Se incinge problema conversiei creditelor in valuta: 3 banci s-au prezentat la BNR si au amenintat cu declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei
Autor: Bancherul.ro
2014-09-23 14:37
"Un numar de 3 banci destul de mari s-au prezentat la directia supraveghere a BNR si m-au informat ca daca directiva europeana privind conversia creditelor din valuta in moneda nationala e transpusa la noi in alte conditii si vor fi obligate sa schimbe creditele la cursul din data acordarii, vor cere declansarea procedurii de infringement pentru Romania", a declarat, cu cateva momente in urma, Nicolae Cinteza (foto), directorul de supraveghere a bancilor din cadrul BNR, la comisia de buget, finante si banci din Camera Deputatilor, unde se dezbate un proiect de lege privind conversia creditelor din valuta in lei initiat de deputata PSD, Ana Birchall.
Cinteza spune ca proiectul de lege trebuie sa transpuna exact directiva europeana nr.17 din 2014, atat in privinta nemodificarii costurilor creditelor convertite din valuta in lei, cat si prin aplicarea legii doar pentru creditele acordate din martie 2016, nu si la cele in vigoare.
Cinteza a spus ca e nevoie de o definire foarte clara a notiunii de costuri suplimentare aferente conversiei creditelor, conform prevederilor art. 4 alin. 13 din Directiva, unde e definit costul creditului.
Respectivul articol defineste „costul total al creditului pentru consumator” si înseamnă costul total al creditului pentru consumator, conform definiției de la articolul 3 litera (g) din Directiva 2008/48/CE, incluzând costul evaluării bunului, în cazul în care o astfel de evaluare este necesară pentru obținerea creditului, dar excluzând taxele de înregistrare pentru transferul dreptului de proprietate asupra bunului imobil. Acesta exclude orice taxe plătibile de către consumator pentru nerespectarea angajamentelor prevăzute în contractul de credit.
"Orice modificare a conditiilor initiale ale creditelor trebuie tratata ca restructuare si presupune aceeasi analiza ca la acordare, respectiv o reevaluare a calitatii consumatorului si capacitatii sale de rambursare", a declarat Cinteza, precizand ca si garantiile aferente creditului trebuie reevaluate.
El a precizat ca in cazul in care legea se adopta cu actuala formulare neclara in privinta costurilor, atunci bancile vor fi obligate, conform normelor bancare, sa constituie provizioane suplimentare aferente creditelor reevaluate, ceea ce inseamna pierderi.
Ana Birchall: legea mea nu este o transpunere a directivei europene
Deputata Ana Birchall l-a contrazis pe Cinteza, sustinand ca proiectul ei de lege nu reprezinta o transpunere a Directivei 17, fiind initiat in februarie, inainte de adoptarea directivei europene.
Ana Birchall: “Nu este adevarat legat de procedura de infringement. Eu am spus de la inceput ca nu transpun directiva, nu e treaba noastra, ci a autoritatilor. Ce fac eu si colegii mei in calitate de deputati este sa venim in intampinarea Directivei 17 ce trebuie transpusa in legislatia nationala pana in martie 2016, iar numai in cazul in care aceasta nu se va transpune pana atunci, riscam sa fie declansata procedura de infringement.”
Deputata PSD a tinut sa mai faca urmatoarele precizari: "V-as ruga tare mult sa intelegeti ca aceasta initiativa legislativa a fost facuta pornind de la cele mai bune intentii, nu sa punem creditorii in capul creditorilor sau invers… dar repet sa se inteleaga: nu este o transpunere a directivei europene. Vine in intampinarea acestei directive europene.
"Multumesc BNR si bancilor care au inteles importanta elaborarii unei legi care intr-adevar sa ajute si oamenii de buna credinta care nu pot sa-si plateasca creditele, dar nici sa puna in pericol sistemul bancar."
Cei care comenteaza, gelosi fiind probabil ca nu au avut ei aceasta idee, sustinand ca e facuta cu scop electoral, as dori sa se uite cand a fost introdusa aceasta lege: in februarie, anul acesta, inainte ca directiva sa fie adoptata. Mai mult decat atat, acest proiect de lege este la pachet cu un alt proiect de lege extrem de important din punctul meu de vederre, si anume insolventa persoanelor fizice.
Deci va rog sa nu induceti ideea in aceste dezbateri ca suntem impotriva BNR, impotriva sistemului bancar, pentru ca nu este deloc adevarat, din contra. Si in perioada de consultare si in toata aceasta procedura este normal sa ne adunam la aceeasi masa, inclusiv BNR, care a venit cu un amendament cu care eu sunt de acord ca trebuie eliminat (conversia sa se faca doar in valuta in care clientii bancilor isi incaseaza veniturile, nu in orice alta moneda).
Multumesc BNR si bancilor care au inteles importanta elaborarii unei legi care intr-adevar sa ajute si oamenii de buna credinta care nu pot sa-si plateasca creditele, dar nici sa puna in pericol sistemul bancar."
Declaratia lui Nicolae Cinteza la comisia de buget-finante din Camera Deputatilor
Nicolae Cinteza: "E corect ce s-a spus aici, ca proiectul de modificare a OUG 50 reprezinta o transpunere a directivei europene nr.17 adoptata in februarie 2014, iar opinia BNR a fost transmisa Parlamentului printr-o scrisoare semnata de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.
Problemele pe care as vrea sa le ridic eu, in calitate de director al directiei de supraveghere din BNR, tocmai pentru a evita anumite ambiguitati care pot sa apara in procesul de implementare a modificarilor respective, se refera la definirea foarte clara a notiunii de costuri suplimentare.
Reamintesc ca la art 4 alin 13 din directiva e definit foarte clar costul creditului.
Reamintesc de asemenea ca orice modificare a conditiilor initiale de acordare a unui credit, conform regulamentului emis de Autoritatea Bancara Europeana, trebuie tratat ca o restructurare de credit, iar orice restructurare presupune aceeasi analiza, daca norma bancii nu prevede altfel. Si in general nu prea se prevede altfel in normele bancilor, deci presupune aceeasi analiza care s-a facut initial la acordarea creditului.
Cu alte cuvinte, presupune si o reevaluare a calitatii activelor clientului si a capacitatii lui de rambursare a creditului.
In conditiile date se modifica atat moneda cat si valoarea creditului, se trece dintr-o valuta in alta valuta, implicit notiunea de costuri suplimentare care nu trebuie sa apara (dupa cum prevede legea) nu poate fi respectata de catre banca, pentru ca banca va trebui sa-si modifice structura pasivelor care au stat la baza acordarii creditului.
In pasiv, in cazul creditelor in franci elvetieni, banca ramane cu franci elvetieni, dar din activ ii dispar activele in franci elvetieni, ceea ce inseamna ca banca in mod automat intra pe o pozitie valutara scurta, pentru care, conform directivei 48 privind institutiile de credit, apare o cerinta suplimentara de capital.
Deci notiunea aceasta trebuie foarte clar definita, pentru ca, in primul rand, ea nu poate fi respectata de banci, independent de consumator. Daca ramane asa definitia privind costurile suplimentare, fara sa fie foarte clar specificat, costuri suplimentare apar in primul rand pentru banci.
Al doilea lucru pe care as vrea sa-l supun atentiei dumneavoastra este ca disparitia unor costuri in valuta din activul bilantului, asa cum v-am spus, in mod direct, automat, va trece banca intr-o pozitie valutara scurta. Ce inseamna asta: banca va ramane cu obligatii in valuta – depozitele pe care le-a atras de la diversi clienti si care au fost folosite ca sursa pentru a se acorda creditul.
Depozitele respective raman in aceeasi valuta in care au fost exprimate pana in acel moment, iar banca nu poate interveni deloc asupra acestora, pentru ca are un contract cu deponentii care au venit si au depus bani la banca, sau are un contract cu un creditor international de la care banca s-a imprumutat cu franci elvetieni.
Acei creditori nu vor accepta sub nicio forma, pentru ca nu e momentul prielnic sa intrerupa contractul de finantare a bancii romanesti. De aceea, in mod automat banca romaneasca trebuie sa faca operatiuni de swap, care sunt generatoare de costuri, ca sa-si echilibreze pozitia valutara. Altfel, directia de supraveghere ii va cere capital de 8% din suma reprezentand o pozitie valutara scurta, iar in momentul de fata nu cred ca actionarii bancilor sunt dispusi sa vina cu capital.
Ultimul lucru pe care as vrea sa-l supun atentiei dumneavoastra sunt prevederile articolului 43, alliniatul 1, conditii tranzitorii, din proiectul de directiva, care spun ca prezenta directiva nu se aplica contractelor de credit existente inainte de 21 martie 2016.
Va informez de asemenea, pentru ca trebuie sa stiti in adoptarea deciziei pe care o veti lua, ca 3 banci destul de mari din sistem s-au prezentat la sediul directiei de supraveghere si m-au informat ca in conditiile in care directiva este transpusa in legislatia nationala in alte conditii decat asa cum este ea, prin grupul bancar-mama vor cere declansarea procedurii de infringement pentru Romania."
4 banci dau faliment daca se face conversia la cursul din data acordarii creditului, iar pierderile trebuie suportate de bugetul de stat
Nicolae Cinteza a mai spus urmatoarele, in finalul audierii la Parlament:
"Eu am ramas cu impresia ca s-a inteles aici ca nu am fi de acord cu aceasta conversie si nu stiu de ce, mai ales ca in spatele ei vine o directiva pe care vrem nu vrem trebuie transpusa. Deci nu putem spune nu acestei initiative legislative. Problema pe care am ridicat-o a fost de clarificare a unor notiuni care sa evite ambiguitatile in a o aplica.
In plus, foarte corect zic eu, din punctul meu de vedere, pentru ca noi supraveghem deponentii, nu cred ca cineva in tara asta cunoaste mai bine decat ANPC si BNR abuzurile pe care le-au facut bancile in procesul de creditare. Si daca au fost schimbari de conducatori in perioda asta, desi nu putem face public lucrul acesta, dar va garantez ca multi dintre ei au fost schimbati ca urmare a solicitarii noastre.
Un singur lucru as dori sa va spun: inchipuiti-va ca o banca care atrage un depozit in franci elvetieni de 100.000 de euro si da un credit de 100.000 de euro. Discutam astazi de conversia creditului de 100.000 d euro: atunci cand va trebui sa ramburseze depozitul respectiv, banca va trebui sa dea tot 100.000 de euro, la cursul in vigoare la data respectiva.
Diferenta dintre echivalentul in lei al acelui depozit si echivalentul in lei al creditului, si aici nu sunt de acord cu ce a spus un reprezentant al protectiei consumatorilor, s-a stabilit un curs oarecum anterior datei in care se face tranzactia. In conditiile in care se alege un alt curs decat cursul din data in care se face tranzactia, respectiv cursul din data in care s-a acordat creditul, pentru ca pe asta a fost facuta simularea, 4 banci dau faliment.
Iar bugetul de stat trebuie sa acopere diferenta pe care trebuie sa o plateasca fondul de garantare si suma de care dispune fondul de garantare, care e cam de 3 miliarde de lei. Deci sunt lucruri care trebuie discutate foarte clar in stransa legatura si cu partea de pasiv a bancii.
De acord cu conversia, dar in conditii prevazute in directiva. Asa cum e prevazut in momentul de fata in proiectul de lege, e corect, pentru ca se face conversia la cursul din data tranzactiei, deci eu personal nu am nimic impotriva conversiei."
Problema pasivelor in valuta si costul swap-ului valutar
Nicolae Cinteza: "Problema e atunci cand o banca are obligatii mai mari decat active si intra intr-o pozitie valutara scurta, caz in care reglementarea europeana spune foarte clar ca in masura in care pozitia iese dintr-un anumit interval trebuie impus capital suplimentar.
Ca sa iasa de sub incidenta acestei reglementari, banca trebuie sa modifice structura pasivelor, adica sa faca un swap valutar, ceea ce inseamna un cost suplimentar. Prevederea din proiectul de lege, "fara costuri suplimentare", deci fara sa spui pentru cine si ce structura de costuri trebuie evitata, e neclara.
Banca lucreaza cu banii deponentilor, deci atunci cand aplicam o masura de genul acesta trebuie sa ne gandim si la deponenti, pentru ca sunt banii lor.
Inchipuiti-va ca o banca mica, care atrage un depozit de 100.000 de franci elvetieni, da un credit de 100.000 de franci elvetieni, apoi apare proiectul de lege privind conversia si modifca structura activului, obliga banca sa converteasca creditul din franci elvetieni in lei, dar in pasiv ramane obligatia de a plati 100.000 de franci elvetieni la scadenta depozitului.
Asta e o problema pentru banca, intrucat este un cost pe care banca trebuie sa si-l asume. Vorbim doar de convertirea activelor in valuta, dar intre noi fie vorba, de convertirea de pasive s-a uitat. Noi in primul rand protejam deponentii.
Se pune asadar problema impartirii costurilor.
E adevarat ca si bancile nu au fost suficient de transparente si structura unui contract de credit, asa cum a fost formulat, da nastere la interpretari. Vedeti cazul de la Galati, unde desi deponentul avea dreptul sa ceara convertirea creditului atunci cand variatia de curs era mai mare de 10%, de fapt el nici nu a cerut conversia creditului. (Cinteza nu a citit stirea zilei de astazi din Bancherul.ro, in care se arata ca de fapt clientul Volksbank a cerut conversia, dar banca a refuzat, dupa cum se arata in motivarea deciziei de la Galati n.r.)
Am fost informat de unele banci ca in conditiile transpunerii directivei altfel decat in forma initiala, vorbeau de procedura de infringement, dar convingerea mea ca referirea lor era strict la conversia din data acordarii creditului si nu cred ca se refereau la altceva, o prevedere care in momentul de fata a fost discutata doar ca amendament si nu urmeaza a fi aplicata.
Cum ar putea aplica bancile conversia? Noi nu intervenim in reglementarile bancilor cu privire la acordarea creditelor, administrarea riscurilor se face de fiecare banca, nu de BNR."
Bancile si BNR urmeaza asadar sa realizeze o analiza a costurilor pe care le-ar avea in urma conversiei, pentru a se vedea impactul legii si modul in care s-ar putea aplica."
Comentarii
gelu-
Sunt riscuri suplimentare pt. banci referitor la cursul valutar de conversie ... Bancile nu vor sa piarda, vor fi deputati care sa sustina bancile.
tanase
-
sa inteleg ca la fel cum a postat si altcineva mai inainte,vor,sau exista deputati care vor sa ingenuncheze poporul,care popor plateste "papica si salarizarea lor". pana la urma bancile vor sa scoata banii clientilor din tara cum s-a mai intamplat.De ce sunt trei banci si nu unusprezece?Pentru ca astea trei banci sunt cele cu problemele cele mai mari.BNR-ul nu vrea decat sa sustina ideologia lor,neinteresandu-se de cum au dat credite si CEL MAI BINE SPUS,MONEDA CREDITULUI.Niciunul dintre clienti nu au primit CHF si cred ca nu ar mai fi ridicat banii daca ar fi vazut ca arata ca niste bilete de intrat pe stadion.
bogdy
-
aici e fan club Gheorghe Piperea for President.
cc
Mai multa transparenta!
Domnul Cinteza are afirmatii de tip zvon care lipsesc de credibilitate institutia reprezentata. De ce nu se comunica numele celor trei banci? De ce BNR nu este ingrijorata de modul riscant in care aceste banci s-au expus prin creditarea in monede exotice? De ce nu ordona exercitii de criza la aceste banci? De ce nu se porneste cu conversia acestor credite in EURO? Vrem sa accedem la EURO in cativa ani, ce rost mai are sa convertim francul elvetian in lei si apoi iar in EURO? Asteptam ca aceasta solutie sa vina de la BNR dar BNR doar ne ameninta utiand sa spuna ca au inchis ochii cand aceleasi banci si-au micsorat capitalul activ in Romania. Stau si ma intreb daca acest domn stie ce supravegheaza. Singurul lucru clar este ca vrea ca romanii sa plateasca pentru erorile manageriale ale acestor banci.
anonim
Lipsă de transparenţă!!!
Cele trei bănci sunt prea susţinute pentru a li se putea divulga identitatea??? Răspundeţi cei care aţi mai afirmat că vom adopta euro în 2016 şi nu are rost să ne împrumutăm în euro.... Plătim dobândă pentru banca-mamă,pentru banca, riscuri necunoscute din start,...,amendă pentru solicitare DAE?, amendă pentru soluţionări diferite în instanţă, când??? Aş vrea să citesc un articol despre divulgarea intervalului în care trebuie să fie costului total al creditului, aştept de 4 ani!!! Vă implor, nu mă distrugeţi!!!
anonim
Din seria nedreptăţi...
ANPCsau CJPC, au o evidenţă corectă cu procesele înaintate de instituţia lor şi soluţionate diferit? Clienţii au!!! De pe portalul justiţiei.... Problema e că cei puternici financiar, nu se gândesc la cei nedreptăţiţi...
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii
Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii
Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii
Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii
- Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online
- Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro
- Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude
- Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania
- Profitul bancilor, in crestere cu 10%
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Conturile Revolut cu BIC BREL, valabile doar pana la finalul lui 2024
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
Analize economice
- România, „lanterna roșie” a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în UE
- Deficitul contului curent, peste 24 miliarde euro după primele zece luni
- Deficit comercial record în octombrie 2024
- Productivitatea în comerț, peste cea din industrie
- -6,2% din PIB, deficit bugetar după zece luni
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Inflația anuală a crescut la 5,11%, prin efect de bază
- Datoria publică, 54,4% din PIB la finele lunii septembrie 2024
- România, tot prima dar în trendul UE la inflația anuală
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- Sistemul bancar romanesc este deosebit de bine pregatit pentru orice fel de socuri
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 8% pe primele 10 luni
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Am. uitat parola BTpay, incercind sa o recuperez mi-a blicat telefonul!!!
Telefon blocat din cauza ca am introdus gresit parola BT ... detalii
-
Vreau să-mi redeschideti aplicația online banching
Mi-au fost restricționati bani și acum nu am acces pentru ami recupera ... detalii
-
Crypto
Am depus în safepal o sumă de 1200 de usdt într-un pool și îmi timp de maxim 5 zile să-i ... detalii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii