BANCI | Interviu

E pur si simplu imposibil ca taxa bancara sa ramana asa, pentru ca ar afecta sever bancile si economia, spune seful BRD

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-09 19:23

Francois Bloch

Francois Bloch, seful BRD - Groupe Societe Generale, considera ca nivelul taxei bancare, de 1,2% din active, este mult prea mare pentru a nu fi modificat, altfel va afecta foarte puternic nu doar sistemul bancar, cat mai ales economia in ansamblu, care va suferi de pe urma scaderii creditarii si deprecierii leului.

“Impactul taxei in actuala forma este atat de sever pentru economie, incat nu ne imaginam ca va ramane in actuala forma... Taxa nu poate ramane asa cum e, la 1,2%, este pur si simplu imposibil...speram sa fie semnificativ modificata sau chiar anulata”, a spus Bloch, in cadrul conferintei cu investitorii prilejuita de prezentarea rezultatelor financiare din 2018 ale BRD.

Seful BRD considera ca Guvernul ar trebui sa revizuiasca sau chiar sa anuleze OUG 114/2018 prin care a fost introdusa taxa bancara, pentru ca aceasta afecteaza nu doar sectorul bancar, ci intreaga economie, care va scadea semnificativ, cu impact asupra cursului de schimb si a creditarii.

“Taxa afecteaza bancile, dar mult mai important, repet pentru ca este foarte important, taxa este extrem de nociva pentru economie in ansamblu”, subliniaza Bloch, o opinie care coincide cu cea a sefului Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, Andreas Treichl, precum si cu cea a directorului general al Bancii Transilvania, Omer Tetik.

“Profitabilitatea medie a bancilor in ultimii 10 ani este sub 0,5%, astfel ca sistemul bancar in ansamblu nu poate plati o taxa de 1,2%, daca luam in considerare un ciclu pe termen lung. Daca ne uitam doar la rezultatele bancilor din 2017, vom vedea ca din totalul celor 35 de banci, doar o mana vor ramane profitabile, iar restul vor avea pierderi, ceea ce inseamna ca vor fi nevoite sa-si reduca si capitalul, pentru ca le va fi dificil sa-si convinga creditorii sa le recapitalizare, intr-o piata unde structural nu vor face profit. Ceea ce inseamna ca nu va mai intra capital in sectorul bancar, astfel ca unele banci vor fi nevoite sa-si inceteze activitatea. Nimeni nu va dori sa cumpere banci in dificultate, consolidarea va fi dificila, pentru ca nimeni nu va fi dispus sa investeasca intr-un astfel de climat. Asadar, pe de o parte ar putea fi banci in faliment ce trebuie salvate iar pe de alta parte un mediu economic foarte dificil pentru toti”, a explicat Bloch.

Impactul taxei bancare asupra BRD si contramasurile

Bloch a adaugat ca in ciuda severitatii taxei si a impactului major negativ pe care-l va avea asupra economiei, BRD este probabil in cea mai buna pozitie sa suporte orice efecte ar avea aceasta taxa, comparativ cu alte banci concurente, datorita unei mai bune abilitati de a genera venituri din active. "BRD va putea mai bine sa absoarba astfel de socuri, comparativ cu alte banci care vor fi afectate semnificativ daca se va aplica taxa."

BRD si-a majorat profitul net cu 10% in 2018, la 1,5 miliarde lei, in conditiile unui cost al riscului negativ, ceea ce inseamna ca banca nu a avut pierderi ci castiguri din creditele neperformante.

Daca s-ar aplica o taxa bancara de 1,2%, cu prevede legea in prezent, BRD, care are active financiare in valoare de 50 de miliarde de lei, ar trebui sa plateasca statului aproximativ 600 milioane euro, aproape 40% din profitul anului trecut.

Seful BRD spune ca daca taxa va fi mentinuta, intr-o forma sau alta, banca isi va reduce atat cheltuielile, cat si activele.

“Va trebui sa ne revizuim modelul de business, cu siguranta vom lua masuri de reducere a cheltuielilor si a bilantului, in functie de forma finala a taxei”, a explicat Bloch.

“Ne asteptam ca piata bancara in asamblu sa se contracte, daca taxa ramane, astfel ca si noi ne vom reduce bilantul, pentru ca nu exista niciun motiv sa ne majoram cota de piata intr-un asemenea mediu”, a adaugat seful BRD.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuE pur si simplu imposibil ca taxa bancara sa ramana asa, pentru ca ar afecta sever bancile si economia, spune seful BRD

Francois Bloch, seful BRD - Groupe Societe Generale, considera ca nivelul taxei bancare, de 1,2% din active, este mult prea mare pentru a nu fi modificat, altfel va afecta foarte puternic nu doar sistemul bancar, cat mai ales economia in ansamblu, care va suferi de pe urma scaderii creditarii si detalii

BNR dezvaluie de ce nu poate tine in frau cursul: a intrat in joc toata piata internationala, de la Singapore la New York, investitorii vor sa scape de titlurile de stat ale Romaniei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) explica de ce a lasat leul sa se deprecieze mai mult decat de regula in ultima perioada, dupa introducerea taxei pe banci, care ar putea afecta serios sistemul bancar si economia: investitorii internationali au intrat in panica si vor sa scape de titlurile de detalii

Banca Transilvania anunta finalizarea preluarii Bancpost

Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administrație al Bancii Transilvania (BT) si Ömer Tetik, directorul general al bancii, transmit un mesaj cu prilejul incheierii procesului de preluare a Bancpost, prin intermediul unui comunicat de presa. Comunicatul detalii

Consiliul Concurentei il acuza de fake news pe senatorul Daniel Zamfir

“Senatorul ALDE Daniel Zamfir a lansat in spatiul public un fake news conform caruia Consiliul Concurentei ar fi fost sesizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind existenta unei intelegeri intre banci pentru a limita creditarea catre companii si ca ar fi redactat un raport de detalii

Ultimele Comentarii

 • BCR m-au păcălit să semneze o convenție la rezilierea contractului

  Bună ziua. În această situație mă aflu și eu (noi) de nu a beneficia de prima de stat (bpl) ... detalii

 • ?

  Opinați că bancherii nu prea sesisează faptul că rolul lor în economie devine, cu trecerea ... detalii

 • ?

  Opinați că în următorii 20 - 30 de ani profesia de bancher ar putea dispărea tocmai datorită ... detalii

 • Poprie

  Tata are o pensie pe caz de boala de 530 lei ..a primit o amenda de 250 lei ..poate .sa.i puna o ... detalii

 • ?

  @Cum ați comenta despre faptul că "bancherii", îndeosebi cei de la BNR, se manifestă public ca ... detalii