BANCI | Interviu

Legea darii in plata determina bancherii sa se gandeasca la un cod de conduita pentru cazurile sociale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-10 14:49

Bancherii sunt dispusi la orice sacrificii numai sa scape de legea darii in plata: “Ne gandim sa elaboram un cod de conduita in care sa specificam clar ce ar trebui sa faca o banca in cazuri sociale, cand clientii nu-si mai pot plati ratele la credite”, spune Rasvan Radu, presedintele UniCredit.

Proiectul de lege privind darea in plata, precizeaza el, nu are ca efect o protectie sociala a clientilor bancilor care si-au luat credite pentru propria locuinta, dupa cum se prevede in expunerea de motive a legii, impactul principal fiind asupra celor care au facut investitii imobiliare.

De altfel, a adaugat el, pentru protectia sociala a clientilor exista alte legi care previn cazurile de abuzuri ale bancilor, precum SAL (solutionarea alternativa a litigiilor) sau legea insolventei. “Deci de ce trebuie o alta lege?”

“Nu multi dintre cei cu credite mici, luate pentru cumpararea locuintei personale, vor fi dispusi sa le paraseasca pentru a plati chirie. Pentru ca valoarea unei locuinte nu se raporteaza la pretul pietei, ca in cazul unei investitii imobilliare, are o altfel de valoare, personala. Nu spun ca nu vor fi si dintre cei care au luat casa pentru ei care vor veni sa o returneze, dar acestia vor fi foarte putini, impatul principal va fi asupra celor care au facut investitii in imobiliare, in case de vacanta, terenuri”, a spus Radu, in cadrul unei conferinte de presa.

El a precizat a UniCredit Bank a realizat o serie de simulari pentru a vedea impactul asupra portofoliului de credite al bancii in cazul in care legea s-ar adopta in forma actuala.

“Vom fi capabili fara problemme sa absorbim socurile”, a precizat el, intrucat UniCredit are un volum mai mic de credite imobiliare fata de alte banci mari, banca avand mai multe credite de consum si corporate.

Comentarii

gabi b
!
"De altfel, a adaugat el, pentru protectia sociala a clientilor exista alte legi care previn cazurile de abuzuri ale bancilor, precum SAL (solutionarea alternativa a litigiilor) sau legea insolventei"- serios???? se aplica aceste legi? sunt functionale in momentul de fata???



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii