BANCI | Interviu

Mugur Isarescu despre frauda bancara: nu protejam pe nimeni, legea trebuie aplicata. Dar sa nu exageram, nu e vorba de o caracatita a bancherilor. Supravegherea BNR este suficient de tare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-02 15:06

Declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, facute la BNR, despre cazul fraudei bancare:

Intrebat daca este posibil, asa cum s-a spus in referatul procurorilor, ca frauda bancara sa fie raspandita in 80% din sistemul bancar, Mugur Isarescu a raspuns:

"Cum 80%? Poate 0,8%! E o eroare, nu are cum sa fie asa. Numai primele 3 banci au vreo 2.000 de unitati bancare, deci 16 unitati bancare (implicate in fraude) cat pot sa fie? Probabil ca e o eroare, daca asa s-a spus, n-am citit. "

Ar trebui intarita supravegherea bancara dupa evenimentele de ieri?

Mugur Isarescu: "Supravegherea bancara dupa noi este tare, intarita, si-si face datoria. N-as vrea sa se mai faca confuzia ca supravegherea bancara se ocupa de fiecare credit in parte. Acordarea creditelor este in responsabilitatea totala a bancilor comerciale. Ar fi si total anormal ca cineva sa dea credite si responsabilitatea sa fie in alta parte, la altceva. Acesta este modelul sistemului bancar pe doua etaje, sistemul economiei de piata.

Supravegherea bancara se ocupa de altceva, de lucruri foarte importante: se ocupa de faptul ca daca bancile gresesc in acordarea creditelor, sa plateasca actionarii, sa nu plateasca nu deponenentii; daca apar credite neperformante acestea sa fie provizionate pentru ca banca respectiva sau sistemul bancar sa nu intre in dificultate, pentru ca asta ar crea o mare problema pentru toata economia si inclusiv pentru deponenti.

Supravegherea BNR este suficient de tare

Deci acestea sunt functiile supravegherii bancare. Pe cazul nostru concret, o functie a supavegherii bancare este sa supravegheze ca bancile au unitati antifrauda in interiorul lor si sisteme antifrauda care functioneaza. Si am inteles ca ele functioneaza, au functionat, in orice caz, pentru ca bancile au semnalat cazurile de frauda.

De fiecare data este loc de intarire a supravegherii, ca sa va raspund, sa nu credeti ca suntem impotriva intaririi supravegherii. Dar dupa evaluarile nu neaparat ale noastre, ale altora, supravegherea BNR este suficient de tare. Sa nu confundati cu altceva. Sa nu confundati supravegherea cu faptul ca ne punem in spatele fiecarui ofiter de credite cate un supraveghetor. Sa nu se creeze aceasta confuzie.

Suntem totusi la 20 de ani de cand s-a introdus acest sistem. Supravegherea bancara nu da credite, nu supravegheaza credite bucata cu bucata, si nici fraude. Nu este treaba supravegherii si nici nu poate sa o faca, ar fi, sa spunem, un nonsens sa se creeze 40 de bani si apoi toata responsabilitatea sa se mute la banca centrala. Revenim la sistemul mono-banca daca visam la asa ceva, si da numai BNR credite, cum a dat inainte de 90, si incheiem discutia asta, decat sa o prelungim."

- Aceste fraude ar putea destabiliza sistemul bancar romanesc?

Mugur Isarescu: "Bineinteles ca sunt periculoase si agitatia oarecum exagerata in jurul acestui subiect. Chiar cifra care a aparut (frauda raspandita in 80% din sistemul bancar), nu stiu daca este adevarata. Cum sa reprezinte 16 unitati bancare 80% din sistemul bancar?

Aici trebuie moderatie, asa se procedeaza peste tot in lume cu sistemul bancar. Nu protejam pe nimeni, legea trebuie sa fie aplicata, justitia se aplica si in cazul sistemului bancar trebuie evitate exagerarile, mediatizarile exagerate, pentru ca dupa aceea toata lumea va avea de suferit pentru o instabilitate bancara.

E vorba de 3 banci (implicate in cazul de fraude), din care una, din cate am inteles, spun asta pentru ca noi nu ne ocupam de politie, nu suntem nici procuratura nici politie, fiecare trebuie sa-si faca datorie si salutam de fiecare data actiunile de aplicare a legii, categoric. Aici este vorba de 3 banci (BCR, BRD si CEC). In cazul unei banci situatia inca nu este clara, nu este vorba de o caracatita a bancherilor, pentru ca daca-i numeri sunt mai putin decat degetele de la 2 maini, e mai degraba vorba de un grup infractional din afara bancilor.

Si este vorba de 16 unitati bancare din 3 banci. Daca memoria mea este buna, cred ca cele 3 banci au vreo 2.000 de unitati bancare, poate chiar mai multe.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii