BANCI | Opinie

Mugur Isarescu trebuie sa raspunda astazi la trei intrebari esentiale despre ROBOR si taxa pe banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-01-08 09:39

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), va trebui sa raspunda astazi, in cadrul briefing-ului cu presa de dupa sedinta de politica monetara, la trei intrebari esentiale cu privire la masurile luate peste noapte de Guvern, la finalul anului trecut, cand a fost adoptata OUG 114.

1. ROBOR-ul a fost stabilit in mod arbitrar, printr-o intelegere neconcurentiala intre banci, pentru a-si majora profiturile, dupa cum au declarat reprezentantii Guvernului, motiv pentru care au nascocit asa-zisa taxa pe lacomie? (Si Consiliul Concurentei tace, inca)

2. Se poate aplica o taxa bancara in functie de ROBOR, fara sa fie afectata politica monetara si implicit credibilitatea si independenta BNR? Daca nu, ce trebuie facut?

3. Cum ar putea afecta taxa bancara sistemul bancar si mai ales care ar putea fi repercursiunile asupra populatiei si economiei?

BNR a raspuns indirect si partial la aceste intrabari, prin intermediul unei scrisori adresate Ministerului Finantelor si a unei opinii publicate de un membru al conducerii BNR, Daniel Daianu.

In scrisoarea catre Ministerul Finantelor se arata ca “ROBOR este o reflexie a politicii monetare a BNR, reglementarea acestuia fiind de competenta exclusiva a bancii centrale”, iar nivelul acestuia este corelat cu prima de risc si rata inflatiei. (vezi aici detalii)

Iar Daniel Daianu a sugerat Guvernului ca taxa ar trebui modificata, astfel incat sa nu fie raportata la ROBOR, dat fiind ca astfel ar fi afectata politica monetara a BNR. (vezi aici detalii)

Isarescu trebuie insa sa exprime pozitii clare si hotarate cu privire la modul in care este stabilit ROBOR si daca exista semne de intrebare in aceasta privinta.

Guvernatorul trebuie sa arate clar si care este rolul ROBOR in politica monetara si daca poate sau nu sa fie amestecat cu taxa bancara.

De asemenea, Isarescu trebuie sa exprime o opinie clara a BNR cu privire la efectele taxei bancare: cum va fi afectat sistemul bancar si mai ales implicatiile asupra economiei si populatiei.

Scrisoarea catre Ministerul Finantelor a luat in calcul prima varianta a taxei, care intre timp a fost modificata, iar contintul acesteia nu este foarte clar si este incomplet.

De aceea, BNR ar trebui sa publice o analiza actualizata si cat mai clara si completa a efectelor taxei bacare asupra sistemului bancar, care par a fi impovaratoare si ar putea afecta stabilitatea financiara a tarii.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpiniePatronatele protesteaza impotriva taxelor impuse de Guvern companiilor: vor avea efect devastator asupra economiei si vor fi platite de toti cetatenii

Patronatele protesteaza impotriva introducerii de catre Guvern a unor taxe pentru companii, fara consultarea mediului de afaceri, considerand ca vor avea efect devastator asupra economiei si vor fi platite de toti cetatenii. Comunicatul Conferderatiei Patronale detalii

APEL PENTRU PASTRAREA STABILITATII INDUSTRIEI FINANCIARE

Industria financiară din România este profund îngrijorată de măsurile anunțate de Guvernul României precum și de inițiativele legislative aprobate de Camera Deputaților, în condițiile în care introducerea unei astfel de taxe financiare și aprobarea pachetului de trei legi privind plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate și eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit cu caracterul lor retroactiv conduc la riscuri mari asupra stabilității sectorului bancar cu impact direct asupra capacității de creditare a populației, companiilor și a statului român. Efectele sunt deja resimțite prin deprecierile de pe piața de capital (peste 1,5 miliarde euro pe bursele detalii

Sondaj: jumatate dintre romani vor un credit

O pondere de 44% dintre români intenționează să contracteze un credit în următoarele șase luni – cei mai mulți dintre țările Europene sondate – și doar 8% sunt siguri că nu vor apela la această opțiune de finanțare, potrivit unui sondaj efectuat de către GfK detalii

Seful Erste Bank: situatia din Romania este foarte nefericita

Andreas Treichl, seful Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, considera ca situatia din Romania este foarte nefericita, pentru ca lucrurile se misca prea incet. El s-a plans de ritmul scazut al investitiilor in infrastructura si logistica. Un analist al bancii americane JP Morgan l-a detalii

Ultimele Comentarii

 • mda

  @Isa .. poate tu intri in "recesiune"... eu zis ca vezi in DEX ce inseamna recesiune si sa vezi cum ... detalii

 • BANCA ROMANEASCA

  Singura banca care o doare-n cot de clienti si nu a propus nicio conversie. Va rugam daragi ... detalii

 • Securitate si comisionare

  De acor dc a nu vor fi atat de mari comisioanele dar nu cred ca TPP-urile nu vor mai comisiona de ... detalii

 • Buna masura sa bagi economia in recesiune!

  Nu pricepi ca daca intra in faliment cateva banci intram si noi in recesiune? oricum creditarea va ... detalii

 • mda

  De trei ori mai ridicata decat profitul DECLARAT al bancilor. Profitul REAL este scos din Romania ... detalii