BANCI | Analiza

Dobanda la titlurile de stat pe 12 luni scade la 11,5% pe an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-10 08:18

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut, luni, certificate de trezorerie cu discont, scadente după 12 luni, pentru care a obţinut 182,34 milioane lei (42,9 milioane euro), cu un randament mediu de 11,5% pe an, mai scăzut decât cel acceptat la ultima licitaţie similară, potrivit datelor BNR.

MFP a atras doar 12% din valoarea anunţată iniţial, de 1,5 miliarde lei.

Randamentul maxim acceptat de MFP pentru titlurile cu scadenţă la 12 luni a fost tot de 11,50%.

Băncile au depus oferte totale în valoare de 1,69 miliarde lei, de circa nouă ori mai mare decât suma atrasă de MEF.

La licitaţia anterioară pentru titluri de stat cu maturitate la 12 luni din 22 decembrie 2008, MFP atrăsese 404,6 milioane lei (103 milioane euro), randamentul mediu oferit fiind unul record de 14,23% pe an.

În februarie, MFP a anunţat că vrea să atragă 5,4 miliarde lei prin licitaţiile pentru titluri de stat, după ce în ianuarie ministerul a vândut titluri de stat de 6,56 miliarde lei (circa 1,5 miliarde euro), prin şase licitaţii, în scopul finanţării şi refinanţării datoriei publice.

În cele două licitaţii care au avut loc în prima săptămână din februarie, ministerul a atras 1,64 miliarde lei, prin vânzarea certificate de trezorerie cu discont la 6 luni şi prin obligaţiuni benchmark pe 5 ani.

Nevoia de bani a Finanţelor vine pe fondul exploziei deficitului bugetar în ultimele luni ale anului trecut, care s-a situat la 4,5% din produsul intern brut (PIB), după standardele româneşti, însă a atins 5,21% din PIB după standardele europene.

Ministerul va anunţa lunar emisiunile de titluri de stat din acest an până la aprobarea Legii privind bugetul de stat pe 2009.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii