BANCI | Opinie

Mugur Isarescu: Preturile care se vantura in prezent pe piata imobiliara nu sunt reale, sunt preturi de oferta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-17 13:20

În cel mult o lunã si jumãtate, banca centralã ar putea da mai multe detalii despre indicele pietei imobiliare la care se lucreazã în prezent împreunã cu UNNPR, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isãrescu.

"Mai avem o lunã, o lunã si jumãtate de aranjamente tehnice, dupã care putem da un comunicat în acest sens. Este vorba de o culegere de date statistice care sunt foarte importante pentru o economie de piatã, iar în functie de acestea si de veridicitatea lor se vor lua decizii", a mentionat Isãrescu.

Aceastã mãsurã nu are rolul de a controla preturile, e vorba de date statistice si de a le da consistentã, a mai spus guvernatorul BNR.

"Credem cã datele care se vânturã în prezent pe piata imobiliarã sunt date de ofertã. Se cer niste preturi. Se vânturã aceste preturi care pentru mine nu sunt adevãrate, oricine poate sã cearã oricât, iar asta nu înseamnã cã e un pret de tranzactie", a declarat Isãrescu, care a adãugat cã cifrele mediatizate au darul de a-i "speria" si pe români, si pe strãini.

El a mai spus cã, fãrã o bazã de date statistice, se creeazã o întreagã fantasmã despre piata imobiliarã din România.

Isãrescu a mentionat cã vrea sã poarte discutii serioase despre piata imobiliarã având la bazã date statistice adevãrate care pot fi furnizate de notari.

Pe 8 aprilie, guvernatorul BNR declarase cã va avea o întrevedere cu reprezentantii asociatiei notarilor, pentru a începe discutiile cu privire la obtinerea unor date statistice pertinente despre piata imobiliarã româneascã.

"Nu suntem multumiti de datele statistice. O sã ne întâlnim probabil sãptãmâna viitoare cu asociatia notarilor la banca centralã sã vedem primul element pentru a face o abordare, pentru a tine cont de preturile pietei imobiliare, sã ai date statistice fundamentate care sã reflecte realitatea", declara Isãrescu.

În prezent, Institutul National de Statisticã (INS) nu oferã date despre preturile de pe piata imobiliarã româneascã, care au crescut cu aproape 400% în zona capitalei din 2003 pânã la finalul anului trecut si cu aproape 200% în restul tãrii, potrivit estimãrilor analistilor imobiliari, ca efect al cererii mari de locuinte acoperite insuficient de oferta disponibilã.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii