BANCI | Stirea Zilei

Situatie absurda in cazul popririi conturilor: la unele banci nu-ti poti plati rata la credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-04-11 22:17

Pe site-ul Reclamatiibanci.ro, dedicat educatiei financiare si rezolvarii problemelor dintre banci si clientii acestora, primim o sumedenie de reclamatii si intrebari referitoare la problema popririi conturilor bancare in cadrul procesului de executare silita.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta cei care au conturile poprite este cea a platii ratelor la credit.

Clientii unor banci, precum Credit Europe Bank, s-au trezit pur si simplu in situatia de a ajunge restantieri si a fi raportati la Biroul de Credit pentru ca banca nu le-a acceptat plata ratei lunare la propriul credit sau card de credit, motivand ca nu se poate atinge de contul poprit in care oamenii isi incaseaza salariul si nici nu le poate accepta plata ratei la ghiseu, intrucat orice suma depusa in cont trebuie sa mearga la executorul judecatoresc.

De exemplu, daca ai un salariu de 2.000 de lei si o poprire pentru o datorie la un credit, reprezentand o treime din salariu, banca poate sa-ti retina din salariu maxim 330 de lei, astfel ca-ti mai raman 670 de lei, cu care ar trebui sa pot plati fara probleme rata la cardul de credit, de 200 de lei.

Ceea ce nu este posibil. Pentru ca, spune banca, orice suma care intra in cont trebuie sa mearga la executorul judecatoresc.

Asa incat, in mod absurd, desi ai bani sa-ti platesti rata la cardul de credit, nu o pot plati, astfel incat ajungi in situatia de a ajunge restant, raportat la Biroul de Credit si in final executat silit din nou, ceea ce presupune costuri suplimentare si consecintele de rigoare.

Motiv pentru care alte banci, precum Raiffeisen Bank, au ajuns sa recurga la urmatoarea strategema: pentru a-si putea plati rata la credit, cei cu conturile poprite trebuie sa incheie un act aditional cu banca, prin care sa se deschida un cont pe numele alte persoane, din care sa se plateasca rata!

De ce se intampla aceasta situatie absurda? Se pare din interpretarea gresita a prevederilor legale, potrivit carora daca un credit nu este inscris in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM), o baza de date in care se certifica cine are prioritate in recuperarea datoriilor, in ordinea in care au fost facute, atunci nu se poate achita inainte de a se plati datoria la un credit mai nou.

Astfel s-a ajuns in situatia absurda din prezent, in care chiar daca am bani sa-mi platesc rata la credit, daca acesta nu este incrisa in AEGRM, nu o pot plati si risc sa fiu executat silit si pentru acest credit, inainte de a putea achita datoriile pentru celalalt.

Se pare ca situatia cu AEGRM este valabila doar in cazul unor banci. De exemplu, reprezentantii BRD spun ca banca poate incasa ratele doar pentru creditele acordate dupa luna noiembrie 2013, intrucat creditele mai vechi nu au fost inscrise la AEGRM, ceea ce inseamna ca nu au prioritate la recuperarea creditelor in fata executarilor silite mai noi.

Abia la BCR problema popririlor se rezolva cat de cat corect, dar nici aici situatia nu este perfecta: banca accepta plata ratelor la credite din conturile poprite doar in ziua scadentei sau a doua zi. Daca platesti mai devreme sau mai tarziu, rata ajunge la executorul judecatoresc, conform informatiilor furnizate la call-centerul bancii, asa cum am obtinut informatiile si despre celelalte banci.

Responsabilii cu comunicarea ai BCR ne-au transmis urmatoarele: “In cazul clientilor care prezinta popriri active se pot realiza in continuare depuneri in contul de rambursare doar ca sumele pot fi utilizate cu prioritate pentru plata ratei doar daca sunt depuse in cont in ziua scadentei (sau dupa data scadentei).
Sumele depuse/incasate in cont anterior scadentei vor fi redirectionate catre poprire urmand ca in ziua scadentei sa fie utilizate pentru plata ratei doar diferentele ramase.”

La call-center-ul Bancii Transilvania am sunat de trei ori si am asteptat de fiecare data intre 14 si 22 de minute pentru a raspunde cineva, pentru ca in final o voce inocenta sa spuna ca nu se poate plati rata la credit daca ai contul poprit. Sunteti sigura? ar fi intrebat-o orice client al BT, astfel ca ea a revenit, dupa ce s-a consultat cu colegii mai experimentati, si s-a corectat, spunand ca ratele la credit se pot plati, daca raman suficienti bani din salariu si pentru rata, dupa achitarea popririi de o treime din salariu.

Raspunsul oficial al BT este urmatorul:

“In situatia in care pe contul unui client se instituie o poprire, iar respectiva persoana are credit la BT, pentru achitarea ratei este necesar sa depuna suma aferenta in contul curent.”

Plata ratelor la credit nu este singura problema a clientilor cu conturi poprite. Multi ne-au reclamat faptul ca bancile le-au retinut mai mult de o treime sau jumatate din salariu, maximul prevazut de lege, iar altii s-au plans ca le-au fost luate alocatiile copiilor, pensiile alimentare, indemnizatiile sau alte tipuri de venituri care potrivit legii nu sunt supuse executarii silite prin poprire.

Si asta in ciuda faptului ca potrivit legii, mai exact Codul de procedura civila, ratele la creditele bancare au prioritate in fata unei executari silite, cum alte cuvinte mai intai trebuie platita rata la credit si abia apoi datoria pentru executarea silita prin poprire.

Taguri: Raiffeisen Bank  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  Credit Europe Bank  cont bancar  Reclamatiibanci.ro  poprire  

Comentarii

Andrei
Credit Europe Bank nu accepta plata ratelor
Buna ziua, Eu am banii sa platesc suma minima de plata pentru Credit Europe Bank, dar nu exista nicio modalitate sa platesc acest credit. Ma aflu in situatia in care deja am fost raportat la Biroul de Credite, am banii sa platesc, dar reprezentantii bancii imi spun ca daca transfer banii, intreaga suma va fi transferata in contul de popriri. Mi-au oferit ca alternativa sa platesc toata suma datorata odata prin declararea cardului - "exigibil". Aceasta alternativa nu este viabila pentru mine. Va rog sa imi spuneti ce anume as putea face pentru ca cei de la banca mi-au spus ca este problema mea si daca nu ma descurc, voi fi executat silit. Nu am niciun fel de gand sa accept sume suplimentare pentru aceste executari silite. Nu mi se pare corect, avand in vedere ca m-am dus cu banii in brate inclusiv la ei la banca si mi-au spus ca daca ii depun vor fi incasati de ANAF (cel care a infiintat proprirea). M-am oferit inclusiv sa dau o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca banii fac parte din cele 2 treimi din salariu, sume care nu sunt poprite. M-am oferit si sa transfer banii din contul de salariu, trasabilitatea banilor putand fi aratata prin extras de cont in care se vede ca singurul cont care a transferat banii catre contul meu de salariu(cel din care virez catre CEB) este angajatorul meu, care declara ca din respectivii bani s-a retinut deja poprirea datorata. Situatia este cu atat mai spumoasa cu cat de curand am suferit o operatie pe creier si recuperarea mea este profund afectata de astfel de manarii. Psihologic vorbind, ma simt "la pamant". Multumesc, Andrei

Laura
Credit Europe Bank
Sunt in situatia de a nu putea achita suma lunara la un card de credit Credit Europe Bank din cauza unei popriri de la un alt creditor. Executorul nu vrea sa elibereze o adresa catre CEB pentru a debloca acel cont, CEB nu vrea sa incaseze. Ce se poate face in aceasta situatie? Ai cum sa achiti dar nu poti. CEB ofera doar solutia declararii sumei exigibila, datoria data catre un executor, datoria la care se mai adauga o suma de 200 ron, iar apoi achita integral datoria in cateva zile. Ceea ce imi este imposibil. Ce se poate face in aceasta situatie? Ajung sa fiu penalizata, raportata la BC si executata silit din nou ceea ce mi se pare absurd. ANPC poate ajuta in aceasta situatie? Rog un raspuns, o indrumare .. orice. Va multumesc!

Kacso Zelmira
intrebare
La care alta banca mai pot plati ratele de credit pt.card avantaj...

Adrian Bila
crestere valoare credit dupa poprire de 4 ani
Am luat un credit de nevoi personale de la Raiffeisen Bank in anul 2008. In anul 2014 mi s-a infiintat poprire pe salariu. De atunci mi se retine de executorul judecatoresc in fiecare luna o anumita suma de bani. La data infiintarii popririi in 2014,. mai aveam de plata o suma de aprox 6800 de euro. Dupa 4 ani de poprire si plati catre executorul judecatoresc, virate direct din salarul meu prin virament bancar, am sunat la banca si mi s-a spus ca acum sunt dator cu 8100 de euro. Dupa poprire, banca mai are dreptul sa aplice dobanda pe suma poprita?Multumesc anticipat.

Petre Silviu
Overdraft/Proprire
Am un overdraft la Unicredit pe care îl achit lunar,dar am si proprire pe cont de 50% din venit.Exista o lege internă a băncii sau de alta forma prin care banca sa-mi impuna sa achit in totalitate sau sa închid overdraftul din cauza propririi?

Olaru
Inprumut
La un salariu de 3000 roni pe luna asi putea Lua un credit de 250 roni avind poprire pe salariu?

Vasile Coman - Bancherul.ro
credit cu poprire pe salariu
Daca aveti poprire pe salariu nu puteti lua alt credit.

POPA IULIA
RATE CONT POPRIT
CUM ATI REUSIT SA REZOLVATI PROBLEMA? SUNT SI EU IN IMPOSIBILITATEA DE A ACHITA RATA LA CREDIT EUROPE BANK PT UN CARD DE CREDIT POPRIT DE ANAF.

SAVA RARES-MIHAI
Poprire
Buna ziua! Ieri am fost informat ca mi-a fost instituita o poprire pe cont. Se poate amana cu 30 de zile plata poprii?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii