BANCI | Opinie

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, ING: Romania nu va putea adopta euro in 2014

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-26 12:54

România va rata obiectivul privind adoptarea euro în 2014, întrucât procedurile necesită o perioadă mai mare de timp, potrivit lui Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank.

"Anul 2014 nu este posibil din punct de vedere tehnic", a afirmat, marţi, reprezentantul ING.

O condiţie a tranziţiei la moneda euro este menţinerea monedei naţionale în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM II) pentru o perioadă de doi ani. România şi-a stabilit ca obiectiv să adopte euro la orizontul anului 2014, ceea ce înseamnă că va trebui să intre în ERM II în anul 2012.

O evaluare a României va putea fi realizată, potrivit reprezentantului ING Bank, în primăvara anului 2013 sau în toamna aceluiaşi an.

Dacă evaluarea va fi realizată în aprilie sau mai 2013, mecanismul ERM II ar fi în vigoare de puţin peste un an, iar Banca Centrală Europeană nu ar fi de acord, întrucât acesta trebuie împlementat cu doi ani înainte de adoptarea propriu-zisă a monedei europene, a spus el.

În cazul în care evoluţia României va fi realizată în noiembrie 2013, "trebuie făcute pregătiri privind adoptarea euro şi există foarte multă birocraţie", care ar întârzia trecerea propriu-zisă la moneda europeană.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc consideră că "2015 plus" reprezintă un obiectiv realist.

Economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, a afirmat că "paradigma se cam schimbă cu adoptarea euro", în condiţiile în care mai multe state care nu voiau să utilizeze moneda unică europeană sau dintre cele care şi-au pus problema renunţării la aceasta se gândesc acum la stabilitatea cursului de schimb oferit de "umbrela euro".

El a menţionat că adoptarea euro va fi urgentată în anii următori.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene din mai, România îndeplineşte doar un criteriu din cele necesare adoptării monedei europene, respectiv cel privind stabilitatea bugetară, dar nu respectă prevederile legate de inflaţie, cursul de schimb şi condiţiile legate de convergenţa ratelor de schimb pe termen lung.

Inflaţia statelor membre care vor să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflaţiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut. Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a fost de 3,7% în octombrie.

De asemenea, datoria publică se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar în perioada de doi ani în ERM II cursul trebuie să se menţină într-o marjă de 15% faţă de o paritate stabilită în raport cu euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii