BANCI | Interviu

Romania va avea in 2016 cea mai mare crestere economica dintre tarile din Europa de Est, intre 4% si 5%, estimeaza economistii bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-02 11:47

Economistii bancilor prognozeaza ca PIB-ul Romaniei va avansa in acest an cu aproape 4%, apropiat de cel din 2015, cel mai ridicat ritm de crestere dintre tarile din Europa de Est, existand chiar estimari de 5%, pe fondul masurilor de relaxare fiscala si relansarii investitiilor.

De exemplu, economistii BCR estimeaza o crestere de 3,8% a PIB-ului Romaniei in 2016 si de 4,1% in 2017, cel mai ridicat nivel dintre tarile din regiune, pe locul doi situandu-se Slovacia, cu 3,5% si Polonia, cu 3,3% in 2016 si 3,5% in 2017 (vezi graficul).

Dumitru Dulgheru, economistul BCR, precizeaza ca si in acest an, ca si in 2015, cresterea economica va fi sustinuta de consumul privat, pe fondul reducerii TVA-ului si cresterii veniturilor populatiei.

Economistii Raiffeisen Bank, condusi de Ionut Dumitru, care este si seful Consiliului Fiscal, un caine de paza al politicii fiscale a guvernului, sunt mai optimisti decat BCR: ei prognozeaza o crestere a economiei romanesti cu fix 4% in 2016, insa in privinta lui 2017 sunt mai rezervati, estimand o crestere mai mica, de doar 3,6%.

Estimarile Raiffeisen sunt foarte apropiate de cele ale economistilor grupului UniCredit, care se asteapta la o crestere economica de 3,9% in Romania in 2016, cea mai ridicata dintre tarile din regiune, si de 3,5% in 2017, sub cea a Poloniei, estimata la 3,8%.

Economistii ING sunt putin mai optimisti decat cei ai BCR, Raiffeisen si UniCredit: ei estimeaza o crestere de 4,2% a PIB-ului Romaniei in 2016.

La randul sau, agentia de rating Moodys prognozeaza o accelerare a economiei in 2016, datorita expansiunilor robuste ale consumului privat si investitiilor, precum si a unei cresteri solide a consumului public, care vor permite PIB-ului real sa creasca intr-un ritm de 4,1% in 2016. Agentia a majorat recent perspectiva de crestere a ratingului de la stabila la pozitiva (vezi aici detalii)

O prognoza mult mai optimista decat a celor patru banci mentionate mai sus vine de la economistii Bancii Transilvania. Ei considera ca economia interna ar putea creste cu 5% in 2016, datorita consumului privat si relansarii investitiilor. (vezi aici detalii)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii