BANCI | Analiza

In ce conditii se mai acorda, daca se acorda, creditele ipotecare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-21 15:43

Credit Zone intermediaza credite, desi e perioada de “criza”, desi e “blocaj financiar”, arata o analiza realizata de Marina Sterpan
Communication Manager Credit Zone.

Intentionam sa atragem atentia asupra unor afirmatii care, in ultima vreme, au alimentat o criza falsa a creditelor. Blocajul pomenit in presa din ultima vreme este de fapt, o scadere drastica a creditarii inregistrata din cauza situatiei internationale si a noilor cerinte BNR. Blocajul aparut in mod real este cel inregistrat in domeniul imobiliarelor, care a afectat partial si procesul de acordare a creditelor ipotecare, acestea fiind axate pe achizitia de imobile noi.

“Bancile sunt in expectativa, urmarindu-si una alteia miscarile in piata. Criza financiara a oprit temporar procesul de creditare.”

Acestea sunt impresiile create si sustinute in ultima vreme, atat de presa cat si de reprezentantii unor institutii financiare, chiar si de unii brokeri de credite.
Clientii institutiilor financiare sunt descurajati de blocajul pietei.

Rolul brokerului, in aceasta perioada, este de a clarifica situatia creditelor din bancile din Romania si de a indrepta solicitantii catre o solutie optima de imprumut.

Bancile acorda credite

Desi presa este plina de afirmatii care sustin suspendarea temporara a procesului de creditare, Credit Zone afirma contrariul: bancile acorda credite conform noilor reglementari.
Portofoliul de parteneri CreditZone cuprinde 18 din principalele institutii financiare romanesti. 12 dintre acestea analizeaza dosarele de credit pe noile conditii de creditare, si acorda imprumuturi conform regementarilor BNR.

Credit Zone analizeaza cum s-au modificat creditele ipotecare in criza financiara, care sunt caracteristicile unui imprumut dupa implementarea regulilor impuse de banca centrala.

 Costurile unui imprumut au crescut cu pana la 5%.
Este adevarat ca sunt mai mari costurile totale, dar piata creditelor nu este blocata. Imprumuturi se acorda in continuare, insa in conditii conforme cu situatia financiara actuala.
Pentru a preveni acordarea unor credite fara acoperire, bancile au ridicat valoarea dobanzilor si a comisioanelor impuse in functie de riscul generat de fiecare tip de produs si de valuta.
Ofertele de creditare in franci elvetieni au fost suspendate, au reaparut creditele in dolari; euro este in continuare valuta preferata.

 Avansul a devenit obligatoriu
Micsorarea gradului de indatorare acceptat de banci in functie de tipul de credit, a generat (in cazul creditului ipotecar) introducerea unui aport propriu din partea clientului.

Aparitia avansului nu este un detaliu menit sa blocheze cererea de credite pentru casa. Acest lucru este dovedit de constanta solicitarilor pentru credite cu ipoteca pe care Credit Zone le primeste in continuare din partea populatiei. De asemenea, sa ne amintim de perioada dinaintea “relaxarii” creditelor. Gradul de indatorare maxim acceptat pana la inceputul anului 2007 era 35% pentru creditele ipotecare. Avansul obligatoriu solicitat era de minim 25%.
Si totusi, romanii beneficiaza si astazi de imobile obtinute prin credite in acea perioada.

Ofertele de creditare prin noile conditii presupun un grad de indatorare care ajunge la lei si pana la 67%. Din caracteristicile primite de la bancile partenere am constatat ca gradul de indatorare este mai mare la creditele in lei si variaza in functie de clasa de risc alocata clientului, valuta creditului, categoria de produs, nivelul de venit al clientului si durata creditului.

 S-a introdus fisa fiscala
Schimbarile care au afectat accesul la credite tin si de profesia si tipul de activitate al solicitantului. Noile produse prefera salariatii ca fiind persoanele cele mai eligibile din acest punct de vedere. Alte venituri in afara de salariu trebuie justificate prin documentate suplimentare.

S-a vehiculat ideea ca introducerea fisei fiscale ingreuneaza procesul de creditare.

Din aplicatiile de credit depuse in aceasta perioada la banci reiese un timp mediu de asteptare de 40 de zile pe dosar. Din primele statistici ale acestui an se observa un timp de analiza alocat unui dosar in jur de 30 de zile.

Trebuie sa subliniem ca la inceputul acestui an, cand nu erau semne de criza, am avut dosare aprobate in doua saptamani de la anumite banci si altele solutionate in mai mult de doua luni. Situatia este aceeasi in aceasta perioada; unele banci nu mai acorda deloc credite, altele sunt chiar expeditive in solutionarea dosarelor.
Timpul de raspuns tine de organizarea interna si de flexibilitatea permisa de fiecare banca in parte.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii