BANCI | Interviu

Noul ministrul de Finante, Gheorghe Pogea: Vom reduce deficitul bugetar de la 4% la 1,7% in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-19 13:36

Viitorul guvern vrea să reducă deficitul bugetar de la aproximativ 4% din PIB în acest an la 1,7% în 2009, a declarat, vineri, ministrul de Finanţe desemnat, Gheorghe Pogea.

"Intenţionăm să reducem în mod drastic deficitul bugetar, de la circa 4% din PIB în acest an. Criza nu mai poate aştepta", a afirmat Pogea, citat de Reuters.

Cheltuielile publice vor fi reduse semnificativ, iar noul guvern va favoriza numai costurile legate de investiţii, a spus el.

Bugetul general consolidat va încheia acest an cu un deficit cuprins între 3% şi 4% din PIB, iar dacă încasările vor evolua în ultima lună mai bine decât în noiembrie deficitul va fi de 3-3,5%, a declarat, miercuri, actualul ministru al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Vosganian a afirmat, în urmă cu două săptămâni, că deficitul estimat al bugetului a urcat după 11 luni la 2,9% din PIB, în condiţiile unei scăderi drastice a veniturilor în octombrie şi noiembrie.

Noul guvern va fi investit, luni, de Parlament, iar PDL l-a propus pe Gheorghe Pogea în funcţia de ministru de Finanţe.

Pogea a menţionat că viitorul guvern speră că agenţiile de evaluare financiară vor decide să ridice ratingul de ţară în decurs de şase luni, astfel încât România să fie din nou în categoria de investment grade.

"Avem nevoie să restabilim încrederea investitorilor în economia României", a mai spus Pogea.

Două dintre cele mai mari agenţii de rating de pe plan internaţional, respectiv Standard&Poor's şi Fitch, au coborât în octombrie, respectiv în noiembrie, ratingul României sub pragul de investment grade, subliniind capacitatea redusă a statului de a evita o criză financiară şi economică severă, respectiv riscurile determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit.

Agenţia Moody's a anunţat că nu intenţionează să modifice perspectiva ratingului atribuit României.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii