BANCI | Analiza

Fondul Monetar Internaţional estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 3,5% in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-26 16:00

Fondul Monetar Internaţional estimează că economia României va creşte anul viitor cu 3,5%, sub nivelul de 4,8% indicat în octombrie, în contextul înrăutăţirii capacităţii băncilor de a se finanţa în străinătate, ceea ce va afecta investiţiile şi consumul, şi al anticipării încetinirii exporturilor.

"Turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale s-au intensificat de la previziunile din octombrie, şi au rezultat în continuarea decelerării creşterii economice reale. Acest lucru a afectat în mod nefavorabil capacitatea băncilor din România de a se finanţa în străinătate, în contextul în care costurile finanţării au crescut şi limitele de expunere s-au redus, ceea ce influenţează negativ investiţiile şi consumul", a declarat agenţiei MEDIAFAX reprezentantul FMI în România, Juan Fernandez-Ansola.

El anticipează că o încetinire severă a cererii pe pieţele de export ale României, în principal din Uniunea Europeană (UE), va influenţa negativ exportatorii români.

Previziunile FMI privind de creşterea economică a României în 2008 au fost menţinute la 8,6%, în condiţiile în care există o situaţie favorabilă, în special ca urmare a recoltei agricole bune.

"Totuşi, încrederea consumatorilor a fost deja afectată, aşa cum demonstrează scăderea vânzărilor de maşini, cu toate că există câţiva factori în joc. După cum se spune, câţiva investitori şi-au amânat proiectele, în principal din cauza finanţării mai scumpe şi creşterii incertitudinii. Astfel, previzionăm în continuare o creştere economică puternică în trimestrul al treilea, care va încetini însă în ultimele trei luni ale anului şi, desigur, în primul trimestrul din 2009. Investiţiile, în special în construcţii, consumul şi apoi exporturile vor încetini, probabil, în această ordine", a spus Ansola.

Reprezentantul FMI a arătat că multe vor depinde de politicile statelor industrializate, atât în ceea ce priveşte finanţarea bancară, cât şi exporturile, precum şi de capacitatea României de a profita de "oportunitatea unică" a fondurilor alocate de UE pentru a-şi dezvolta infrastructura.

Politicile fiscale prociclice anterioare fac ajustarea mai dificilă şi lasă mai puţin loc pentru absorbţia efectelor încetinirii economice, apreciază Ansola.

La începutul lunii octombrie, FMI a revizuit în urcare estimările privind creşterea economică a României în 2008, de la 5,4%, nivel anticipat în aprilie, la 8,6%, iar pentru anul viitor de la 4,7% la 4,8%.

Reprezentantul FMI în România anunţa, la finele lunii octombrie, o proiecţie de 4-5% pentru creşterea economică de anul viitor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii