BANCI | Analiza

Erste Bank: Leul s-ar putea devaloriza cu inca 5%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-09 08:23

Leul s-ar putea deprecia cu încă 5% faţă de euro, după ce rata de schimb a crescut cu 11% în 2008, având în vedere deficitul de cont curent "uriaş", se arată într-un raport realizat de analiştii Erste Group.

"Valutele din Europa Centrală şi de Est au avut în ultimele săptămâni performanţe variate, dar volatilitatea a fost egală. Cea mai promiţătoare valută se pare că va fi în primul trimestru zlotul polonez. (...) De cealaltă parte a analizei se situează leul, care ar putea pierde încă 5% faţă de euro, având în vedere deficitul de cont curent uriaş", se arată în raportul Erste.

Referitor la deficitul de cont curent, experţii grupului estimează că acesta s-a situat în 2008 la 13,6% din Produsul Intern Brut (PIB), dar că se va reduce la 12% din PIB în acest an şi la 9,8% în 2010.

Analiştii băncii austriece consideră că scepticismul investitorilor internaţionali faţă de regiune se va îmbunătăţi probabil "doar încet" şi că mediul global va rămâne incert, dar menţionează că fiecare stat trebuie analizat din punct de vedere individual.

"Aşa cum am subliniat în mod repetat, situaţia macroeconomică diferă în mod considerabil de la stat la stat. Totuşi, un factor comun este nivelul redus de îndatorare. Datoriile gospodăriilor din regiune variază între 20 şi 40% din PIB, în timp ce în Europa se ridică la aproape 60%, iar în SUA în mod marginal sub 100%", potrivit experţilor Erste Group.

Analiştii menţionează că "povara" datoriilor se pare că este cu mult mai uşor de administrat în regiune decât în economiile avansate, în contextul în care ritmul de creştere a sectorului de creditare a fost "fără îndoială exagerat" în unele state.

"Fără îndoială, România şi Ungaria deţin o proporţie semnificativă de împrumuturi în valută, dar forintul s-a depreciat cu 14% faţă de francul elveţian, iar leul a scăzut cu 11% în comparaţie cu euro de la începutul anului 2008. Ritmul de creştere a salariului nominal a acoperit în Ungaria majoritatea deprecierii şi a fost dublu în România", precizează analiştii Erste Group.

Reprezentanţii băncii estimează că România a înregistrat în 2008 o creştere economică de 7,6%, avansul urmând să fie limitat la 4% în acest an, iar în 2010 să ajungă la 5,4%.

Ei consideră că deficitul bugetar are cel mai mare potenţial de a înregistra "o surpriză pozitivă" în acest an, comparativ cu propriile estimări.

"O surpriză pozitivă în România ar putea fi o politică fiscală mai coerentă, în special într-un an dificil, iar deficitul bugetului consolidat să scadă sub 3% din PIB. Acest lucru va fi realizat prin reduceri semnificative ale cheltuielilor publice, concomitent cu creşterea focusului pe investiţiile de capital, în principal pe proiectele de infrastructură, şi un profil redus al cheltuielilor cu bunăstarea", a declarat Dumitru Dulgheru, analist la BCR.

Estimările privind deficitul bugetar sunt de 3,2% din PIB în 2008, de 4% din PIB în 2010 şi de 3,3% din PIB în 2011.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii