BANCI | Analiza

Rezultatele societatilor de leasing in primul trimestru din 2010

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-05-26 18:21

In primul trimestru din 2010, membrii ALB Romania au raportat un volum total al activelor finantate in valoare de 235,676 milioane euro (97%), iar companiile neafiliate sunt estimate la un volum de 7,07 milioane euro (3%), astfel incat totalul contractelor semnate in trimestrul I 2010 (după valoarea activelor finanţate) de catre membrii ALB si companiile neafiliate insumează 242,746 milioane euro.

Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, astfel că 14% (35,063 milioane euro) din total au vizat echipamentele, 27% (66,172 milioane euro) sectorul imobiliar şi 59% (141,511 milioane euro) sectorul transporturilor. Cea mai mare cotă de piaţă este înregistrată de sectorul companiilor subsidiare ale băncilor, cu 63% din total, urmat de sectorul companiilor independente cu 26% şi de sectorul companiilor captive, cu 11%.

Valoarea totala a portofoliului inregistrata de societatile de leasing in primul trimestru din 2010 a fost de 3.687 milioane euro.

În domeniul transporturilor, autoturismele detin o cota de 49%, vehiculele comerciale grele 27%, iar vehiculele comerciale uşoare 24% din total.

Finantarea categoriei echipamentelor reprezinta o cota de 15% in domeniul constructiilor, 15% echipament medical, 12% in domeniul echipamentelor IT si software, 10% echipament agricol, 6% industria alimentara, 2% industria de prelucrare a lemnului, 2% echipament petrolier, 2% echipamente destinate industriei metalurgice , 2% echipament tipografic si 34% alte domenii.
Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria spatiilor de birouri clasa A, B si C, cu 51% si de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu un total de 23%; finantarea terenurilor reprezinta 2%, in timp ce restul de 24% reprezinta sectorul rezidential si al blocurilor de locuinte.

Clienţii corporativi au atras cea mai mare parte (95%) din totalul finanţărilor, urmaţi de componenta de retail (4%) şi de sectorul public (1%). Spre deosebire de anii precedenti si ca o solutie de adaptare la situatii de criza, perioada cel mai des întâlnită dupa durata contractelor de leasing este de peste 5 ani (29%), urmata de 3-4 ani (21%), 4-5 ani (21%), 2-3 ani (18%), 1-2 ani (7%) si de 1 an (4%) .

Rezultatul inregistreaza o scadere cu 32% a volumului finantarilor activelor noi in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent. Una din principalele cauze ale acestei evolutii o constituie birocratia excesiva si de lunga durata a procedurii judiciare de executare silita precum si lipsa unor masuri fiscale si macroeconomice de sustinere a agentilor economici in perioada de criza financiara.

ALB Romania este afiliata la Federatia Europeana a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope si Federatia Creditului de Consum din Europa - Eurofinas si concentreaza circa 97% din piata autohtona de leasing.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii