BANCI | Ultima Ora

Rezultate operationale in scadere la Banca Transilvania, dar profitul net creste

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-04-26 09:54

Profit operational al Bancii Transilvania (BT) a scazut cu 13%, echivalentul a 43 milioane lei, la 287 milioane lei, in primul trimestru din acest an, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand profitul operational a fost de 330 milioane lei.

Scaderea rezultatului operational a fost cauzata de pierderi de aproape 20 de milioane de lei in urma vanzarii de instrumente financiare detinute (titluri de stat), fata de castiguri de 60 milioane lei in T1 2016.

Atat veniturile din dobanzi cat si din comisioane au crescut cu 6%, respectiv 11%, in timp ce cheltuielile operationale s-au majorat cu 10%.

Desi profitul operational a scazut, BT a reusit sa-si majoreze profitul net cu aproape 8%, la 246 milioane lei, la nivel de banca, si cu peste 15%, la 266 lei, la nivel de grup.

Asta datorita faptului ca banca a inregistrat venituri din provizioanele pentru riscul de credit (reversari de provizioane) in valoare de aproape sase milioane lei, comparativ cu cheltuieli de peste 60 milioane lei in primul trimestru al anului precedent.

Creditele au crescut cu 1 miliard de lei

Soldul creditelor nete acordate de BT clientilor a crescut in primul trimestru din acest an cu 3,52%, echivalentul a aproape un miliard de lei, la un total de 28,168 miliarde lei, fata de nivelul inregistrat la finalul lui 2016.

Provizioanele pentru credite neperformante au crescut cu 0,71% in primul trimestru fata de sfarsitul lui 2016, la 510 milioane lei.

Depozitele de la clienti au fost insa in usoara scadere, cu 0,23% fata de decembrie 2016, soldul acestora ajungand la 41,753 miliarde lei in martie 2017.

Totalul activelor bancii au avansat cu 0,23% in T1 2017, la 51,888 miliarde lei si 52,066 miliarde lei la nivel de grup.

Rata creditelor neperformante, NPE (Non-Performing Exposures), conform definitiei Autoritatii Bancare Europene (ABE), a scazut la 9,22%, de la 9,84% in decembrie 2016.

Comunicatul BT

BT, 36.000 de credite noi acordate în primele trei luni ale anului

● Rezultate financiare la 31 martie 2017 ●

Primul trimestru al acestui an a însemnat pentru Banca Transilvania rezultate financiare pozitive şi intrarea în linie dreaptă cu pregătirea noilor platforme online, pentru a fi oriunde şi oricând pentru clienți, prin rețeaua de sedii şi acces digital.

Profitul net al Băncii Transilvania este de 246 milioane lei, iar cel al Grupului Financiar Banca Transilvania, de 267 milioane lei. În primele 3 luni ale acestui an, banca a acordat 36.000 de credite noi clienților retail, IMM şi Corporate.

Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administrație BT, declară: „A fost un început de an bun, cu rezultate conform obiectivelor şi aşteptărilor. Datorită perspectivelor dezvoltării economice din România suntem încrezători privind continuarea planurilor ambiţioase de creştere şi consolidare a băncii şi a Grupului BT. Suntem atenți la oportunităţile pieței bancare locale şi investim în digitalizare. Focusul nostru rămâne perfecționarea relației cu clienții, creşterea eficienței şi a valorii de piață a băncii”.

Rezultatele activităţii curente a Băncii Transilvania, la sfârşitul trimestrului I 2017:

- Profitul net al Băncii Transilvania este de 246 milioane lei, iar cel al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 267 milioane lei;

- Grupul Banca Transilvania a încheiat trimestul I 2017 cu active de 52,1 miliarde lei, din care 51,9 miliarde lei sunt aferente băncii, creditele nete reprezentând 54% din activele Grupului;

- Ritmul de creștere a veniturilor din comisioane operaționale: 11,1%;

- Eficiența operațională BT se păstrează la un nivel confortabil;

- În perioada ianuarie – martie 2017, la nivel brut, înainte de înregistrarea scoaterilor în afara bilanțului, creditele BT au crescut cu 3%, pe toate liniile de afaceri;

- Raportul credite/depozite este de 73% la sfârşitul trimestrului I 2017;

- Banca a lansat o platformă destinată micilor întreprinzători, BT Mic, întărind interesul băncii pentru încurajarea acestui segment al economiei româneşti. Până acum, BT Mic a avut peste 3.000 de cereri de credit.

- Peste 820 de mii de clienți folosesc acum internet banking de la Banca Transilvania, iar aproape 300 de mii de clienți accesează prin mobile banking produsele şi serviciile BT;

Programele de susţinere a creşterii veniturilor operaționale ale BT au rămas în atenția top managementului băncii, contribuind la creşterea veniturilor din comisioane şi din tranzacţionare. De asemenea, Banca Transilvania a investit şi investeşte în automatizarea şi digitalizarea proceselor, urmărind oferirea unei experiențe cât mai bune clienților.

Alte informații financiare:

Banca Transilvania are un portofoliu de 2,9 milioane carduri, care a generat tranzacții cu aproape 23% mai mari față de perioada similară a anului precedent. Cota de piață a băncii în funcție de volumul tranzacțiilor cu cardul este de peste 19%. Prin programul de loialitate STAR, Banca Transilvania are un portofoliu de 331.000 de carduri de credit.

Rata expunerilor neperformante conform EBA este de 9,22% la 31 martie 2017.

Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor care formează NPE conform EBA este de 64%.

Solvabilitatea băncii, luând în considerare profitul pe trimestrul I 2017, este de 19,3%; fără profit, aceasta este de 18,52%.

Banca Transilvania a continuat să se implice în viata comunității şi în prima parte acestui an, acordând aproape 5 milioane de lei unor programe din domenii precum: educație financiară şi antreprenorială, sport, cultură şi cauze sociale.

Banca Transilvania informează acţionarii că Raportul aferent trimestrului I 2017, întocmit în conformitate cu prevederile Articolului 113 lit. C din Regulamentul CNVM Nr.1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare va fi disponibil pe site-ul BT (pagina Acționari/Rezultate financiare), https://www.bancatransilvania.ro/actionari/rezultate-financiare/, începând cu 26 aprilie a.c.

Taguri: BT  Banca Transilvania  profit  credite neperformante  internet banking  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraProbleme cu functionarea cardurilor BCR

Clientii BCR nu si-au putut folosi cardurile la POS-uri si la bancomate pe parcursul zilei de marti, 29 aprilie, iar unii dintre ei nici ieri, conform reclamatiilor acestora si a unui anunt al bancii. “Unii dintre clienții noștri pot întâmpina dificultāți la detalii

Unicredit introduce semnatura electronica pentru creditele de consum

UniCredit anunta ca este "primul grup bancar din România care utilizeaza o semnătură electronică calificată emisă de o Autoritate de Certificare din România. Această semnătură este recunoscută pe deplin pe teritoriul României şi al Uniunii Europene cu valoare detalii

Patria Bank isi sporeste productia de credite, pentru a-si reduce pierderile

Patria Bank a inregistrat o pierdere de 19 milioane lei in primul trimestru din acest an, cauzata de volumul ridicat de titluri de stat detinute de banca in raport cu creditele acordate clientelei. Banca precizeaza ca pierderea a fost previzionata in buget si se va reduce in urmatoarele detalii

CEC Bank a obtinut un profit record in 2017

CEC Bank a obtinut in 2017 cel mai mare profit din istoria moderna a bancii, adica din ultimii zece ani, de cand banca statului roman a fost transformata dintr-o casa de economii intr-una comerciala, care sa concureze cu restul bancilor private. Astfel, CEC Bank a anuntat un profit brut detalii

Ultimele Comentarii