BANCI | Ultima Ora

IMM-urile din Germania pot obtine credite cu dobanzi de doar 1% pe an. Si totusi, le refuza! De ce? Pentru ele este mai importanta stabilitatea decat o oferta efemera

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-01-21 08:44

IMM-urile din Germania sunt asaltate de ofertele marilor banci comerciale care vor sa le acorde credite cu dobanzi foarte mici, de 1% pentru finantarile de pana la 1 an si 2% pentru cele la termen de 3 ani, dar cu toate acestea, ele prefera sa ramana clienti fideli micilor cooperative de credit si bancilor de economii cu care colaboreaza de zeci de ani. De ce?

“Filosofia mea este sa raman loial bancii cu care am lucrat dintotdeauna, pentru ca, in cazul unei crize, ma astept la aceeasi loialitate si din partea bancii”, spune Steffen Walter, directorul unui producator de echipamente de siguranta, Hema, citat de Reuters. “Bancherul nostru, de la banca de economii Maingau, cunoaste pe dinafara modul de functionare a intreprinderii noastre”, adauga el, subliniind ca acest lucru permite bancii sa-i aprobe foarte rapid si usor orice nevoie de finantare.

Un studiul al firmei de audit Ernst&Young arata ca firmele din Germania apreciaza acum mai mult increderea in finantator decat costurile unui credit.

Unui Mittelstand (IMM) nu-i plac schimbarile neprevazute, nu vrea sa se confrunte cu situatia in care nu mai poate apela dintr-o data la un produs de finantare cunoscut sau chiar la o alta banca, spune un reprezentant al Commerzbank, a doua mare banca germana, specializata in creditarea IMM-urilor, cu un stoc de credite in valoare de 130 de miliarde de euro pentru acest sector.

Insa competitia marilor banci pentru creditarea sectorului Mittelstand din Germania este in crestere. In timp ce Commerzbank vizeaza o crestere de 5% a volumului de finantari pentru IMM-uri, target-ul va fi greu de atins in conditiile in care banci precum BNP Paribas sau HSBC Trinkaus se concentreaza pe majorarea volumelor de afaceri in acest sector al micilor producatori.

Si Deutsche Bank, prima banca germana, a anuntat ca-si va majora numarul de unitati pentru deservirea companiilor, de la 70 la nu mai putin de 250 in urmatoarea perioada.

Marile banci comerciale detin doar 15% din piata creditelor corporate din Germania, in timp ce cooperativele de credit si casele de economii locale controleaza 60% din piata.

Cresterea competitiei pentru finantarea IMM-urilor, stimulata de costurile foarte mici ale banilor, in contextul general al crizei, prin care marile banci centrale ale lumii au redus dobanzile aproape de 0, ar putea avea insa consecinte negative pe termen lung, avertizeaza specialistii. Asta pentru ca exista tendinta ca intr-o competitie ridicata si cu dobanzi foarte mici, riscul sa nu fie evaluat adecvat.

Comentarii

gelu
la noi
La noi sectorul finnciar al cooperativelor de credit /credit unions/ sau vechile CAR-uri ... nu este suficient de consolidat financiar si popular. Este o greseala strategica economica - dar, se datoreaza si poblemelor interne pe care le-am avut de la criza bancara din anii 1998 - 2000 cand datorita falimentelor catorva banci cu capital romanesc, s-a afectat increderea in sistemul financiar autohton. Acuma, suntem in situatia in care suntem si ... nu vad ca BNR, Min. de Finante, asociatia bancilor, asociatii ale oamenilor de afaceri, fondurile de garantare, etc. sa se adune si sa puna la cale un sistem viabil al creditului local autohton (gen cooperative de credit, CAR-uri pentru finantarea economiei comunitatilor locale, etc.). Ar trebui insa reluata o astfel de initiativa la nivel national.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii