BANCI | Analiza

FMI spune ca „BNR trebuie sa-si reevalueze eficienta cadrului de politica monetara”

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-02 11:19

Fondul Monetar International (FMI) recomanda BNR sa consolideze transmisia politicii monetare  si sa accelereze solutionarea problemei creditelor neperformante. „Sunt necesare eforturi pentru consolidarea transmisiei politicii monetare. Sistemul bancar rămâne bine capitalizat, dar autoritătile trebuie să accelereze solutionarea problemei creditelor neperformante si să monitorizeze îndeaproape riscurile dezintermedierii (deleveraging) dinspre bancile-mama din strainatate”, se arata intr-un comunicat al FMI.

„BNR trebuie să reevalueze eficienta cadrului de politică monetară”, se arata in raportul FMI despre Romania publicat ieri.

Iata ce se spune in raport: „Cresterea bazei monetare a reflectat intensificarea operatiunilor de trezorerie legate de plătile din fonduri UE; cu toate acestea, in loc sa foloseasca toolkit-ul traditional pentru a absorbi excesul de lichiditate, BNR sa bazat pe vânzările de valută, datorita impactului lor limitat asupra profitabilitatii bancii centrale.

Pe de altă parte, discrepanta dintre ratele dobânzilor interbancare si rata dobânzii de politică monetara, precum si volatilitatea excesiva a dobanzilor de pe piata interbancară risca sa submineze transmisia politicii monetare.

BNR ar trebui să urmărească un cadru operational mai clar definit si un mecanism de transmisie a politicii monetare eficient, prin reducerea în continuare a coridorului ratei de dobanda (diferenta dintre dobanda de politica monetara si ratele interbancare), precum si prin îmbunătătirea managementului lichiditătilor.

Atunci cand trebuie absorbita lichiditatea de pe piata, si pentru a mentine adecvat rezervele valutare, BNR ar trebui sa actioneze in principal prin operatiuni de atragere de depozite sau prin emiterea de certificate de depozit”, se arata in raportul FMI.

In acesta se mai precizeaza ca Autoritatea de reglementare financiară non-bancară (ASF) trebuie să fie reformata, în conformitate cu cele mai bune practici internationale.

Intr-o declaratie a directorului executiv pentru Romania din cadrul FMI, Menno Snel (foto), si a consilierului acestuia, Serban Matei, se arata urmatoarele, despre sectorul bancar romanesc:

Acumularea excesului de lichiditate in urma operatiunilor de trezorerie, sterilizat intre timp, a determinat discrepanta dintre ratele dobânzilor interbancare si rata dobânzii de politică monetara, fapt care a complicat operatiunile monetare.

Banca centrală se va asigura conditii adecvate de lichiditate în sistemul bancar, asigurand buna functionare a pietelor monetare si reducand diferenta dintre ratele interbancare si
rata dobânzii de politică monetara, cu scopul de a întări transmiterea semnalelor de politică monetară.

Autoritătile monetare din România s-au angajat să monitorizeze îndeaproape evolutia inflatiei în urma recentilor pasi de relaxare a politicii monetare si să se asigure că anticipatiile inflationiste vor rămâne ferm ancorate, iar conditiile pietei raman favorabile”.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii