BANCI | Interviu

Guvernul primeste un avertisment si de la Mugur Isarescu, dupa cel de la Comisia Europeana: nu distrugeti echilibrele macro-economice restaurate cu atata truda!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-15 16:59

Dupa ce ieri Comisia Europeana a refuzat sa aprobe o noua evaluare a acordului de finantare tip preventiv cu Romania, care expira in septembrie, avertizand ca exista riscul cresterii prea abrupte a deficitului bugetar din cauza preconizatei reduceri a TVA si altor relaxari fiscale in 2016, care este an electoral, guvernul roman a primit astazi, indirect, un avertisment si de la guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Acesta a declarat ca politica fiscala trebuie mentinuta prudenta, pentru a pastra echilibrele economice "restaurate cu atata truda" de-a lungul ultimilor ani.

"Ar fi o eroare să ignorăm lecţiile crizei internaționale și experiențele noastre, cedând tentaţiei de a opta pentru măsuri cu consecinţe temporare, în detrimentul dezvoltării pe termen lung", a spus Isarescu, cu aluzie la masurile de relaxare fiscala pe care guvernul a inceput sa le implementeze din acest an, precum reducerea TVA la alimente, alte astfel de masuri urmand a fi adoptate si in urmatoarea perioada, precum reducerea TVA de la 24% la 19% din 1 ianuarie 2016.

Acesta este si motivul pentru care Comisia Europeana a anuntat ieri ca programul cu Romania este deraiat (off-track), intrucat estimeaza ca deficitul bugetar al tarii va creste brusc in 2016, la 3% din PIB.

Guvernatorul Isarescu a subliniat ca eforturile de ajustare a indicatorilor macroeconomici pe parcursul ultimilor ani dau acum roade:

"Eforturile perseverente de după 2009, de restabilire a echilibrelor macroeconomice, derulate împreună cu partenerii instituționali internaționali, au fost dureroase, ca orice proces de ajustare, dar au dat roade. Deficitul de cont curent a fost corectat de la peste 13% în 2007 la valori sub 1 la sută, inflaţia medie anuală a coborât la minime istorice de la un nivel de peste 9% înainte de 2006. Pe acest fond, ratele de dobândă la credite s-au redus la minime istorice. Efortul susţinut de consolidare fiscală a condus nu doar la eliminarea deficitului excesiv, ci şi la atingerea obiectivului pe termen mediu de deficit structural (1 la sută) la sfârşitul anului trecut. În acelaşi timp, producţia a revenit la nivelul din 2008, creşterea economică fiind acum nu doar robustă, judecând după standardele actuale la nivel european, ci – de aceasta dată – şi sustenabilă."

Isarescu a subliniat insa ca echilibrele restaurate cu atata truda trebuie pastrate si nu trebuie luate masuri care sa dea rezultate pe termen scurt, precum stimularea consumului, ci masuri pe termen lung, care sa sustina dezvoltarea durabila si echilibrata a economiei.

"Dacă perioada ajustărilor macroeconomice pare să se fi încheiat pentru România, misiunea viitoare a politicilor economice este aceea de a păstra echilibrele restaurate cu atâta trudă, de a da dovadă de prudență și măsură în dozarea deciziilor viitorare, deplasând totodată accentul spre reforme structurale de natură să amplifice potenţialul de creştere a economiei românești.

Ar fi o eroare să ignorăm lecţiile crizei internaționale și experiențele noastre, cedând tentaţiei de a opta pentru măsuri cu consecinţe temporare, în detrimentul dezvoltării pe termen lung. Nu există substitut la politicile macroeconomice echilibrate, corect implementate și corect explicate. Această perspectivă pe termen lung impune deci ca în centrul politicilor economice să se afle nu numai managementul cererii agregate, dar și obiectivele stabilității macroeconomice, să se afle deasemenea dezvoltarea durabilă și îmbunătăţirea competitivităţii economiei româneşti", a avertizat Mugur Isarescu, in cadrul unui discurs sustinut la BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii