BANCI | Opinie

Riscul de derapaj de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) a devenit destul de mare, apreciaza economistul BCR, Dumitru Dulgheru

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-27 11:06

Riscul unui derapaj în 2015 de la criteriul Maastricht privind deficitul bugetar (3%) inclusiv de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) sunt acum destul de mari, în special după decizia guvernului, insuficient fundamentată economic, de reducere a contribuțiilor sociale la angajator cu 5% începând din ultimul trimestru al anului curent, apreciaza economistul BCR, Dumitru Dulgheru, intr-un raport.

Conform datelor Ministerului Finantelor, deficitul bugetar s-a dublat in luna iunie, ajungand la 0,5% din PIB, insa continua sa fie cu mult sub pragul de 2,2% stabilit pentru acest an in acordul cu FMI si UE.

Economistul BCR considera ca aceste riscuri sunt legate de contextul geopolitic tensionat si de apropierea alegerilor, pe scena politica romaneasca observandu-se deja primele framantari.

Acestea sunt si riscurile pe care BNR le-ar putea lua in calcul atunci cand va decide daca mai relaxeaza sau nu politica monetara, intrucat indicatorii macroeconomici (inflatia mica, incetinirea cresterii economice si creditarea redusa) ar justifica o astfel de decizie.

Economistul BCR apreciaza ca inflatia aflata la minime istorice si perspectiva unei incetiniri a cresterii economice pe fondul unei creditari slabe sugereaza posibilitatea continuarii relaxarii politicii monetare, astfel ca este de asteptat ca BNR sa reduca dobanda cheie cu inca un sfert de punct, la 3,25% in trimestrul 3 (ramane de vazut cand, pentru ca BNR are doua sedinte de politica monetara in urmatorul trimestru: in 4 august si in 30 septembrie).

Dumitru Dulgheru considera ca o noua reducere a dobanzii de politica monetara ar putea avea ca efect o consolidare a dobânzilor de pe piața monetară la niveluri apropiate de cele actuale, permițând în același timp dobânzii cheie să-și reia măcar în parte rolul de semnal (coridorul de ±3pp în jurul dobânzii cheie este larg, însă oferă spațiu de manevră băncii centrale din punct de vedere al limitării volatilității cursului de schimb).

Inflatia la un nou minim istoric: 0,7%

Inflația anuală a atins in iunie un nou minim istoric, de 0,7%, în timp ce inflația CORE 2 ajustată – utilizată frecvent de banca centrală – se situa pentru a noua lună consecutiv în teritoriu negativ, se mai precizeaza in raportul economic al BCR.

Atât factori interni, cât și externi se află la baza încetinirii prețurilor în România. Pe partea internă, România a rămas deocamdată prizoniera deficitului de cerere agregată, iar din punct de vedere extern s-a resimțit din plin efectul prețurilor mici de la nivel European (România este un importator important de bunuri alimentare de bază din Uniunea Europeană).

Semnalele transmise de economia românească sunt mixte. Cererea internă nu și-a revenit pe deplin, cel puțin atât timp cât investițiile nu dau semne de revenire. Acestea au continuat să genereze contribuții negative la PIB în ultimele șase trimestre, inclusiv în trimestrul I a.c.

Consumul privat este într-o formă mai bună, dar trendul ascendent trebuie să confirme în continuare, mai ales după un an slab cum a fost 2013 (efectul de bază a fost unul pozitiv).

Salariul real a pășit mai ferm în teritoriu pozitiv, dar aceasta a fost mai ales apanajul inflației mici, și nu a creșterii nominale.

Transmisia politicii monetare este slaba

Transmisia politicii monetare este slabă, iar excesul de lichiditate – remarcat prin deviația negativă accentuată a tuturor dobânzilor din piața monetară de la nivelul dobânzii cheie – nu a susținut reducerea dobânzilor în lei la creditul privat (aceasta a fost una marginală la creditele în lei acordate companiilor sau persoanelor fizice în perioada martie-mai).

Dinamica creditului neguvernamental a rămas astfel una negativă și, până prezent, creditul în lei nu a crescut destul de rapid pentru a contracara reculului celui în valută, se mai arata in raportul BCR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii