 52,6% la franc elvetian si 40,9% la dolar; pentru socul pe rata dobanzii - 0,6% pentru toate monedele; pentru socul pe venit - 6%.

Imprumutatorii analizeaza capacitatea de rambursare a clientilor pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile care nu pot depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior.

Imprumutatorii stabilesc venitul aferent anului anterior pe baza documentelor care certifica veniturile declarate autoritatilor fiscale.
In situatia in care nu exista obligatii legale de declarare a veniturilor la autoritatile fiscale, bancile stabilesc venitul aferent anului anterior pe baza altor documente justificative.

Bancile pot lua in calcul si venituri ce depasesc nivelul stabilit, cu conditia ca solicitantul creditului sa demonstreze caracterul de continuitate in viitor al acestora.

Regulamentul se aplica tuturor bancilor care activeaza pe piata romaneasca, inclusiv bancilor persoane juridice straine.
Institutiile de credit cu personalitate juridica romana au la dispozitie 90 de zile pentru a trimite spre aprobare, la Directia de Supraveghere, normele interne de creditare. Pentru bancile persoane juridice straine, termenul este de 30 de zile.

Pana la aprobarea de catre BNR a acestor reguli interne de creditare, bancile pot acorda imprumuturi luand in calcul doar un grad maxim de indatorare de 35%, iar in cazul creditelor de consum in valuta, de 10%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii