BANCI | Opinie

Seful BRD, francezul Philippe Lhotte: legea darii in plata este ceva intre suprarealism si absurd si sper ca bunul simt sa triumfe

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-11 12:38

Philippe Lhotte, presedintele BRD, a declarat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, intrebat ce parere are despre legea darii in plata a caselor ipotecate, ca aceasta este ceva intre suprarealism si absurd, promovata intens de politicieni demagogi. El insa se declara convins ca in final bunul simt va triumfa.

"Eu ezit intre termeni, pentru ca situatia ne face sa ne gandim la ceva intre suprarealism si absurd. Legea este de neinteles in afara Romaniei. Nici BCE, nici expertii Uniunii Europene nu o inteleg pur si simplu, nu inteleg clar la ce va servi, mai ales ca nicio alta tara nu are o astfel de lege", a spus seful BRD.

El a spus ca desi se spune ca legea a fost gandita pentru cazuri sociale, aceasta nu va ajuta, in realitate, clientii bancii si va avea un efect negativ asupra economiei.

"Pentru clietii nostri nu aduce avantaje. Prima Casa este un program excelent, iar daca legea va trece, atunci programul va fi suprimat si nimeni nu va mai putea obtine un credit pentru casa, investitorii nu vor mai construi locuinte, si atunci cine are de castigat? Raspunsul meu e ca nu stiu. E o lege care va avantaja doar speculantii imobiliari, nu pe clientii cu conditie sociala modesta", a adaugat Lhotte.

Seful BRD a spus  ca grupurile de lobby care sustin legea au reusit sa faca lumea sa creada ca de lege vor beneficia persoanele cu probleme sociale, ceea ce e fals, intrucat adevaratii beneficiari vor fi speculatorii imobilari, intrucat in forma actuala legea se adreseaza tuturor, nu doar celor care nu-si mai pot plati ratele la credit si risca sa fie dati afara din locuinte.

"Sunt grupuri de lobby care sustin legea, grupuri bune in comunicare, mai bine organizati decat bancherii, pentru ca noi lucram, nu prea avem timp de comunicat. Oamenii acestia comunica mai bine decat noi, suntem dezavantajati, astfel ca au facut lumea sa creada ca nu speculatorii vor castiga, ci majoritatea populatiei si grupurile sociale dezavantajate, ceea ce e complet fals."

"Sunt optimist in privinta viitorului. Legea e atat de aburda incat sper ca bunul simt va prevala si va fi adoptata o lege de bun simt, care sa se adreseze cazurilor sociale, o lege care sa aiba intr-adevar un scop social", a adaugat Lhotte.

Optimismul stau este intemeiat pe recentele declaratii ale reprezentantilor PSD.

"Am observat ca declaratiile politicieniloe evolueaza. Am ascultat opinia PSD la congresul de la Brasov, care sustinea o lege intr-adevar adresata doar celor care au o singura locuinta in care stau. Sigur ca se mai pot aduga si alte elemente, precum valoarea locuintei. Evident ca e o divergenta fata de grupurile de lobby", a spus Lhotte.

"Cred ca opinia partidelor va evolua, am vazut aceasta evolutie la PSD, cred ca o vom vedea si la PNL, desi in sanul partidului nu s-a ajuns inca la o idee coerenta, dar sunt convins ca politicienii isi vor exprima o opinie realista, in final, neuitând nicio clipă faptul că România trebuie să își respecte angajamentele europene. România nu este o țară în care să existe legi cu aplicare retroactivă și toate legile trebuie să fie în favoarea creșterii economiei, nu inversul acesteia",  a adaugat seful BRD.

"O lege nu poate fi retroactiva, in nicun stat de drept o lege nu sa aplica decat in viitor. Si sa fie rezervata cetatenilor celor mai modesti, cu asta suntem cu totul de acord. Cred ca putem construi ceva inteligent, sa lasam la latitudinea clientilor alegerea", a mai spus Lhotte.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii