BANCI | Ultima Ora

Rezultate operationale in scadere la Banca Transilvania, dar profitul net creste

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-04-26 09:54

Profit operational al Bancii Transilvania (BT) a scazut cu 13%, echivalentul a 43 milioane lei, la 287 milioane lei, in primul trimestru din acest an, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand profitul operational a fost de 330 milioane lei.

Scaderea rezultatului operational a fost cauzata de pierderi de aproape 20 de milioane de lei in urma vanzarii de instrumente financiare detinute (titluri de stat), fata de castiguri de 60 milioane lei in T1 2016.

Atat veniturile din dobanzi cat si din comisioane au crescut cu 6%, respectiv 11%, in timp ce cheltuielile operationale s-au majorat cu 10%.

Desi profitul operational a scazut, BT a reusit sa-si majoreze profitul net cu aproape 8%, la 246 milioane lei, la nivel de banca, si cu peste 15%, la 266 lei, la nivel de grup.

Asta datorita faptului ca banca a inregistrat venituri din provizioanele pentru riscul de credit (reversari de provizioane) in valoare de aproape sase milioane lei, comparativ cu cheltuieli de peste 60 milioane lei in primul trimestru al anului precedent.

Creditele au crescut cu 1 miliard de lei

Soldul creditelor nete acordate de BT clientilor a crescut in primul trimestru din acest an cu 3,52%, echivalentul a aproape un miliard de lei, la un total de 28,168 miliarde lei, fata de nivelul inregistrat la finalul lui 2016.

Provizioanele pentru credite neperformante au crescut cu 0,71% in primul trimestru fata de sfarsitul lui 2016, la 510 milioane lei.

Depozitele de la clienti au fost insa in usoara scadere, cu 0,23% fata de decembrie 2016, soldul acestora ajungand la 41,753 miliarde lei in martie 2017.

Totalul activelor bancii au avansat cu 0,23% in T1 2017, la 51,888 miliarde lei si 52,066 miliarde lei la nivel de grup.

Rata creditelor neperformante, NPE (Non-Performing Exposures), conform definitiei Autoritatii Bancare Europene (ABE), a scazut la 9,22%, de la 9,84% in decembrie 2016.

Comunicatul BT

BT, 36.000 de credite noi acordate în primele trei luni ale anului

● Rezultate financiare la 31 martie 2017 ●

Primul trimestru al acestui an a însemnat pentru Banca Transilvania rezultate financiare pozitive şi intrarea în linie dreaptă cu pregătirea noilor platforme online, pentru a fi oriunde şi oricând pentru clienți, prin rețeaua de sedii şi acces digital.

Profitul net al Băncii Transilvania este de 246 milioane lei, iar cel al Grupului Financiar Banca Transilvania, de 267 milioane lei. În primele 3 luni ale acestui an, banca a acordat 36.000 de credite noi clienților retail, IMM şi Corporate.

Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administrație BT, declară: „A fost un început de an bun, cu rezultate conform obiectivelor şi aşteptărilor. Datorită perspectivelor dezvoltării economice din România suntem încrezători privind continuarea planurilor ambiţioase de creştere şi consolidare a băncii şi a Grupului BT. Suntem atenți la oportunităţile pieței bancare locale şi investim în digitalizare. Focusul nostru rămâne perfecționarea relației cu clienții, creşterea eficienței şi a valorii de piață a băncii”.

Rezultatele activităţii curente a Băncii Transilvania, la sfârşitul trimestrului I 2017:

- Profitul net al Băncii Transilvania este de 246 milioane lei, iar cel al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 267 milioane lei;

- Grupul Banca Transilvania a încheiat trimestul I 2017 cu active de 52,1 miliarde lei, din care 51,9 miliarde lei sunt aferente băncii, creditele nete reprezentând 54% din activele Grupului;

- Ritmul de creștere a veniturilor din comisioane operaționale: 11,1%;

- Eficiența operațională BT se păstrează la un nivel confortabil;

- În perioada ianuarie – martie 2017, la nivel brut, înainte de înregistrarea scoaterilor în afara bilanțului, creditele BT au crescut cu 3%, pe toate liniile de afaceri;

- Raportul credite/depozite este de 73% la sfârşitul trimestrului I 2017;

- Banca a lansat o platformă destinată micilor întreprinzători, BT Mic, întărind interesul băncii pentru încurajarea acestui segment al economiei româneşti. Până acum, BT Mic a avut peste 3.000 de cereri de credit.

- Peste 820 de mii de clienți folosesc acum internet banking de la Banca Transilvania, iar aproape 300 de mii de clienți accesează prin mobile banking produsele şi serviciile BT;

Programele de susţinere a creşterii veniturilor operaționale ale BT au rămas în atenția top managementului băncii, contribuind la creşterea veniturilor din comisioane şi din tranzacţionare. De asemenea, Banca Transilvania a investit şi investeşte în automatizarea şi digitalizarea proceselor, urmărind oferirea unei experiențe cât mai bune clienților.

Alte informații financiare:

Banca Transilvania are un portofoliu de 2,9 milioane carduri, care a generat tranzacții cu aproape 23% mai mari față de perioada similară a anului precedent. Cota de piață a băncii în funcție de volumul tranzacțiilor cu cardul este de peste 19%. Prin programul de loialitate STAR, Banca Transilvania are un portofoliu de 331.000 de carduri de credit.

Rata expunerilor neperformante conform EBA este de 9,22% la 31 martie 2017.

Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor care formează NPE conform EBA este de 64%.

Solvabilitatea băncii, luând în considerare profitul pe trimestrul I 2017, este de 19,3%; fără profit, aceasta este de 18,52%.

Banca Transilvania a continuat să se implice în viata comunității şi în prima parte acestui an, acordând aproape 5 milioane de lei unor programe din domenii precum: educație financiară şi antreprenorială, sport, cultură şi cauze sociale.

Banca Transilvania informează acţionarii că Raportul aferent trimestrului I 2017, întocmit în conformitate cu prevederile Articolului 113 lit. C din Regulamentul CNVM Nr.1/2006 privind emitenţii şi operaţiunile cu valori mobiliare va fi disponibil pe site-ul BT (pagina Acționari/Rezultate financiare), https://www.bancatransilvania.ro/actionari/rezultate-financiare/, începând cu 26 aprilie a.c.

Taguri: banci  credite  provizioane  BT  Banca Transilvania  profit  credite neperformante  internet banking  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraGuvernul a schimbat Codul Fiscal, pentru ca bancile sa achite mai multe impozite pe creditele neperformante vandute recuperatorilor de creante

Bancile nu vor mai putea deduce integral din impozitul pe profit creditele neperformante vandute recuperatorilor de creante, ci doar in limita a 30% din valoarea acestora, conform unei Ordonante a Guvernului de modificare a Codului Fiscal, publicata ieri in Monitorul Oficial, care va intra in detalii

Continua demonizarea bancilor: premierul ordona ANPC publicarea unui raport despre amenzile date bancilor iar senatorul PNL Florin Citu anuta ca Guvernul pregateste o taxa bancara (actualizat: Guvernul respinge ideea taxei bancare)

Dupa ce prim-ministrul Mihai Tudose si l-a luat drept consilier onorific pe avocatul Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor si cu oponii radical-extremiste impotriva sistemului bancar si BNR, a inceput o campanie populista de denigrare a sistemului bancar, probabil cu detalii

Decizii ASF: Proiectul de norma pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa) București, 17 august 2017 – În cadrul şedinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat măsuri privind cadrul de detalii

OTP Bank a avut pierderi in trimestrul doi, din cauza triplarii provizioanelor pentru credite neperformante

OTP Bank a avut pierderi de 6,7 milioane lei (447 milioane forinti – HUF) in trimestrul doi al acestui an, din cauza triplarii provizioanelor pentru creditele neperformante, astfel ca la jumatatea anului a inregistrat un profit net de 13 milioane lei (861 milioane HUF), in scadere cu 46% detalii

Ultimele Comentarii