BANCI | Interviu

Erste Bank a obtinut in 2008 un profit de 3 miliarde de euro, in crestere cu 19%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-11 08:11

Erste Bank a anuntat ca a obtinut un profit operaţional in crestere cu 19% în 2008 faţă de 2007, la 3 miliarde euro, iar grupul se aşteaptă să raporteze un profit anual net aferent anului trecut de 860 milioane euro, în pofida problemelor cu care s-a confruntat în ultimul trimestru.

"Profitul net înregistrat în anul trecut, incluzând efectul pozitiv al vînzării operaţiunilor de asigurări şi re-evaluarea negativă a anumitor active financiare ca urmare a persistenţei condiţiilor negative de piaţă, în special în decembrie 2008, se situează peste 1,3 miliarde euro", se arată în comunicatul transmis de grupul austriac.

Pentru întreg anul 2008, veniturile operaţionale au crescut cu aproape 14%, până la 7 miliarde euro, în timp ce - cu sprijinul unei reduceri a costurilor de aproape de 10% în ultimul trimestru din 2008 – costurile operaţionale au crescut cu mai puţin de 10% (până la 4 miliarde euro) pentru întreg anul trecut.

Această performanţă este reflectată în creşterea de peste 19% a profitului operaţional, peste ţinta de 15% anunţată anterior, şi "va rezulta într-un profit operaţional de 3 miliarde euro pentru întreg anul 2008", mai anunţă Erste.

"Decizia proactivă de a majora provizioanele de risc în 2008, reflectă deteriorarea mediului macroeconomic din ultimile luni şi în consecinţă aşteptările ca rata împrumuturilor non-performante să înregistreze creşteri în cadrul tuturor segmentelor operaţionale. Provizioane de risc suplimentare au fost create în cadrul tuturor subsidiarelor, incluzând Austria şi băncile de economii, în concordanţă cu abordarea conservativă a managementului de risc la nivelul întregului concern Erste Group", se mai arată în comunicat.

"Impactul negativ total asupra contului de profit şi pierdere datorat reevaluărilor de active financiare este aşteptat să se ridice la aproape 570 milioane euro pre-impozitare în 2008, incluzând, aşa cum a fost anunţat anterior, amortizarea unei expuneri pe băncile islandeze (alocată în ultimul trimestru din 2008), precum şi a celei pe Lehmann Brothers. De asemenea sunt incluse re-evalările portofoliului ABS/CDO, care s-au ridicat la 160 milioane euro pentru întreg anul 2008. Precum s-a anunţat, nu au existat nici un fel de amortizări în cadrul acestui portofoliu în 2008", se mai arată în comunicatul Erste.

În pofida acestor efecte excepţionale, Erste Group se aşteaptă să raporteze un profit anual net în 2008 de 860 milioane euro, subliniind capabilitatea modelului său operaţional bazat pe retail banking de a genera profituri solide şi sustenabile.

"În pofida unui trimestru al patrulea excepţional de dificil, aceste rezultate preliminare pun în evidenţă baza solidă a Erste Group. Ne bucurăm de o bună finanţare şi suntem profitabili, şi credem că măsurile pe care le-am luat pentru a întări managementul de risc şi a reduce costurile, împreună cu dedicaţia şi angajamentul de a oferi servicii fără rival celor peste 16 milioane de clienţi ai noştri, ne asigură o bună poziţionare pentru a face face oricăror provocări pe care 2009 le-ar putea aduce", a ţinut să precizeze directorul general al grupului Erste, Andreas Treichl.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii