BANCI | Opinie

Sectorul IT va ramane unul dintre principalele motoare de crestere a economiei, estimeaza Garanti Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-21 00:10

Sectorul IT va fi continua să fie unul dintre principalele motoare ale dezvoltării economiei romanesti, apreciaza economistii Garanti Bank, care prognozeaza o crestere a PIB-ului de 3% în 2015 si 3,5% in 2016.

Sectorul IT, care a înregistrat cea mai accelerată creștere în PIB în 2014, a avansat cu 24% în primele trei luni și are potențial de creștere semnificativ până la finalul anului, potrivit unui raport economic al bancii.

Estimările Garanti Bank pentru cresterea economiei in 2015 și 2016 au la bază relaxarea fiscală datorată noului Cod Fiscal.

Reducerea TVA-ului la produsele alimentare, de la 24% la 9%, ar putea genera o creștere a consumului și a economiei. Stimulul fiscal dat de reducerea de taxe va fi vizibil mai ales anul viitor, adaugând 0,7 puncte procentuale în plus la PIB.

Garanti estimeaza ca deficitul bugetar va creste la 2% in acest an si la 2,9% in 2016, dupa reducerea TVA-ului la 19% sau la 20%, cum se preconizeaza, dar cu conditia sa fie mentinut actualul ritm de incasari bugetare iar cheltuielile sa fie sub control.

“Creșterea este una pe scară largă și se reflectă în mai multe sectoare economice, precum industria, serviciile, comerțul, transporturile și construcțiile. Aceste date confirmă estimările noastre pozitive cu privire la performanțele economiei în următorii ani”, a declarat Ufuk Tandogan (foto), CEO Garanti Bank.

Totodată, valoarea adaugată din construcții a crescut cu 6,1% în primul trimestru, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a dezvoltării segmentului clădirilor, iar transporturile au avansat de la an la an cu 10,7%, de două ori mai rapid decât în primul trimestru. Așteptările pentru 2016 sunt pozitive în ceea ce privește segmentul construcțiilor și al investițiilor în infrastructură.

Banca Națională a României ar trebui să păstreze rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe tot parcursul anului, potrivit Raportului Macroeconomic.

Garanti Bank prevede o nouă reducere a dobânzii cheie la începutul anului viitor, atunci când inflația ar trebui să scadă din nou pe fondul reducerii TVA-ului. De asemenea, specialiștii băncii estimează că deficitul bugetar anul acesta va fi de 2%, iar anul viitor de 2,9%.

În 2016, când TVA-ul general se va reduce, deficitul bugetar se va situa sub 3%, potrivit Raportului Macroeconomic citat, atât timp cât încasările păstrează ritmul actual, iar cheltuielile sunt monitorizate atent.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii