BANCI | Analiza

Moody’s ameninta Romania cu scaderea ratingului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-06 08:48

Agentia de evaluare financiara Moody’s, singura mare institutie de profil care inca mai pastreaza Romania in categoria tarilor sigure pentru investitii, a transmis un avertisment dur Romaniei, indicand ca ratingul de tara depinde atat de stabilizarea situatiei fiscale, cat si de identificarea surselor de finantare.

"Intrarile de capital scad din cauza lipsei de lichiditate din sistemul bancar european, limitand optiunile de finantare ale Guvernului", arata un raport al Moody’s, citat de Romania Libera.

Mai mult, analistii Moody’s lasa sa se inteleaga ca agentia de evaluare ar putea cobori, la randul ei, ratingul Romaniei la un nivel noninvestitional daca observa ca noul Guvern nu va lua masuri de austeritate.

"Ratingurile actuale ale Moody’s pornesc de la supozitia ca noul Guvern, care va prelua fraiele la inceputul lui ianuarie 2009, va lua masuri prompte si drastice pentru a stabiliza situatia", a declarat analistul Kenneth Orchard. In prezent, ratingul de tara al Romaniei acordat de Moody’s este de "Baa3", cu perspectiva stabila, cea mai joasa treapta din categoria investitiilor sigure.

Orchard avertizeaza ca datele statistice indica o incetinire puternica a economiei in aceasta perioada. De altfel, Moody’s isi mentine prognoza de recesiune a economiei in 2009, estimand o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 0,3%.

Pe de alta parte, a observat Orchard, Guvernul a fost fortat sa se finanteze pe termen scurt la randamente "nepermis de mari". Intr-adevar, in ultimele doua luni, Ministerul Finantelor a vandut titluri de stat la dobanzi apropiate de 14,25% pe an, pragul maxim acceptat pana acum de stat. In plus, arata Moody’s, factura electorala a fost mare: cheltuielile guvernamentale actuale si cele promise au crescut semnificativ in perioada de dinaintea alegerilor.

De altfel, agentia de rating se asteapta ca Guvernul sa ia decizii foarte aspre in aceasta luna. "Moody’s crede ca noul Guvern va lua masuri prompte si drastice in ianuarie 2009 pentru a se ocupa de deteriorarea balantei bugetare si de problema finantarii. Un pachet comun FMI/UE, la fel ca in cazul Ungariei si Letoniei, pare tot mai probabil", a mai spus in raport Orchard.

Guvernul porneste la drum in noul an cu un deficit fiscal neacoperit de imprumuturile din 2008. "Deja au nevoie de o suma foarte mare de bani, pe care nu au atras-o anul trecut. Vorbim aici de un deficit bugetar de 21-22 miliarde lei, din care circa 10 sunt neacoperite de imprumuturile statului", spune economistul ING Bank Romania Vlad Muscalu. Moody’s estimeaza ca deficitul bugetar al anului trecut a fost de 3,4% din PIB si va ajunge la 4,9% din PIB in 2009, in conditiile in care ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, tinteste un deficit de 1,7%. "Prognoza noastra este aproape la fel de pesimista ca cea a celor de la Moody’s. Noi vedem deficitul la 5,5% din PIB in 2009", a mai declarat Muscalu. El spune ca va fi foarte greu ca actualul Guvern sa coboare deficitul fiscal la 1,7%, in conditiile in care cele mai importante cheltuieli sunt deja asumate, anume pensiile si salariile. Pe de alta parte, veniturile fiscale ale statului se deterioreaza incontinuu, in conditiile in care afacerile companiilor sunt in scadere, a subliniat Muscalu.

"Ratingurile ar putea fi micsorate daca noul Guvern nu va reusi sa stabilizeze balanta bugetara si sa gaseasca surse suplimentare de finantare a sectorului public", a avertizat Orchard. Pe de alta parte, optiunile de finantare ale Romaniei sunt limitate, in conditiile in care pietele interne si externe cer randamente tot mai mari. Economistul ING considera ca un amestec intre piata interna si cea externa ar putea fi cea mai buna solutie pentru finante.

In primele 29 de zile din decembrie, veniturile la bugetul de stat au scazut cu aproape 24% fata de aceeasi perioada din 2007, la 5,2 miliarde lei, conform datelor Ministerului Finantelor. Scaderea reala este si mai mare, in conditiile in care statul se astepta la o crestere fata de veniturile din 2007. Totusi, veniturile bugetare totale au crescut cu 28,7% in primele 11 luni ale anului trecut fata de perioada similara din 2007, la 87,6 miliarde lei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii