BANCI | Ultima Ora

Rezultatele UniCredit Tiriac Bank in 2012: Profit de 177 mil. lei, in crestere cu 11,3%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-18 13:41

Comunicat de presa UniCredit Tiriac Bank:

Portofoliul de credite al UniCredit Tiriac Bank a crescut cu 9% in 2012, iar profitul net a avansat cu 11,3%, pana la 177 milioane lei

- Activele totale ale bancii au crescut cu 10%, pana la aproximativ 25 miliarde lei
- Banca s-a plasat pe locul 5 pe piata bancara din Romania, cu o cota de 6,9% in functie de active in 2012, in urcare cu o pozitie fata de anul anterior
- Volumul finantarilor UniCredit Tiriac Bank a crescut cu 9%, pana la 17,3 miliarde lei
- Volumul depozitelor atrase a urcat cu 20%
- Banca beneficiaza de niveluri bune ale lichiditatii si capitalului
La nivel consolidat, UniCredit in Romania (incluzand, pe langa banca, UniCredit Leasing Corporation si UniCredit Consumer Financing) a inregistrat o crestere a activelor cu 8% si a profitului net cu 9% anul trecut

18 martie 2013 - UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit net consolidat de 177,4 milioane lei (40 milioane euro) in 2012, potrivit standardelor de raportare financiara internationale (IFRS), in crestere cu 11,3% fata de 2011, datorita cresterii veniturilor si diminuarii provizioanelor.
Profitul net individual obtinut de banca (excluzand contributia UniCredit Consumer Financing) anul trecut este de 173,1 milioane lei, in crestere cu 11,5% fata de anul precedent. Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) s-a plasat la 6,8%, iar rentabilitatea activelor (ROA) la 0,7%.
Rata solvabilitatii este la un nivel confortabil, de 13,5% potrivit IFRS (calculata excluzand profitul inregistrat in 2012). Banca dispune de o pozitie buna de lichiditate.

Veniturile operationale ale UniCredit Tiriac Bank au crescut cu 2,1%, pana la 1,25 miliarde lei, in principal datorita evolutiei pe segmentul non-interest. Veniturile din dobanzi au fost influentate negativ de scaderea indicilor de referinta si a marjelor practicate pentru imprumuturi, in timp ce costurile de finantare au crescut, fiind compensate doar partial de cresterea cu 9% a volumului finantarilor.
Cheltuielile operationale au crescut cu 3,6%, incluzand impactul relocarii in noul sediu si a unor costuri variabile legate de activitatea de business. Eficienta a fost mentinuta, raportul intre costuri si venituri plasandu-se la 50,8% in 2012.

Provizioanele nete pentru activele financiare (preponderent credite ale clientelei) s-au diminuat cu 4,2% fata de anul precedent.

Volumul activelor a ajuns la 25,1 miliarde lei (5,7 miliarde euro) la finalul lui 2012, in crestere cu 9,8% fata de 31 decembrie 2011. Volumul creditelor din bilant a crescut cu 9,2% anul trecut fata de finalul lui 2011, pana la 17,3 miliarde lei (volumul total a ajuns la 19,9 miliarde lei daca includem si portofoliul de credite externalizate).

Creditele pentru segmentul Corporate au crescut cu 12%, volumul imprumuturilor pentru IMM-uri a crescut cu 54%, in timp ce imprumuturile ipotecare au ramas la aproximativ acelasi nivel, iar creditele de consum (incluzand UCFin) au inregistrat o scadere cu 10% anul trecut fata de 2011.

Depozitele clientilor totalizau 13,8 miliarde lei la 31 decembrie 2012, in crestere cu 20% fata de finalul lui 2011, un avans mai accentuat inregistrandu-se pe segmentul persoanelor fizice (28%). Raportul intre credite si depozite la finalul anului trecut a fost de 125%.
Tendinta de deteriorare a calitatii activelor observata la nivel de sistem bancar a continuat, desi mai temperat intr-o oarecare masura, pe fondul prelungirii crizei economice. Rata intarzierilor de peste 90 de zile la plata creditelor a ajuns la 12,2% in 2012, de la 11,7% cu un an in urma. Costul de risc a scazut la 188 puncte de baza, de la un nivel de 204 puncte de baza in 2011.

Acoperirea cu provizioane a portofoliului de credite s-a plasat la 7,8%. Calitatea activelor bancii se situeaza insa la un nivel mai bun decat media sistemului bancar.

Activele totale consolidate ale UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation si UniCredit Consumer Financing s-au plasat la 28,2 miliarde lei (6,4 miliarde euro), in crestere cu 8,2% fata de 31 decembrie 2011, iar profitul net consolidat al celor trei entitati a fost de 175 milioane lei, in crestere cu 9%. Capitalul social a crescut cu 8,5%, pana la 2,75 miliarde lei.

„Intr-un an 2012 cu o crestere mai degraba simbolica a economiei, cu o scadere reala a creditarii si pierderi semnificative pentru sistemul bancar, am reusit sa inregistram o crestere reala de doua cifre a business-ului, am echilibrat activele cu pasivele atrase de la clienti, am fost foarte atenti la riscurile potentiale, ne-am imbunatatit pozitia pe piata si am obtinut un profit bun, mentinand in general profitabilitatea la niveluri stabile. Anul acesta va fi marcat de criza prelungita, cu un nivel inca limitat al cererii si riscuri mai accentuate de default. Cu toate acestea, vedem oportunitati de crestere pe anumite segmente, dar si o nevoie de potentiale optimizari, menite sa sustina activitatea de baza a firmelor” a spus Rasvan Radu, CEO UniCredit Tiriac Bank.

Despre UniCredit Tiriac Bank

UniCredit Tiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeana de top cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrală si de Est, numarand peste 3.900 sucursale. In Romania, UniCredit Ţiriac Bank este una dintre principalele institutii financiare, oferind servicii si produse de inalta calitate pentru toate categoriile de clienti. Banca deserveste 591.000 de clienti, printr-o retea de 208 sucursale.

Banca isi propune sa mentina permanent clientul in centrul activitatilor sale, sa fie un partener cu care se lucreaza usor si sa fie o parte foarte activa a comunitatilor in care isi desfasoara activitatea.

Grupul UniCredit este prezent pe piata din Romania si prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

VEZI IN FISIERE PREZENTARILE LUI RASVAN RADU SI STANISLAV GEORGIEV - CFO

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Raiffeisen Digital Bank se inchide in Romania

Raiffeisen Digital Bank se inchide in Romania din luna martie 2025, a anuntat banca lansata in primavara anului trecut. "Ne pare rău să vă informăm că Raiffeisen Digital Bank AG își va înceta operațiunile și își va închide activitatea bancară detalii

Banca Transilvania isi continua cresterea sustinuta: +30% la operatiuni, +23% la credite, in primele 9 luni din 2024

Banca Transilvania a anuntat rezultatele obtinute in primele 9 luni din 2024: - Soldul creditelor nete a înregistrat o creștere 23% față de sfârșitul anului trecut; - Numărului total al operațiunilor procesate, în creștere cu 30,7%; - Numărul detalii

Problele de functionare a aplicatiei Revolut

Aplicatia Revolut a avut probleme de functionare pe parcursul zilei de astazi, conform reclamatiilor clientilor: "Aplicatia nu functioneaza. E pentru ultima oara cand imi tin toti banii in contul Revolut", conform unei postari pe pagina Facebook a Revolut. Banca a confirmat detalii

BCR lanseaza o noua varianta de plati cu numarul de telefon, o alternativa la Alias Pay

BCR lanseaza o noua varianta de plati doar cu telefonul, fara IBAN, cu cardurile Visa, o alternativa la platile tip AliasPay. Clientii persoane fizice ai BCR care au carduri Visa vor putea face plati, din aplicatia George, doar pe baza numarului de telefon, catre clientii altor banci din detalii

 



 

Ultimele Comentarii