www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, ING: Romania nu va putea adopta euro in 2014

Autor: Bancherul.ro
2008-11-26 12:54
Romānia va rata obiectivul privind adoptarea euro īn 2014, īntrucāt procedurile necesită o perioadă mai mare de timp, potrivit lui Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank.

"Anul 2014 nu este posibil din punct de vedere tehnic", a afirmat, marţi, reprezentantul ING.

O condiţie a tranziţiei la moneda euro este menţinerea monedei naţionale īn mecanismul european al ratelor de schimb (ERM II) pentru o perioadă de doi ani. Romānia şi-a stabilit ca obiectiv să adopte euro la orizontul anului 2014, ceea ce īnseamnă că va trebui să intre īn ERM II īn anul 2012.

O evaluare a Romāniei va putea fi realizată, potrivit reprezentantului ING Bank, īn primăvara anului 2013 sau īn toamna aceluiaşi an.

Dacă evaluarea va fi realizată īn aprilie sau mai 2013, mecanismul ERM II ar fi īn vigoare de puţin peste un an, iar Banca Centrală Europeană nu ar fi de acord, īntrucāt acesta trebuie īmplementat cu doi ani īnainte de adoptarea propriu-zisă a monedei europene, a spus el.

Īn cazul īn care evoluţia Romāniei va fi realizată īn noiembrie 2013, "trebuie făcute pregătiri privind adoptarea euro şi există foarte multă birocraţie", care ar īntārzia trecerea propriu-zisă la moneda europeană.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc consideră că "2015 plus" reprezintă un obiectiv realist.

Economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, a afirmat că "paradigma se cam schimbă cu adoptarea euro", īn condiţiile īn care mai multe state care nu voiau să utilizeze moneda unică europeană sau dintre cele care şi-au pus problema renunţării la aceasta se gāndesc acum la stabilitatea cursului de schimb oferit de "umbrela euro".

El a menţionat că adoptarea euro va fi urgentată īn anii următori.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene din mai, Romānia īndeplineşte doar un criteriu din cele necesare adoptării monedei europene, respectiv cel privind stabilitatea bugetară, dar nu respectă prevederile legate de inflaţie, cursul de schimb şi condiţiile legate de convergenţa ratelor de schimb pe termen lung.

Inflaţia statelor membre care vor să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale nivelul mediu al inflaţiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut. Rata anuală a inflaţiei īn Uniunea Europeană a fost de 3,7% īn octombrie.

De asemenea, datoria publică se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar īn perioada de doi ani īn ERM II cursul trebuie să se menţină īntr-o marjă de 15% faţă de o paritate stabilită īn raport cu euro.