BANCI | Analiza

Erste Group: Asteptarile legate de evolutia economiei Romaniei au redevenit pozitive

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-23 17:50

Analiştii chestionaţi, în mai, de ZEW şi Erste Group Bank se aşteaptă ca economia României să se îmbunătăţească în următoarele şase luni, indicele calculat de aceştia fiind de 11,7 puncte, cu 26,1 puncte mai ridicat decât cel din aprilie, potrivit raportului publicat vineri.

Astfel, 39,2% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o îmbunătăţire a economiei României, cu 20,9 puncte procentuale mai mulţi decât în aprilie, o treime (33,3%) anticipează o stagnare a situaţiei economice (cu 15,7 pp mai puţin ca în luna anterioară), iar 27,5% dintre analişti anticipează o înrăutăţire a situaţiei, în scădere cu 5,2 pp.

Aşteptările legate de inflaţia din România au continuat să se înrăutăţească, indicele ZEW/Erste Group Bank indicând în mai o scădere cu 8,2 puncte, la -53 de puncte.

Cât priveşte indicele calculat ZEW şi Erste Group Bank pentru indicele bursier BET, al Bursei de Valori Bucureşti, acesta a scăzut cu 18,9 puncte, dar a continuat să fie pozitiv, la 10,9 puncte.

Indicele ZEW/Erste Group Bank pentru ECE a redevenit pozitiv, după 20 de luni

Şi indicele pentru Europa Centrală şi de Est, per ansamblu, a redevenit pozitiv - pentru prima oară după septembrie 2007 - ca urmare a creşterii cu 9,9 puncte în mai, la 6 puncte.

Indicatorul ZEW/Erste Group Bank pentru zona euro reflectă cea mai semnfiicativă revenire, înregistrând o creştere de 31 de puncte, la 13,1 puncte.

Totuşi, sondajul din luna mai arată că analiştii continuă să privească cu scepticism situaţia economică actuală, atât în România, cât şi la nivelul întregii Europe Centrale şi de Est.

Potrivit sondajului, analiştii susţin că instrumentele monetare sunt mai potrivite decât cele fiscale pentru revigorarea economiei.Analiştii consideră, totuşi, că ambele politici vor fi mai eficiente în zona euro şi SUA decât în ECE. În acelaşi timp, majoritatea respondenţilor cred că inflaţia prezintă un risc mai puţin însemnat în ECE decât în zona euro şi SUA.

La sondajul ZEW/Erste Bank Group din luna mai au participat 69 de experţi financiari, care şi-au exprimat aşteptările cu privire la evoluţia din următoarele şase luni a economiilor ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

Ţările analizate în cadrul Europei Centrale şi de Est sunt Bulgaria, Croaţia, Cehia, Polonia, România, Serbia, Slovavia, Slovenia şi Ungaria.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii